Szedjek magnéziumot, akkor is ha nem fáj a hasam?
A plussz magnézium fontos, megelőzheti a terhesség elején akár a vetélést is.Nem kell tonnaszámra szedni, én pl a DM-es magnéziumot szedtem minden este egy szemet. Napközben csak akkor, ha éreztem, hogy fájok. Illetve nem csak a pocakfájás miatt kell szedni. Egy idő után úgy amásodik trimesztertől elkezdenek görcsölni a lábak... nekem sose görcsölt még a lábam... most egyszer arra keltem, azt hittem megpusztulok. Ez akkor volt mikor kimaradt a magnézium előző nap... na onnantól kezdve minden este szedtem és már két szemet XD Mellé egy szem kálciumot szintén DM-s
Szóval én személy szerint javaslom, hogy naponta egy szem plusszba. Pláne, hogy a dokik szerint 2*3 magneb6 kell, ha görcsölget az ember... í]y a dm-sből nyugodtan szabad szedegetni :D Olcsóbb és hatásos. E mellett én tartottam itthon magnosolvot is, ha vész lett volna, kb 3 hónap alatt fogyasztottam el...
Minden jót és boldog babavárást.
37hkm
Hű, nagyon köszi!:)
Most nincs nálam sajnos magnézium, de este beveszek egyet, és akkor mostantól minden nap :) van 3 db magnerotom még, kell vennem a jövőheten. Nekem a magne b6 semmit se hatott.:(
A magne B6-ban 47,5 mg-nyi magnézium van, a magnesii citriciben is csak 70 mg körül. A dobozon feltüntetett mg nem a mg-tartalmat jelöli, hanem a magnéziumsó-tartalmat.
Béres mg-b6-ban van ténylegesen 250 mg magnézium.
Nyugodtan szedheted, 1 szem magnerot vagy 1 szem magneB6 = semmi.
Ahogy itt jelezték is, meg ahogy Te is gondolod: nem mindegy, hogy szívódik fel, de az se, hogy mennyi van benne. Valóban nem a magnéziumvegyület tömegét kell nézni, mert annak csak egy töredéke a magnézium és annak is egy töredéke szívódik fel. Különböző vegyületek különbözőképpen.
Azt kell nézni, milyen vegyület van a készítményben és mennyi az elemi magnéziumtartalma (ha van olyan jófej a gyártó, hogy ezt is ráírja, nem csak a vegyület mennyiségét, mint pl. a magnesii citrici esetében).
A Magnerotban magnézium-orotát van, de hiába szívódik fel jól, a vegyületnek csak ~6-7%-a a magnézium! Ezért tartalmaz egy tabletta csak ~30 mg-ot.
A MagneB6-ban magnézium-laktát van, ami kb. ugyanilyen jó felszívódású és ~48 mg van egy tablettában (de sokkal olcsóbb az ugyanilyen összetételű Innopharm magnézium-laktát).
A Béres 250 mg elemi magnéziumtartalmából csak 72 mg szívódik fel. (Mert ebből 178 mg magnézium-oxidból származik 4% felszívódással, 72 mg magnézium-citrátból 90% felszívódással.)
A DM-nek legalább 4 sajátmárkás magnéziumkészítménye van más és más összetevőkkel, van magnézium-citrát italpora, amiből 360 mg szívódhat fel, van magnézium-oxidos drazséja, amiből semmi, még folyékony magnéziuma is van, amit a bőrre kell kenni, ebben az a jó, hogy azonnal hat a feszülésre és nem kerül a bélrendszerbe.
Ha nem jött be a magnézium-laktát, kísérletezhetsz más magnézium-vegyülettel. A magnézium-oxidot kerüld, az a legolcsóbb és a leghaszontalanabb termék. A magnézium-citrát is lehet olcsóbb és 90% az elég jó felszívódás! A magnézium-karbonát is olcsó és bár a 30%-os felszívódás kevésnek tűnhet, a vegyület magnéziumtartalma magasabb, ezért egész jó értékeket produkálhat: pl. a Lidl filléres Mg pezsgőtablettájából 60 mg szívódik fel... Ha csak a magnézium-orotát jön be, az pech. Egyelőre csak a Magnerot-ban láttam (kb. 60 készítmény közül), és a legeslegdrágább, ha a kinyerhető magnéziumot nézzük.
Egy kis kiegészítés az Elevit magnéziumtartalmához: általában a kapszulázott multi készítményekbe az ásványi anyag olyan vegyület formájában kerül, amiben nagy arányban fordul elő, hiszen minden összetevőnek bele kell férnie az adagba. Sajnos a magnézium és számos más ásványi anyag esetében az ilyen vegyületek a kifejezetten rossz felszívódásúak.
Az Elevit a hírhedt magnézium-oxidot választotta: mivel annak közel 60% a magnéziumtartalma, így a 100 mg magnézium biztosításához elegendő ~170 mg magnézium-oxid. De mivel csak 4%-ban szívódik fel, ez 4 mg magnéziumot jelent nekünk. Nem tudom sírjunk-e vagy nevessünk a napi szükséglet kevesebb mint 1%-a láttán...
De itt még nincs vége, ugyanis ez a multikészítmény kalciumot is tartalmaz, természetesen rosszul hasznosuló kalcium-karbonát (mészkő) formájában. Lehet, hogy felszívódna belőle is ugyanannyi mint a magnéziumból, ha nem akadályoznák pont egymás felszívódását. Merthogy DE! A magnézium és a kalcium egy időben szedve akadályozzák egymás felvételét, s így az egyetlen élettani hatásuk az, hogy terhelik a vesét a kiválasztással.
Vagyis ha célzottan magnéziumot és/vagy kalciumot pótolnál, azt ne multi, hanem mono termékekkel tedd és 3 óra teljen el a bevételük közt, illetve a kalciumból is szedj jól hasznosuló formát, ami nem a karbonát vagy a dikalcium-foszfát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!