Kedves kismamak! Akinek már nem elso terhessége, szules elott, ti kaptatok érzestelenitot, fajdalom csillapitot, amit a gerincbe szurnak?
A leghatékonyabb fájdalomcsillapító módszer szülés közben a gerinc közelébe adott gyógyszer segítségével hat. Főként a szülés középső szakaszán segítheti át a vajúdó kismamát. Nagyon jó hatékonyságú, de sajnos nem lehet minden esetben alkalmazni.Érdemes tudni, hogy a szülés megindulásakor a méhösszehúzódások rendszereződésekor a görcsök hatására tágul a méhszáj. Ha a fájdalom olyan mértékben fokozódik, hogy az a szülő nő felett elhatalmasodik, indokolt lehet a fájdalomcsillapítás EDA-val.
Az EDA-val történő érzéstelenítést az altatóorvosok végzik el a vajúdás alatt. Átnézik a hozott leleteket, a kórlapot és, ha nem látják orvosszakmai szempontból akadályát, akkor előkészítik a pácienst. Mivel az EDA bekötése során vérnyomásesés állhat be, előtte mindig folyadékinfúzióval töltjük fel a vajúdó szervezetét. Ha ezen túl vagyunk, akkor úgynevezett EDA kanült, vagyis egy kis csövecskét szúrnak be a hátba, amelyen át a gyógyszer adagolható. A szúrás nem éri el a gerincvelőt, hanem a csontok között csak megközelíti a gerinc burkát. Az ide adott fájdalomcsillapító hatására a fájdalom érzése a köldök alatt megszűnik vagy legalábbis nagy mértékben lecsökken, de a has érintése, mozgatása továbbra is érezhető!
Az EDA előnye, hogy a megindult szülés középső szakaszában jelentősen lecsökkenti a fájdalmat, megkönnyíti a méhszáj tágulását és ha szülés után szükséges a gát ellátása során is fájdalommentességet biztosít.Az epidurális érzéstelenítést nem szabad a teljes szülés alatt fenntartani, hatását a szülés végére fel kell függeszteni, mert a szülés kitolási szakaszában igen is éreznie kell a szülő nőnek a tolófájásokat, mert enélkül a magzat megszületése igencsak nehéz lenne. Szerencsére ez a szakasz legfeljebb 1-1,5 órán át tarthat.
1#es vagyok,
Jó dolgok: simàn ment a szülés,fàjdalom semmi,
Rossz: elviselhetetlen migrénroham több napon keresztül, az érzéstelenìtőt rossz helyre szúrjàk emiatt óriàsi fàjdalom, maga a szúràs helye fàj hetekig, nem hat, ugyanúgy vannak fàjdalmak, rosszul lesz tőle a kismama, teljesen elérzéstelenìti a kismamàt ìgy nem tud szülni ( túl erősen hat)
Nekem 3 ismerősöm is rosszul jàrt vele és 1 ismerős tök jól. Arànyaiban kb pont fordìtva van a statisztika. Szerintem ki lehet bìrni nélküle is. Úgy vagyok vele,hogy felesleges kockàzatot nem akartam vállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!