Ilyen esetben ti hogy szólnátok munkahelyen a terhességről?
Figyelt kérdés
Kb. 4 hetesen vérzéssel ügyeletre mentem, ahol szóltak, mivel 7végére esett, legközelebbi munkanapomon menjek el nőgyógyászatra, aki kiírat háziorvossal. El is mentem, ahol közölték velem, mivel még most voltam ügyeleten, így várjak két hetet, amikor is épp esedékes a nőgyógyászati vizsgálat, s a 6. hétig semmiképp nem célszerű közölni a munkahelyen a terhességet, főként, hogy a jelenlegi jogszabály kimondja, hogy nem vagyok köteles közölni. Háziorvos kiírt, de mondta, hogy 9-es kóddal, viszont míg nem adom le a tp papírt, nem látják. Az minden oké, csak mondta a háziorvos, hazudjam azt, ha kérdezi a főnököm, hogy nem tudom miért írtak ki. S most lassan lejár a táppénz, s úgy tervezem, amint megvan a nőgyógyásznál a lelet, aznap mennék vissza háziorvoshoz, s másnap jelenteném be a melóhelyen. Jogász is ezt ajánlotta, hogy első alkalommal két hétig ugy is a háziorvos ír ki, aztán a nőgyógyász, s amint meglesz a lelet, szóljak. Viszont ha bemegyek, nem tudom mit is mondjak, vagy ha a főnök megkérdezi, miért nem mondtam el, ilyen esetre se a jogász se a nőgyógyász nem mondott semmit. Sok kismamát engedtek el terhességük alatt, s melóhelyemen is egyet, s ezért is kérdeztem rá jogásztól, mielőtt megszólnátok, mert első terhességem se volt probléma mentes, beteg gyerek mellett meg nem mindegy, hogy a következő után csak gyest vagy gyedet kapok.2015. okt. 24. 19:59
11/13 A kérdező kommentje:
nekem úgy mondta a háziorvos, hogy tp papírt akkor adjam le, ha már el akarom mondani, s pont 6 hetes leszek. Jogász is úgy mondta, első két hétben a házidoki ír ki, s akkor mondhatok mást. S amint voltam nőgyógyásznál akkor érdemes szólni, mert a jelenlegi jogszabály szerint nem vagyok köteles egyből közölni a terhesség tényét. Csak így vagyok védve, s amint van róla nőgyógyászati vizsgálat, akkor érdemes megmondani, hogy a kirúgástól védve legyek. A háziorvos azt mondta, azért kell kiírnia 9-es kóddal, mert amit kaptam nőgyógyásztól papírt, amivel mennem kellett a házidokihoz, azon fenyegető vetélés állt, s neki azt kötelessége feltüntetni. Arról is volt szó, hogy mással ír ki, de az aszisztens lebeszélte, azzal, hogy az egyből úgy se fog látszódni, csak mikor leadom a papírt, amit úgy is akkor kell leadnom, ha már elmondtam. Amint voltam nőgyógyásznál, bemegyünk férjemmel melóhelyre, s közöljük, de akkor már lesz róla papírom is, hogy voltam nőgyógyásznál. Én se így terveztem, de nem mindenkinek zőkkenőmentes a terhessége, s vérzés miatt nekem ágynyugalmat javasoltak. Melóhelyem meg olyan, hogy fizikai munkát is kell végeznem, ami nem igazán használna, s ezért is javasolták a táppénzt. Meg állítólag csak igy kerülhető el a kirúgás veszélye. Nekem legalábbis így mondták, mert nem igazán szeretik a melóhelyen ha valaki egyből elmegy táppénzre. Egy másik helyen dolgozó kollégát is a 4 héten kiírtak táppénzre, s ő egyből elmondta, viszont táppénz után visszament s elengedték, bár nem volt jogos a kirúgása, mert nem vagyunk kötelesek aláírni a papírt. Szóval bármit teszünk, így is úgy is kirúghatnak ha akarnak, de nekem épp ezért mondták a jogász s házidoki is, hogy jelenlegi jogszabály úgy szól, hogy épp ennek elkerülése érdekében nem vagyunk kötelesek közölni, s jó, ha nőgyógyásztól van róla papírunk, mikor bejelnetjük. De annak már nincs jelentősége, hogy alá írják-e vagy sem, csak bizonyítékunk legyen. Meg azt mondták, hogy első alkalommal a házi doki ír ki, s azt követően van nőgyógyász általi kiírás, s onnantól kezdve számít a védettség. De ha mást se hallok h hazudtam nem helyes ez nem segítség, mert ettől én is tartok, de amint írtam, szakembereket kérdeztem, mi a helyes, s hogyan kell közölni, ha nem akarok kirúgást, s mindegyik ezt ajálotta. Akkor csak nem lehet nem helyes, dee engem leginkább az érdekelne, amire még mindig nem kaptam választ aki volt hasonló helyzetben, ezt hogyan közölte. Mert nem vagyok az a típus, hoyg hazudjak, s erre nem kaptam választ senkitől, ilyen esetben hogy kell közölni a melóhelyen. Sajna nem vagyok az a szerencsés, aki kihuzta a nőgyógyászati vizsgálatig, hogy a védettsége meglegyen. Bár a jogász, munkakörömet illetően egyből azt mondta, ha nincs bajom, is menjek el tp-re míg nem megyek nőgyógyászhoz. De most ha mással is írt volna ki a háziorvos, akkor is hihetetlen lett volna a egy hétnél több itthon lét
2015. okt. 25. 09:17
12/13 anonim válasza:
Felesleges kisregenyeket írnod.
1,A munkáltató bármikor kérhet egy ellenőrzést, hogy jogos e a tappenz, vagy épp tappenz csaló vagy. Azonnal kiderul a terhesség.
2, Egy ideje már nem kötelező bejelenteni a terhesseget, anélkül is védett vagy, alapesetben nem rúghat ki.
3, Rendkívüli felmondással bármikor élhet, illetve közös megegyezést is ajanlhat -ez utóbbit nem kellene elfogadni.
4, En a helyedben elgondolkodnek, hogy ha én tisztességtelenül állok hozzá, mert hazudok arról, hogy miért vagyok tappenzen, akkor van e értelme bármi jót elvan utána a munkaltatomtol.
5, A helyedben felvennem a telefont és elmondanam a fonokomnek, hogy he, terhes vagyok, de még nagyon korai, így nem reklamoznam.
13/13 anonim válasza:
A többször említett jogásztól többször nem kérnék tanácsot, mert hülyeségeket beszél! (Tudom, hogy nem te vagy a hibás, jóhiszeműen hittél egy 'szakmabelinek') Minden bizonyíték nélkül védve vagy, annyi kell csak, hogy terhes legyél, ezt senkinek nem kell igazolni, sőt még szerintem neked sem kell feltétlen tudnod róla. Bár már nem kell bejelenteni a terhességet, ahhoz hogy védett legyél, amikor leadod a papírokat írásban jelentsd be, és az a biztos, hogy ha a munkáltatóval még alá is íratod, hogy ezt átvette. Ahogy itt már sokan írtuk, én minél hamarabb bejelenteném, hogy tiszta legyen a helyzet mindkét félnek, táppénzes papíron úgyis minden rajta van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!