Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Szedjek magnéziumot, akkor is...

Szedjek magnéziumot, akkor is ha nem fáj a hasam?

Figyelt kérdés
Ha kicsit pörgősebb a meló, leülök 10-15 percre és elmúlik. Elevitbeb van elég magnézium?
2017. júl. 14. 09:31
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a reszletes leirast.

A folsavat is kulon kellene szednem?

2017. júl. 15. 19:14
 12/13 Ignis Subdialis ***** válasza:

A folsav nehezebb feladvány, mert egyrészt 0,8 mg-ot irányoznak elő megelőzésre akkor, ha nem szültél korábban gyermeket ilyen velőcsőzáródási rendellenességgel, mert ha igen, akkor több grammot is szedni kell. Másrészt viszont sokaknál a folsav lebontási folyamata (állítólag) nem működik maradéktalanul, így jobb ha a már "előfeldolgozott" folát formájában történik a bevitel. Az Elevit jófej akar lenni: legyen azoknak is egy picit jobb, akik nem tudják teljesen feldolgozni a folsavat és így egy rész már folátként van jelen a termékben. (Na de mennyi?) Szóval itt vannak olyan kérdések, amire nem nagyon tudunk válaszolni, hogy pl. fel tudjuk-e dolgozni a folsavat. (Egyébként a magnézium felszívódásánál a vastagbél működése is beleszól a dologba, ami szintén egyéni adottság.) Vagyis ha fel tudjuk dolgozni (a folsavat), akkor nyert ügyünk van, a minimum bejön a terhesvitaminból (persze ha biztosra akarsz menni, még így is szedhetsz mellé, de ez esetben megelégedhetsz a legolcsóbb folsavval, pl. Eurovit 3 mg-os), ha meg nem megy a feldolgozás, akkor pláne érdemes mellette szedni, de valamilyen folát formájában, pl. L-metilfolát.

A nagy kérdés, hogy honnan derül ki ez a felszívódás dolog? Leginkább sehonnan, de annyi megnyugtató dolog lehet, hogy az ilyen minimum értékeket javarészt tapasztalat útján állapítják meg, tehát kikérdezik a szülő nőket, hogy mikor miket szedtek, meg követik a várandósságot stb. és a nők nagy része folsavat szed(ett), nem folátot, tehát lehet, hogy mégsincs akkora jelentősége ennek normális esetben és folsavval is működik a dolog. Vagy éppenséggel a valós minimum ennél kevesebb, csak ennyit be kell szedni ahhoz, hogy annyi felszívódhasson kedvezőtlen körülmények között is... :)

2017. júl. 17. 17:49
 13/13 A kérdező kommentje:
Nagyon koszonom h irtal mar vartam.:) vegul ma 3mgos folsavat vettem, úgy döntöttem nem art ha 1-2 naponta beveszed egy szemet. Nagyon hasmenéses vagyok a magneziumtol igy az orvosom azt mondta akkor szedjem ha erzem h kezd fajni a hasam van csak heti 2-3 szemet! Mert ha minden nap 3-4 szer minden kijön, akkor semmi tapanyag nemtud felszívódni ami ertekes lehetne a babának.:)
2017. júl. 17. 18:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!