Akik ugy esetek teherbe, h nem terveztek, mi alapjan dontotek ugy, h megtartjak a babat vagy sem?
Hat most en is ebben a cipoben jarok! Szivem szerint megtartanam, hisz elmultam mar 30, de egyetemre jarok, mellette munka, parommal tobb mint 2 eve vagyunk/elunk egyutt, nem mondom, h mindig zokkenomentes a kapcsolat es nincsenenk veszekedesek.
....es hat ott vannak a szuleim, akik meg nem talalkoztak vele, a miert most lenyegtelen...
Igy suli mellett nem is keresek olyan jol, neki biztos munkahelye van.
A fura h pont parom szeretne ha megtartanank, en is, de vannak ketsegeim. Mindkettonknek elso gyerek lenne.
Gyed vagy gyesere hianyzik kb, egy honap munkaviszonyom, sajnos sokat dolgozam feketen, meltanyossagira eselyem sincs, ha kijonnek megnezni az otthonunkat, teljesen modern, felfelujittot, tok jo hazban elunk... De ettol meg nem lesz penzem pelenkara, masokra meg nem szeretnek tamaszkodni.
Termeszetesen nem az itt kapott valaszok alapjan fogok donteni, csak kivancsi volnek masok mit tennenek, mi alapjan, hogyan dontottek/dontenenek?!
Én csak majdnem esetet tudok írni.. Vedekeztunk de késett a menzeszem, csináltam tesztet.. közben túlságosan eloreszaladtam gondolatban, hogy mi van ha pozitiv. Stabil volt a kapcsolatom, friss házasok voltunk és még akartunk "kettesben" lenni viszont mivel mindkettőnknek stabil a munkahelye, teszt előtt már tudtam, hogy ha véletlenül pozi a teszt eszembe nem jutna elvetetni. Stabil kapcsolat és munkahely az, ami nálam kikötés.
Negatív volt és utána meg is jött. De fél év sem telt el, már direkt próbálkoztunk a babával.
Először is, a GYES alanyi jogon jár, bár elég csekély összeg havonta. Nem tudom, hogy a diplomás GYED-re jogosult lennél-e, ha van bejelentett munkaviszonyod, emellett vannak más juttatások is (egyszeri anyasági támogatás, családi pótlék stb.), ennek járj utána, a semminél több.
Az kissé fura, hogy 2 év alatt a szüleid nem találkoztak pároddal, éppen ezért kötve hiszem, hogy 3-4 évvel később jobb lenne a helyzet. A sulit később is be lehet fejezni, úgy tűnik eddig sem kapkodtad el.
Nálunk sem volt még kifejezetten tervezve a baba, bár sokat beszéltünk róla, hogy miként döntenénk, ha előbb besikerülne. Egyik hónapban aztán lazára vettük a figurát és nem védekezünk, de nem aggódtunk, úgy voltunk vele ha annyira jönni akar, jöjjön. Jött is. :)
Mindkettőnknek évek óta fix, jól fizető állása volt már, saját lakás és kocsi, nulla hitel, valamennyi megtakarítás, szóval emiatt nem nagyon kellett számolgatni.
3. es 4. valaszolonak idealis volt a helyzete szerintem, en is hasonlot szeretnek!
A sulit tenyleg nem kapkodtam el, ezert is szerettem volna befejezni, nem pedig meg kitolni, de mivel levelezo, igy diplomas gyed nem jar.
5. valaszolonak minden elismeresem, en nagyon felek attol, h mi lesz, pedig az otthonunk az enyem, paromnak kocsija van, nekem csak diakhitelem van, nem sok, mas tartozasunk sincs, de megse igy terveztem volna, hanem ugy, mint az elso 2 valaszt ado.
Ha most kommentelo volnek tuti lepontoznanak paran, de en 20 evesen meg nem lettem volna erett az anyasagra, se fozni se haztartast vezetni nem tudtam. Gondolkodas nelkul elvetettem volna! Nem tudtam volna lemondani a bulikrol meg arrol a sok esztelen hulyesegrol, amit akkoriban elkovettunk a haverokkal es most jo, ill. kevesbe jo emlekkent gondolok vissza rajuk, de mosolyogva!
Ugy gondolom egy 20 evesnek nem is a gyerekneveles a dolga es eleg kis szazalekuk kepes ra, minden tiszteletem a tied, nekem nem ment volna!
A te helyzeted stabilnak mondható, én ilyen helyzetben nem gondolkodnék abortuszon:
- A párkapcsolatod jó. Ez már fél siker, számomra ez fontosabb szempont, mint a jó fizetés (persze ésszerű határok mellett).
- A párodnak jó a fizetése, stabil a munkahelye. Van modern,tehermentes lakásotok. Igaz, hogy te nem kapsz majd a fizetésed után támogatásokat, de sokan úgy vállalnak gyereket, hogy kb. el is viszi a lakáshitel, amit kap az anya, mégis megvannak egy fizetésből. Nektek ott a ház, így kisebb a havi költségetek. A diákhitel törlesztését csak akkor kell folytatni, ha dolgozol, a gyes alatt nem.
- Attól, hogy nem dolgoztál, az alap gyest és a családi pótlékot fogod kapni, a kettő együtt kb. 40 ezer forint, a párod adókedvezményt kap a gyerek után, ez összesen 50 ezer forintos havi ,,bevéte", plusz a TB-jogviszonyod is finanszírozza az állam. Ezen felül kapsz egyszer anyasági támogatást (kb. 63 ezer forint), illetve budapesti lakosként jár BKV-ra kedvezményes havi bérlet a gyes idejére (9500 forint helyett 4000 forint körül van az ára).
A pelenkára nem neked kell pénzed legyen, hanem NEKTEK a pároddal együtt. :) Rá muszáj lesz támaszkodnod ez idő alatt, hiszen ketten vállaljátok a gyereket.
Én ilyen körülmények közé lazán vállalnék gyereket, hiszen mind anyagilag, mind érzelmileg adott minden. Az apróbb kellemetlenségek, mint az egyetem csúsztatása, számomra nem jelentenének annyit, hogy 30 felett abortuszra menjek, nem kamasz már az ember ilyenkor, hogy ne tudjon ilyen helyzetben alakítani az életén, és arrébb tenni 1-2 évvel a terveit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!