Babát tervezünk a párommal. Határozatlan idejű munkaszerződésem van. De ez egy nagy cég és van olyan akit a cég átvett és van akit nem. Hát engem még nem?
táppénztől nem leszel védett. ha nem vagy terhes akkor tp alatt is kirúghatnak, ha terhes vagy, akkor nem rúghatnak ki.
viszont ha jogutód nélkül szűnik meg a cég, akkor természetesen elvesztheted terhesen is a munkahelyedet.
attól, hogy terveztek babát, most simán kirúghatnak. majd ha terhes leszel, akkor védett is leszel.
ha marad a munkahelyed akkor adókedvezmény jár majd terhesen, szülés előtt 28 nappal csed, vagy a szülés napjától, annak a lejárata után a kicsi 2 éves koráig gyed, majd csed, ezek mellé csp és egyszeri anyasági.
terhesség alatti fizud fog számítani ha dolgozol majd
3. vagyok. ne keverd a dolgokat, a jogosultság és a pénzbeli ellátás két külön számítás :)
jogosultságnál kell ugye a szülést megelőző 2 évben lennie 365 biztosított napnak. tehát nincs kikötés, hogy ez hány órás, még a munkanélküli is beleszámít... :)
a számításnál fontos, hogy mennyire vagy bejelentve, az pedig a szülést megelőző 3. hónap utolsó napjától 180 nap. a tp-es időszakot átugorják, ezért írtam, hogy ha dolgozol, akkor a terhességed első féléve lesz az alap.
biztos, hogy 90E-t keresel? nem annyit kapsz kézhez?
mert minden ellátást a bruttóból kell számolni. a csed és a gyed is a bruttó béred 70%-a. csedből vonnak 15%-ot, gyedből meg még 10%-ot. de hozzá jön a családi adókedvezmény és a családi pótlék amik együtt 22.200.-, így gyakorlatilag csak kicsivel kapsz kevesebbet mint most :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!