Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Látogatással kapcsolatos...

Látogatással kapcsolatos kéréseimet meg nem értő rokonokkal mit lehet kezdeni?

Figyelt kérdés
34 hetes vagyok, de anyósom meg pár rokon már most stresszel a látogatás témával. Eleve a kórházban nem szeretnék sok látogatót fogadni, csak szűk család, de van aki már a vajúdás alatt a szülőszoba előtt toporogni akar, hiába nem arra visznek át a gyerekágyi osztályra, így látogatási időig nem is láthatják a babát, meg nem is hiányzik hogy ott nekem csinálják a műsort. Anyukám tudom, hogy naponta be fog ugrani 15 percre, de más már a fürdetési ceremóniát szervezi. Nem szeretném, ha pár hétig beülnének ide nekem vendégeskedni, azt meg pláne nem, hogy a babaszobába tébláboljanak, amit én szeretnék megtartani egy kis intim, visszavonulós zugnak. Másik, hogy a család egy része nagyon puszilkodós, és nem tudom, hogy csináljam, hogy ne puszilgassák a gyereket össze-vissza. Nálatok volt ebből gond? Próbáltam finoman jelezni, hogy nem kell egyből rohanni mindenkinek a szülőszoba elé, annyit mondtak hogy jó, de ők jönnek... Egyébként gondolok itt anyósra, apósra, sógorokra, nagyszülőkre.
2017. júl. 25. 15:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
79%
Áldom a kórházunkat,hogy nem szabad a szobában látogatókat fogadni. Így akihez nem volt kedvem,megmondtam a nővérnek,hogy légyszi mondja,hogy épp zuhanyozok,alszom,rosszul vagyok bármi. Utána én nem úsztam meg,mindkettőnk szülei távol élnek és nem bírták ki így első héten itt voltak már. Kicsit zavartak,de masrészt sokat segítettek is. Azt fájlaltam csak,hogy nem tudtunk úgy igazán 3-asban lenni a kislanyunkkal. Ha újra csinálnám,megkérném őket,hogy ne jöjjenek,főleg,hogy én is szinte csak feküdni tudtam még a gátsebem miatt. Szóval nyugodtan mond meg kerek-perec,hogy hármasban akartok lenni és kész.
2017. júl. 25. 16:26
 12/19 anonim ***** válasza:
69%

Legyél kemény, állj ki magadért és a gyerekért. Figyu, az épp elég, ha anyukád és a férjed bemennek látogani, esetleg anyós és após, DE... és itt a De, a rokonságnak (nagynénik, nagybácsik és azok házastársai gyerekestől, stb.) semmi keresnivalójuk ott. Én a férjemet, szüleimet, anyósékat és a tesómat engedném be, de csak ha nagyon jóban lennénk, de őket sem egyszerre.

A többieknek meg kerek perec megmondanám, hogy várják meg a 6 hetet vagy bármennyit, majd én szólok, ha készen vagyunk rá.

Ha ezen valaki megsértődik (akár a saját anyám), akkor így járt, lexarom. Nehogymár neked és a babának kelljen hozzájuk igazodni, miközben ők pont lexarják azt, hogy nektek mi a jó és a kevésbé kellemetlen.

A puszilkodást meg egyenesen megtiltanám. Ha valaki mégis erősködik, akkor csúnyán nézve, nagyon határozottan közölném vele, hogy "megmondtam, hogy nem lehet." Ha megkérdezi miért, akkor annyit mondasz, hogy "mert én azt mondtam, tartsd tiszteletben".

Nálam szerencsére mindenki engedélyt kért, még most is megkérdik, hogy kaphat-e rudit, pedig 2 éves.

De pl. amikor ott voltam egy 0 napos gyerekkel és egy ismerősöm gyereke (akik csak úgy beestek) megkérdezte, hogy megfoghatja-e, én nemet mondtam. Erre az anyja felháborodva, hogy hát miért nem. Erre mondtam, hogy "mert én azt mondtam". Ne kelljen már megmagyaráznom.

És igazából a szülőszoba társaid is hálásak lesznek, hogy nem megy be hozzád 30 ember, akik hangoskodnak, és még éreztetik is a másik anyukák útban vannak. Ők akkor nem tudnak szoptatni, ráhangolódni a babára, mert ott van 30 idegen ember. Nekem kijutott ilyen marha csürhéből, tudom, miről beszélek.

Szóval erre tekintettel is jobb, ha a pereputty nem vonul fel.

2017. júl. 25. 16:38
 13/19 anonim ***** válasza:
69%

Mintha csak én írtam volna.

A szülőszobát mi megmondtuk, hogy nem és kész. Nem szólsz amikor megindul a szülés. Persze ez csak akkor kivitelezhető, ha külön éltek. De amúgy ha megkéred a szülésznőt (reméljük jó fej), hogy mondja meg a rokonságnak, hogy fáradjanak haza, akkor csak nem mondanak ellent.

Mi úgy oldottuk meg, hogy megmondtuk mikor jöhetnek és minenki egyszerre jöjjön a kórházba mert nem vagyok hajlandó óránként ugrálni miattuk. Akinek nem jó az időpont az sajnos így járt majd láthatja képeken addig amíg élőben nem.

Az otthoni látogatásnál is megmondtuk, hogy az első 6 hét a miénk. Szeretnénk, ha mihamarabb összeszokna a család és márpedig a mindennapokban nem lesz ott mindig egy rokon, szóval várják ki. Mondjuk pont influenza járvány kellős közepén született, tehát erre is tudtunk hivatkozni.

A puszit is megmondtuk, hogy nincs nyalomfalom csak ha a gyerek is akarja majd. Van olyan ismerős ahol a 3 hónapos gyerek már elhajol a puszik elől és mi nem akartuk, hogy a mi gyerekünknek is rossz élmény legyen a pusziszkodás.

A fürdetést meg megegyeztünk a férjemmel, hogy az az ő és a baba közös rituáléja lesz, hogy legyen nekik is olyan idő amikor ketten vannak.

Persze minden egyes kérésen megsértődtek, de inkább ők, mint mi érezzük magunkat kellemetlenül amikor a várva várt baba megérkezik és a legszebb napoknak kell lennie.

2017. júl. 25. 16:58
 14/19 anonim ***** válasza:
60%
Nálunk a nagyszülők és a tesóink jöhettek az első hetekben csak. Gyerek látogató sem jöhetett eleinte. Puszit 1 hónapos koráig csak mi adhattunk neki (Anyukám tanácsára, még ő sem puszilta meg pedig nagyon szerette volna). Volt kis sértődés is amúgy de mindenki túltette magát rajta. Legfeljebb azt mondják, hogy túlfélted a gyereket, hát hadd mondják. :) Mi úgy voltunk vele, hogy ha valaki megsértődik az az ő baja. Ha a baba elkap valamit vagy itt kellemetlenkednek a nyakunkon, az a mi bajunk. Hát inkább legyen az ő bajuk. :)
2017. júl. 25. 17:54
 15/19 A kérdező kommentje:

A baba-papa fürdési rituálé aranyos nagyon :)

Valahogy kicsit nyugodtabb lettem attól, hogy nem csak nálunk van ez így. Persze nem tett boldoggá, de egy kis sértődés talán belefér.

2017. júl. 25. 18:25
 16/19 anonim ***** válasza:
60%

A fürdetés szinte mindenhol mánia.

Én lehetőséget sem adok rá, mert engem anyukám a két nagymamámtól csak harmadszor tudott fürdetni. Már rég eldőlt, hogy ezt velem nem játszhatja el senki.

2017. júl. 25. 18:30
 17/19 anonim ***** válasza:
60%
Nem mindenki érti a finom célzasokat, a te családod meg tipikusan nem 3rt a szép szóból. Kedvesen de nagyon határozottan mondd el többször is akár, és ne érezd magad szarul emiatt egy percig se. Éreztesd hogy nem engedsz belőle, csak megértik.
2017. júl. 25. 19:51
 18/19 piroska és a farkas ***** válasza:
58%

Az a baj, h értetlen rokonoknak bármit mondhatsz, csupa jóindulatból úgyis menni fognak, mert nem értik meg, h itt mist az anya, az apa és a baba, tehát a születő kiscsalád a legfontosabbak. Ne legyél szívbajos, nem kell finomkodni. Ha külön laktok, akkor első körben szerintem nem kell bejelenteni, h na most indulunk a kórházba. Normál esetben ilyet a családdal megoszt az ember, de akkor nem, ha nem tudják tiszteletben tartani a kérésedet. Márpedig nálatok nem tudják. Tehát MIUTÁN megszületett, lehet mindenkinek telefonálni boldogan. Ez lehet, h sojak szerint bunkóság, én úgy gondolom, h ez egy erős jelzés arra vonatkozóan, h számodra, számotokra ez intim dolog. Itt rögtön rá is térnék a szoptatásra, amit vmiért sokan szeretnek végignézni, holott sok anyukát ez zavar, feszélyez. Ez is a nem fonomkodós kategória. Ha otthon ledztek és látogatók jönnek, és szoptatnál, szépen menj be a kis babaszobába, ami másoknak TABU, a férjed pedig nyugodtan mondja meg, h Anyuka, Gizi.most szoptat, addig a nappaliban várjon/ beszélgessünk. Akár kulcsra is zárhatod magatokat az " ugyandehát én 3 gyereket szoptattam, láttam már ilyet" típusú önkéntes szoptatási tanácsadó nagymamák ellen. Ami pedig a látogatást illeti, kiköthetitek, h hazamenetel napján SENKIT sem fogadtok. Aki ennek ellenére elmegy, azt következetesen nem beemgedni, mert ha mégis, akkor abból csak azt tanulja meg, h erőszakkal úhyis akkor mehet majd, amikor ő akar.

Férjeddel beszéljétek meg, h ti hogy szeretnétek, és ezt világosan és egyértelműen mondjátok el a rokonoknak. Ez az idő rólatok szól, senkivel sem kell tapintatoskodni.

2017. júl. 25. 20:45
 19/19 A kérdező kommentje:
Nem értem mi ez a sok lepontozás, részemről mentek a zöld kezek, köszönöm a válaszokat!
2017. júl. 26. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!