Táppénz alatt vagyok egy hónapja. Szeretnénk elmenni nyaralni egy hétre amit még januárban lefoglaltunk és ki is fizettünk. Csak úgy megoldható ha visszamegyek dolgozni előtte és kikérem a szabadságom?
Utolsó!
Példa: tisztítószereket gyártó cég, különféle savak, lúg, hypo. A minőségellenőrző laboránsok nők, ők mennek mintát venni. Természetesen védőruha kötelező mindenkinek, de még így is előfordulhatnak kisebb balesetek. Rácsöppen a bőrükre a legnagyobb gondosság mellett. 1000 literes tartályokra kell felmászni mintát venni, sűrű targoncaforgalom mellett.
A vegyszereknek van gőze, ami a törvény által előírt határérték alatt van, de egy terhes anyára nem várt hatással lehet.
Így a cég eleve nem is engedi dolgozni a kismamákat.
31.-es köszönöm a normális választ. :)
Igen ez érdekelt már egy ideje mert papíron az is "vegyszer" amivel én dolgozom, és ez önmagában mégsem indok a táppénzre. (mivel alapvetően megfelelő védőfelszereléssel könnyen ki lehet kerülni az expozíciót.)
De valóban míg én 2-3 hetente 1-2x kell, hogy gőzölgő vegyületet kezeljek nyitott ablaknál minél gyorsabban (pl. Collodium cum acid salycilicum előállításnál éterrel és cloroformmal oldunk...vagy Ritex pakolásnál) ilyen gyárakban nyilván más a helyzet mert nem elkerülhető.
33.-as Nem írtam sehol, hogy rosszullét és "magzatvízelfolyás" esetén is dolgoznék még (megjegyzem a kérdezőnek sem azért kellett eljönnie, mert rosszul volt) mert annyira karrierista vagyok, hogy innen akarok szülőszobára menni. (utolsó hónapban valószínűleg már én sem fogok dolgozni, de amíg tudok menni és szeretem amit csinálok miért ne járhatnék be? Engem speciel jobban frusztrálna ha otthon kéne lennem egész nap, és az IR étrendet is nehezebben tartanám be ha nem foglalom le magam. Nőgyógyászom konkrétan ezért nem javasolta, hogy kiírjon, mivel kevesebbet mozognék többet nassolnék, és ezzel többet ártanék a kicsinek mint egy ilyen fizikailag azért nem annyira megterhelő munkával.)
Igen szerencsés vagyok, mert enyhébb tüneteim vannak/voltak, így úgy gondoltam önmagában a terhesség nem ok a táppénzre. (31 hetes vagyok én is tudom mi az a keresztcsonti meg derékfájdalom, de igazából otthon is mozognék annyit mint a munkahelyemen szóval ezzel együtt lehet élni.) Igazából én a munkahelyem miatt írtam, hogy több orvossal egyeztetve engem pl. nem vettek csak azért táppénzre mert "vegyszerek" sőt "beteg emberek" vannak a közelembe. De persze nyilván ha kértem volna megteszik, mert mostanában ez a (szerintem egyébként rossz) szokás. (csak érdekelt mi a "veszélyes munkakör" határa, mert azt azért lássuk be most már gyakorlatilag "stresszre" hivatkozva is kiírnak mindenkit aki kéri.)
Ezzel a mentalitással pedig szerintem az a baj, hogy amíg a "táppénzre írás" ilyen könnyen megy addig a munkáltatók valóban soha nem lesznek rákényszerítve arra, hogy "betartsák" a törvényi előírásokat az ilyen indokolt esetekben, hiszen egyszerűbb táppénzre küldeni az anyukákat mint nekik fizetni. (az anyuka meg sok pénzt veszít, hiszen mindenki tudja, hogy a táppénz az csak 60% míg a távolléti díj 100%)
A másik dolog ami gond az "indokolatlan" kiírásokkal, hogy a munkáltatók gyakorlatilag "rettegve" nézik a 25-40 éves női munkavállalóikat, és nem szívesen alkalmazzák őket, mert sejtik, hogy egy esetleges terhességnél szinte egyik napról a másikra veszítenek majd dolgozót. (mert sokat a bejelentés napján már el is mennek táppénzre) És persze lehet azt mondani, hogy a kismama döntése, meg miért fáj ez nekem, de amíg a kismamák így állnak a munkáltatókhoz, addig azok pedig nem szívesen fognak termékeny nőket felvenni, vagy csak határozott szerződéssel stb..stb...és az érdekellentét a két oldal között csak napról napra nő. ( Pár éve friss házasként kerestem új munkahelyet, gyakorlatilag minden állásinterjún elhangzott a kényes kérdés, és nagyon kellemetlen volt)
Persze a másik oldalnak is le lehet osztani a pofonokat, mert valóban szomorú, hogy a legtöbb munkahelyen "teherként" tekintenek a gyereket vállaló nőre (hiszen anyagi kiesés, felesleges macera stb.) és emiatt az ellenséges légkör miatt a kismamák úgy érzik "sunnyogásra" (pl 12. hétig titkolózásra) és táppénzcsalásra vannak kényszerítve.
De mint mondtam én szerencsés vagyok mert alapbetegségem (PCOS és IR) ellenére jól bírom a dolgot. Normális munkahelyem van, és én spec azt tapasztaltam, hogy mivel én fair voltam munkáltatómhoz a terhességem kapcsán (időben bejelentettem, a könnyítés ellenére igyekszem bent lenni és hasznos lenni) ő is normálisan áll hozzám. Én is megkaptam rokonoktól, hogy pedig pihenhetnék már otthon (házi orvos 2 hónapja ki akar írni) de egyrészt fizu szempontjából sem mind1, meddig dolgozom, másrészt úgy gondolom ha most ezt a hozzáállást látják tőlem a munkahelyen valószínűleg pozitívabban fognak visszavárni 2-3 év múlva.
Igazából én sajnálom a kérdezőt (nem ítélem el), mert a munkahelye hozzáállása miatt (mert akármennyire nem tetszik a törvény ebben az esetben a munkáltatót kötelezte volna távolléti díj megfizetésére.) kénytelen volt "táppénzre" menni és most ennek a hátrányaival szembesül.
Kedves utolsó! Nem neked szólt amit írtam, hanem annak a külföldön dolgozó egészségügyisnek aki a 36. hétig nyomta és az írásából látszik, h el se tudja képzelni, h van olyan aki nek bírja az ipart sajna.
Mondjuk ezt nem írtam bele a valaszomba, de nem neked szólt.
30.
Pl egy egyszerű autókipufogó szűrő gyár..
2500 fokos kemencék, tele karbonnal, karbonporral, higannyal, szén monoxiddal, szilícium karbiddal, (pletykák szerint azbeszttel) és még ki tudja mennyi mindennel. Ezen felül pakolás, targonca forgalom, veszélyes gépekbe nyúlkálás stb..
Egy egészéges embernek is megterhelő. 3 évet dolgoztam ott suli mellett. Nagyon sokaknál orrvérzés, égési sérülés, torokproblémák jelentkeztek, fogaik törtek le folyton ( gondolom a sok karbonpor a szájba is bejut)
Sokak nem este teherbe/nem tudtak gyereket csinálni, érdekes miután felmondtak mindnek lett nem soká gyerek.
Volt aki titkolta, hogy terhes elején és úgy dolgozott, el is vetélt.
Ilyen helyre ki az a normális terhes nő, aki egy percre is beteszi a lábát??
És szerinted milyen munkát tudnak adni némelyik 8-10 osztály végzettnek?
Beteszik irodába vagy mi? (Nem leszólásként mondom, de gyárban általában kevés kivétellel nem diplomások dolgoznak)
Hiába mondják azt, hogy ne pakoljon pl, attól még a környezet vállalhatatlan marad..
Aki ilyen hely mellett lesz terhes igenis kénytelen azonnal táppénzre menni.
De persze elég szívás.
Én irodában dolgozok, 3 hónapos vagyok, végig szülésig dolgozni akarok, de azért nem egyszerű még itt sem. ( reggel rosszul vagyok sokáig így nehez dolgoznom, délután majd leragad a szemem, nehéz megoldani a vizsgálatokat védőnő látogatást stb, zavaró hogy sokszor enni se tudok normálisan ami baromira nem egy kismamának való, sok stressz ér..)
Szóval.. Nem nézem le, aki akár egy irodából is elmegy táppénzre..
24 hétig pakoltam ládákat, dobozokat, raklapokat ( évken át, rutin tehát volt)és elég volt egy mozdulat, hogy begörcsöljek, barnázni kezdjek. A főnököm lefehérefett és azonnal vittek a kórhazba. Szerencsére nem lett baj. Az orvos leteremtett, hogy mit képzelek magamról, a méhlepény rajta a méhszájon, bármikor bevérezhetek. Aztán beszéltem munkáltatóval, kiderült, h a tp- m magasabb lesz, mint az alapbérem ( műszakpótlék, túlóra stb.). Indokolt volt a kód, de ha nem is, hülye lettem volna ebben az esetben alapbért kérni. Jól lerontotts volna a további ellátásaimat is.
Kérdező, mennj nyugodtan nyaralni, senki nem fog ellenőrízni. Sokszor voltam anyuéknál terhesség alatt (100 km), annyit mondott a doki, h legyen nálam a kskönyv. Mivel külföldre mész, fordítass angokra belőle néhány oldalt. Én meg nem szakítanám a tp- t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!