90 nap próbaidő után automatikusan átáll a munkaviszonyom határozatlan időre? Bővebben lent.
2009.nov 17.-én írtam alá a munkaszerződésem amiben ez áll:
"A munkáltató a munkavállalót határozatlan időre 2009 nov 17-től alkalmazza.A munkáltató és a munkavállaló 90 nap próbaidőt kötnek........A munkavállaló és a munkáltató a 90.napon közösen felülvizsgálják és értékelik a munkába állás óta eltelt idő teljesítményét,munkavégzés minőségét stb...melyről jegyzőkönyvet készítenek s a munkaszerződés elválaszthatatlan részét képezi!"
Most 2010 márciusát írjuk és én nem láttam még semmilyen jegyzőkönyvet.....Ez azt jelenti,hogy még mindig próbaidőn vagyok,bármikor indokolatlanul kirúghat?
Azért kérdezem mert időközben 7 hetes terhes lettem és nem merem elmondani a Főnökömnek ,mert félek hogy munkaviszony nélkül maradok,mert nem kedveli a terhes alkalmazottakat......
Légyszi segítsetek......előre is köszönöm!
Ez azt jelenti, hogy a 90 nap leteltével a próbaidőd lejárt és a munkaviszonyod automatikusan "átment" határozatlan idejűbe.
Ha pl. valakinek a próbaideje lejártával határozatlan idejű a munkaviszonya. A próbaidő 01.25-ével lejár, de a főnök 01.26-án veszi észre, hogy hoppá, akkor már lekéste azt, hogy próbaidős az illető. Szóval ha kirugja már indokolnia kell.
A szerződésed alapból határozatlan idejű volt, csak volt kikötve próbaidő. A próbaidő alatt akár a munkáltató, akár a munkavállaló minden magyarázkodás nélkül felmondhat. Ha ez nem történt meg a próbaidő lejárta előtt, a szerződést már csak felmondással, közös megegyezéssel lehet megszüntetni.
Persze felmondás is több féle van.
Ez így csak fél válasz.
Szó van itt terhességről is.
Nem tudom mi a munkád.
Van az MT-ben olyan, hogy együttműködési kötelezettség.
Ez például azt is jelenti, hogy a munkavállalónak is van bejelentési kötelezettsége.
A munkavállalónak vannak jogai, a munkáltatónak pedig kötelezettsége. A terhesség, anyaság esetére is.
Jelentsd be, hogy terhes vagy, gyermeket vársz.
Téged a rendes felmondás ellen védelem illet meg.
Magyarul nem mondhat fel rendes felmondással.
Köteles biztosítani, hogy a munkavégzés az egészségedet, terhességedet ne veszélyeztesse. Stb.
A szülés után további védettség illet meg, ami eltarthat - feltételekkel - akár a gyermeked hároméves koráig is.
Tehát, kérsz az orvosodtól egy igazolást, hogy hány hetes terhes vagy. Ezt lemásolod, az eredetit átveteted a munkáltatóval, továbbá konzultálhatsz az üzemorvosotokkal is, van-e valamilyen fokozott veszélye az általad ellátott munkaának, munkakörnek.
Ha bővebben érdekel, akkor priviben ...
Köszönöm az eddigi válaszokat....Az utolsó hozzászólónak pláne!
Nem végzek semmi veszélyes munkát,irodai asszisztensként vagyok alkalmazva!
Szívesen felvenném priviben a kapcsolatot,csak nem tudom itt ez hogy működik....kiírhatom nyugodtan az e-mail címem,vagy másként is lehet?
Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!