Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Táppénz alatt vagyok egy...

Táppénz alatt vagyok egy hónapja. Szeretnénk elmenni nyaralni egy hétre amit még januárban lefoglaltunk és ki is fizettünk. Csak úgy megoldható ha visszamegyek dolgozni előtte és kikérem a szabadságom?

Figyelt kérdés
Miért korlátozzák ennyire a kismamákat? Miért nem lehet menni sehova? Nem fekvőbetegek vagyunk csak várandósak

2018. júl. 13. 08:19
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
28%

A dokid abból a szempontból jól mondta, hogy táppénz alatt valóban nem mászkálunk. Még akkor se, ha normál beteg vagy, ugyanis a munkahelyről ellenőrizhetnek, hogy tényleg otthon vagy-e betegen, vagy kamuzol. Nyilván nem szokás, de megtehetnék. Úgyhogy ez nem a kismamák ellen szól.

DE! A te helyzeted speckó, nem azért vagy táppénzen, mert beteg vagy, hanem mert nem dolgozhatsz a hely tulajdonságai miatt. Gondolom, ezt a főnököd is tudja. Így nem lesz belőle gond - de ha mégis, szerintem meg lehet beszélni, hogy megszakítsd a táppénzt arra az egy hétre anélkül, hogy visszamennél dolgozni. Esetleg még örülnek is, fogy a szabid.

2018. júl. 13. 09:41
 22/38 anonim ***** válasza:
55%

Off:

#20, szerintem tök felesleges elkezdeniük magyarázni milyen gyárban dolgoznak. Ahol gyártás történik ott jó esélyel vegyianyagok, ártalmas gázok is vannak/lehetnek és ez igaz lehet akár az egésznapos ragasztópisztoly szagának belélegzésére is.

2018. júl. 13. 09:44
 23/38 anonim ***** válasza:
54%

"Akkor az itt táppénzcsalást kiáltók hogyan oldanák meg a helyzetet?"

Úgy, hogy benne van a törvényben, hogy ha a munkáltató nem tud könnyített munkát felajánlani, akkor KÖTELESSÉGE alapbért fizetni, amíg otthon van a kismama.

(amúgy nem, nem irodában dolgoztam terhesen, hanem pultosként, 14 órás műszakban. megoldottam a pakolást is. Jól voltam, értelmét nem láttam otthon ülni.)

2018. júl. 13. 09:46
 24/38 anonim ***** válasza:
47%

Össze-vissza beszélsz kérdező. Ha vagyi ügyem üzemben dolgozol, akkor kötelesek lettek volna olyan munkakört adni ami nem veszélyes. Ha nem , akkor pedig távolléti díjat adni teljes fizetéssel. Azzal utazhatnál akárhova. A pénz keresőképtelenség esetén jár, de köztudott hogy a magyar nők 90 százaléka táppénz csaló.

Elégedjenek meg azzal hogy otthon vakarják a hátsójukat kilenc hónapig , nemhogy még nyaralni járni.

Írom ezt külföldön dolgozó nővérként, 36. hétig dolgoztam 12 órás műszakban betegekkel. Külföldön nincsen ez a táppénzcsalás dolog.

2018. júl. 13. 09:53
 25/38 anonim ***** válasza:
45%

Hááát persze, micsoda vicc.. Magyarországon élsz? Alapbér várandósság alatt? Atyaég...

Örüljön, ha visszaveszik, és ne kezdj bele a munkaügyi bíróság nevű monológba kérlek, mindig, MINDIG van kiskapu. Ismerek olyan céget, ahol senkit nem vesznek vissza gyed-gyes után. Törvényesen.

2018. júl. 13. 09:55
 26/38 anonim ***** válasza:
67%

"Örüljön, ha visszaveszik"

Nem tudom, ki akar visszamenni 3 műszakba gyárba melózni gyerek után...akinek van egy kis esze, nem is AKAR visszamenni.

Amúgy meg igenis lehet érvényesíteni a jogokat. Azért a kismamákra odafigyelnek a munkaügyi bíróságon is (és ezt tudja a munkáltató is).

És attól, hogy egyre több a táppénzcsaló kismama, még ugyanúgy törvénytelen, csak ez is olyan jó magyar felfogás: ha elég sokan csinálják, akkor elfogadott lesz ... (de törvényes semmiképpen!)

2018. júl. 13. 10:06
 27/38 anonim ***** válasza:
51%
Én csúnyán bevéreztem 7 hetesen, úgy volt h megyünk majd nyaralni is de nem merjük bevallani. Nem azért mert táppénzen vagyok hanem azért mert félek, tényleg mivan ha megint verzek? Nem akarok egy görög szigeten valami félig felszerelt rendelőben kikötni. Na mindegy, amúgy ha nem lenne gondom akkor simán mennék, letojnám ki mit mond, ha nincs problémád akkor nem lesz a tengerparton se.
2018. júl. 13. 10:40
 28/38 anonim ***** válasza:
55%

Mennyi okos nő van itt. Főleg a külföldről dumáló vicces!

De milyen érdekes hogy ezzel a könnyített munkakörrel csak azok jönnek, akik nem olyan helyen dolgoznak, ahol szükség lenne rá.

Nálunk se kapott még fertőzésveszélyes területen senki könnyített munkakört. Versenyszférában kiröhögnek ha erre kéred, az államiszféra még inkább. Hiszen a saját szabályaikkal úgy mennek szembe ahogy akarnak, és esélyed sincs egy munkaügyi perben. Hiszen ez Magyarország, mint tudjuk..

De biztos a külföldön dolgozó is csak a nyelvtanulásért ment külföldre. Nem azért mert itthon a kórházban nővérként minden felelősség az ő nyakában volt, míg az ügyeletes orvos aludt. És nem azért ment külföldre, mert őt mint munkavállalót és jogait semmibe veszik.

2018. júl. 13. 11:47
 29/38 anonim ***** válasza:
48%
Tevedsz. Azert mentem kulfoldre, mert itthon diplomaval 180 ezret kerestem. Ugyanazzal a munkaval es diplomaval Angliaban 800 ezret. Emberi munkakorulmenyekkel.
2018. júl. 13. 12:19
 30/38 anonim ***** válasza:
53%

Nem tudom én patikában dolgozom, ráadásul gyógyszerészként (szóval érintkezem veszélyes/mérgező anyagokkal) plusz ugye betegek között vagyok napi 8 órát...az orvosom és a nőgyógyászom ennek ellenére csak a munkahely miatt nem tartották indokoltnak, hogy kiírjanak táppénzre.

Nyilván megbeszéltük, hogy melyek azok a vegyszerek amiket szigorúan kerüljek (pl. cloroform, éter, alkohol) mert ezek gőzölnek és nem tudok ellene védekezni. (kb 2 hetente 1x kell ilyennel dolgozni, azt is átvette tőlem a kollégám) De minden más keresztes (mérgező, vagy kábító) anyagnál eddig is felvettem a kesztyűt, meg a szájmaszkot a saját védelmemre. (évek óta dolgozok ilyen anyagokkal így nem csak terhesség alatt érdekem, hogy ne érintkezzek velük.)

Nem tudom az ilyen gyárakban milyen munkavédelem van, de ha ezek a "gőzök" ennyire veszélyesek, normál embereket miért engednek ott dolgozni? (Mert nyilván ezek nem csak a kismamáknak károsak.) És ezt nem rosszindulatból kérdezem, egyszerűen csak nem tudom elképzelni, hogy hogyan lenne elfogadható, hogy egészséges emberek olyan körülmények közt legyenek 0-24 egy gyárban, amiben egy terhes nőt egy napra sem lehet alkalmazni...(tudom a törvény csak annyit ír, hogy tilos a kismamának vegyszerekkel érintkeznie, de ez azért elég tág fogalom. Mert míg a zajártalom vagy nehéz gép okozta rezgés mérhető, a vegyszer kategóriába akár a szappan is beletartozhat. )

Az a gond kérdező, hogy nem tudom ha 9-es táppénzkóddal írtak ki (veszélyeztetett terhesség) azt egyáltalán vissza lehet e mondani. (hiszen papíron a veszélyeztetett terhesség oka még fenn áll)Arról ne beszéljünk, milyen "érdekesen" nézne ki, hogy voltál x hónapig veszélyeztetett terhes, majd papíron rendbe jöttél és visszamentél dolgozni ahol rögtön szabadságon vagy 2 hétig, majd ismét veszélyeztetett terhes... A másik, hogy a munkáltató nem hiszem, hogy díjazni fogja az ötletet, hiszen míg a táppénzt nem ő fizeti, az éves fizetett szabadságodat már igen (bár azt így is, úgy is ki kell adnia neked szóval lehet mind1)... :S

Ahogy előttem írták ha igazolt volt a veszélyes munkahely, a felettesednek felmentést kellett volna adnia vagy áthelyezést. Nyilván neki is az volt az egyszerűbb ha te kiíratod magad ( mert ez neki nem kerül semmibe) viszont így valóban "korlátozott" lettél ha szigorúan nézzük.

A veszélyeztetett terhesség kódját nem az ilyen szituációkra (veszélyes munkahely) találták ki hanem azokra a helyzetekre mikor a baba/anya valóban veszélyben van (nyitott méhszáj, vérzés, stb).

2018. júl. 13. 13:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!