Akik terhesseg alatt sok magneziumot szedtek, kesobb nehezebben szultek?
Nekem a magnezium szedese mellett is nyilt a mehszaj, ezert korhazban kellett fekudnom jo par hetet. Azalatt vegig szedtem, napi 6-8 szem magnerot, plusz alkalmankent magneziumos infuziot is kaptam, hogy leallitsak a korai osszehuzodasokat. Vegul 1 honappal korabban indult be a szules, de 20 perc alatt megvolt a baba.
Szoval szerintem ez sok mindenen mulik, egyeni adottsagok, stb, de nem feltetlenul neheziti a vajudast az tuti.
Èn a 20-ik héttöl eröteljesen keményedtem, már fájások is voltak rendszeresen 30-ik héten.
marok számra szedtem a magnéziumot...
36-ik héten hagytam abba. 40-ik héten minden fájásom elmúlt. 42-ik héten beküldtek szülés indításra, és ott még a vizsgálatok elött elfolyt a magzatvíz, és intenzíven erösen beindult a szülés 4óra alatt megvolt a bébi.
16.hétig Magne B6-ot (3x2) szedtem, onnantól 36.hétig Magnézium citrátot (3x2). Sokat keményedtem, ami elvileg pont a méhszáj nyílását okozza.
37.héten elkezdett szivárogni a magzatvíz, de tágulni nem akartam egyáltalán (1 ujjnyira voltam csak). Fájások sem jöttek, ezért oxyt kaptam, és 10 óra vajúdás után 10 perc alatt kint volt a baba.
Ez inkább szerintem egyénfüggő, és a legkevésbé számít a magnézium ebben az esetben.
A 37. héttől már tilos volt szednem a magnéziumot, előtte napi 4 zacskó magnézium citrát port szedtem. Nagyon hamar megszültem a kisbabámat a 40. héten.
Szerintem miatt nem kell aggódnod.
ÉN úgy tudom hogy a 36. héttől nem kell magnézium. Nekem az előző terhességemnél ezt mondta a doki.
Amúgy 3*2 magne b6, vagy ha ez nem volt éppen akkor 1 tasak magnesolvot ittam.
Előző terhességemnél csak a magne b6-ot szedtem 3*2-t, de gyorsan tágultam nagyon hamar megszültem.
Azt érdemes figyelembe venni a következtetések levonásánál, hogy sokszor az érintettek nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyi magnéziumot szednek be, mert a gyártók a legritkább esetben tüntetik fel azt, hogy egyáltalán mennyi elemi magnézium van a készítményben, azt pedig soha, hogy ebből mennyit vehet fel a szervezet. Ezt csak úgy lehet kiszámolni, ha tudjuk, hogy az ilyen meg olyan típusú magnéziumnak (attól függően milyen vegyületből származik) mekkora a biológiai hasznosulása (felszívódása).
Például ha valaki azt gondolja, hogy 800 mg magnéziumot szed, ez a gyártók félretájékoztatási hajlama miatt jelenthet:
1) 800 mg magnéziumvegyületet
2) 800 mg elemi magnéziumot
1. esetben minket csak a magnézium érdekelne, a vegyületben lévő többi elem (pl. oxigén, hidrogén, szén) nem. A különféle vegyületekben eltérő mennyiségű magnézium van. Pl. a magnézium-oxidban 60% magnézium, a magnézium-citrátban 15-16%.
Tehát ez esetben tovább kell számolnunk, hogy kiderüljön a tényleges magnéziumtartalom, majd egy harmadik lépésben kiszámolhatjuk, hogy mennyit tudunk felvenni belőle.
2. esetben előrébb vagyunk, itt már csak annyit kell tudnunk, hogy milyen magnéziumvegyületből származik ez a magnézium. Ha magnézium-oxidból, akkor csak 4%-a tud felszívódni, azaz 32 mg, míg ha magnézium-citrátból, akkor 90% is, azaz 720 mg.
Azért ez elég nagy különbség, hiszen a 32 mg a teljes napi szükséglet tizennegyed része, a 720 pedig több, mint másfélszerese.
Az ilyen háttérismeretek tehát segítenek abban, hogy megtaláljuk a leggazdaságosabb készítményt és ne fizessünk a semmiért (pl. magnézium-oxidos készítmények), vagy hogy megtudjuk, hogy mekkora volt valójában az a magnéziummennyiség, ami segített, mert a tapasztalat szerint jóval kevesebb is segít már, mint a napi előirányzott mennyiség (450 mg). Nyilván viszünk be táplálékkal is magnéziumot.
(1 szem Magnerotból 33 mg magnézium szívódhat fel, MagneB6-ból 48 mg, Magnesii citriciből 70 mg, Magnosolv 1 tasakból 67 mg.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!