Hogy megy a "kérésre császár"? Mikor döntöttétek el, hogy így szeretnétek szülni? Előtte már beszéltetek erről az orvosotokkal?
Még elég fiatal a terhességem, de abban biztos vagyok, hogy császármetszéssel szeretnék szülni. Igen, tudom, hogy az is fáj, stb, mégis sokkal biztonságosabbnak érzem, mint a hüvelyi szülést.
Eddig csak két vizsgálaton voltam az orvosomnál, nem nagyon került még szóba az, hogy természetes szülés legyen-e, vagy császár. Én sem szeretném ezzel már most "zaklatni", de nyugodtabb lennék, ha nem a 30. hét után beszélnénk erről először... Nálatok az orvos kérdezett rá, hogy szeretnétek szülni? Mikor? Mármint hányadik héten?
egy távoli ismerősöm, vérmérgezést kapott... még mindig küzdenek az életéért
igen a gyereknek semmi baja, számára biztonságos a császár, csak épp lehet az anyja nem éli túl
de nyilván pénzért megcsászároznak sok helyen! ha ennyire ezt szeretnéd és nem utolsó pillanatban akarsz orvost keresni, aki meg is császároz...most kérdezz rá az orvosodnál vállalná-e
Nekem jo elmeny nagyon a csaszar. Gyors felepules, nekem nem is fajt annyira mint sokan irjak. Nincs semmi bajom.
En csak jot tudok mondani rola.
Mindkettonel vannak horror storyk. Mindegyik verzio elsulhet rosszul.
Minél előbb. Az en orvosom pl nem vállal császárt indok nélkül. Tudom, hogy ez a ritkább, de van ilyen is, így ezt jobb előbb tisztázni.
En szültem mindkét módon egyébként. A szülés a császárok esetében volt jobb élmény (nem éreztem kiszolgáltatottnak magam, nagyobb biztonságban éreztem magam, jobb volt hangulat), de felépülés tízszer rosszabb volt a császárokból, újra is kellett sajnos műteni. Hüvelyi szülésnél aznap már simán jöttem, mentem, ültem. Császárnál egy hétig alig tudtam felkelni, szörnyű fájdalmaim voltak. Es az egyik császárból született gyerekünk lett sajnos beteg, adaptációs problémák miatt.
A kérdésre válaszolva: Szerintem minél előbb célszerű tisztázni, mert ha a doki azon kevés kivételek közé tartozik, aki nem ért egyet a kérésre császározással, akkor elég kellemetlen, ha ez 30. hét után derül ki, mikor már senki nem vállal el.
Én konkrétan megmondanám, hogy "Doktor ÚR/Nő! Mindenképpen császárral szeretnék szülni, tud-e ebben támogatni, lehetséges-e?"
Ha azt mondja, hogy nem, akkor keresek mást és kész.
Egyébként pedig maximálisan egyetértek a korábbi hozzászólókkal: naiv dolog azt gondolni, hogy a császár könnyebb, jobb, biztonságosabb akár az újszülött, akár az édesanya számára. Mind a hüvelyi, mind a császáros szülésnek lehetnek szövődményei, és hiába rutin műtét, attól bizony még nagy hasi műtét. És vannak olyanok, amikre még csak most kezd fény derülni, most kezd felfigyelni az orvostudomány. (Ilyen pl. a niche).
És még egy megjegyzés "bennfentesként": Tapasztalataim szerint ha valaki nagyon nem akar hüvelyi úton szülni, az bizony nem is fog. Ha nem is sikerül elintézni a dokival a program császárt, ilyen esetekben jön az, hogy nem halad a vajúdás, nem tágul a méhszáj. És ehhez szerintem nagy mértékben hozzájárulnak lelki tényezők: a zsigeri félelem a hüvelyi szüléstől tudat alatt is gátolja az egész folyamatot.
(Egyébként ez fordítva is sokszor igaz: iszonyat reménytelennek tűnő helyzetekből lesz végül hüvelyi szülés mondhatni csak azért, mert az anyuka tényleg, valóban akarja és minden erejével rá tud hangolódni erre.)
Szóval lehet győzködni a kérdezőt arról, hogy a császár nem jobb sem neki, sem a babájának, ha ő valóban nem akar hüvelyen keresztül szülni, akkor bizony nem is fog. Akkor sem, ha a doki nem írja ki elektív császárra.
Az orvosoddal beszélj, de a legtöbb orvos nem szeret szulesrol beszélgetni 30-32 hét előtt.
Nekem csaszarom volt, semmi komplikáció vagy szövődmény nem volt, de nagyon sajnálom, hogy nem születtem huvelyi úton. Most is csaszarom lesz és mindent megadnek a huvelyi szulesert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!