2006 augusztus 15-től van munkaviszonyom jelenleg már határozatlan. Ugye nem küldhetnek el ez miatt? (6 hetes vagyok) És mennyi táppénzt kapok? Hogyan kell kiszámítani?
Az én védőnőm azt mondta, hogy sajnos a kismamák már nem "védettek". Ha jól emlékszem azt mondta, hogy két hónap betegállomány után a munkáltató felmondhatja a munkaviszonyt.
De szerintem jobb, ha nem rám hallgatsz, hanem jobban utána jársz.
A háziorvosok szeretik, ha a kismama nem dolgozik. Azonnal is felvehetnek táppénzre, sőt, javasolni is szokták.
Na jó!
Akkor erre annyit mondok, hogy a védőnő állítsa ki a kiskönyvet, az orvosnál is megkell jelenni, ha megvan a papír a terhességről...kérd meg a dokidat, hogy vetessen táppénzre akár másnaptól a munkahelyi körülmények miatt..., akkor a nődoki ad egy táppénzjavaslatot, ami alapján a körzeti táppénzre vesz.
Ezután megmondhatod a munkahelyen, hogy veszélyeztetett terhesség miatt nem tudsz menni dolgozni, és ne számítsanak rád, mert nem is fog változni a helyzet..ebbe senki nem fog belekötni 3 év múlva.
Légy a melóhelyen kedves és mosolyogj!
Három év alatt pedig bármi történik a melóhelyen, pl az enyém megszűnt, de mindegy, mert most a baba és te vagytok a fontosak, nem pedig az, hogy 3 év múlva mi lesz, amúgy is köteles lesz viszavenni ugyanebbe a munkakörbe.
A lényeg, hogy legyen kiskönyved, és közöld a munkáltatóval, mert utána nem küldhet el.
Táppénz: Az előző éves átlagkeresetet leosztod havira, vagy tudod is mennyi volt és annak a 70 %-a lesz.
Tehát ha az brutto béred havonta mondjuk 95000 , akkor kb 62000-t fogsz kapni. levonnak belőle szja-t, de az adójóváírás viszont jár.
Még annyit, hogy igenis van védettség, kivételt képez a határozott idejű munkaszerződés!
Az ilyen dolgokat ne a védőnő mondja, hanem egy munkaügyes, én épp a multhéten kérdeztem a TB-nél.
Ha véga a gyed, gyes stb a munkáltató köteles a kismamát a szülés előtti pozíciójába visszavenni, minimum 30 napig fel sem mondhat, plusz ott a sok bent maradt szabi!
A munkáltatónál a gyeden, gyesen lévő kismama fizetésnélküliszabin szerepel, utána fizetési kötelezettség nincs. Ha nem így van a dolog lehet menni a munkaügyi bíróságra!
No para , minden kismama egyforma jogokat kap a munkáltatónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!