Miért kell megvárni a 12 hetet, hogy elmondjuk a nagy hírt "Babát várok! "Babona? Lehet van benne valami de nekem ez így ne is haragudjatok de elég kevés magyarázat!
Ha bármilyen okból nem életképes a terhesség (anyai vagy embrionális okból), akkor a 12. hétig jellemző(bb) a spontán vetélés.
De az, hogy ki mikor mondja el másoknak, teljesen egyéni döntés.
A vetelesek 90%-a az elso 12-13 hetben tortenik meg.
Tovabba sokan vetnek veget az elo terhesseguknek is, ha a 12. heti genetikai vizsgalaton kiderul, hogy nagyon beteg a baba.
Nem kell megvárni. Csak sokan megvarjak hisz 12 hetes kor után már jelentősen kisebb az esetleges probléma lehetősége. Van aki a családnak hamarabb elmondja, van olyan is aki világgá kurtoli amint pozitiv lett a teszt. Mindenki más ezen a téren.
Egyébként nem csak sárgatest elégtelenség okozhat vetélést, a fejlődési rendellenesség nagyobb arányban fordul elő.
Én nem babonából nem mondtam el előbb, hanem mert ilyenkor gyakrabban fordul elő a vetélés, és nem akartam azt, hogy az 5. héten telekürtölöm a világot, hogy baba lesz, aztán meg elvetélek.
A babavárással kapcsolatos babonákban (sem) hiszek.
Én a magam részéről azért vártam a 12 hetes uh-ig, mert volt már egy vetélésem 9 hetesen (elhalt terhesség, műtéti befejezés), és igen, elég szar volt utána ezt is elmondani mindenkinek... pedig én nem kürtöltem szét, csak a családnak meg pár barátnak mondtam el, de nem kötöttem a lelkükre, hogy titok, és valahogy elterjedt a hír. A vetélés után még hetekkel is jöttek a kérdések, hogy "tényleg terhes vagy?"... hát, elég szar volt.
Mikor újra terhes lettem, a családnak (szülők, tesók) elmondtuk, mert úgyis ők vannak ott, ha baj van (ezt ugye sajnos tapasztaltuk is), meg 1-2 nagyon közeli barátnak - mindenkinek a lelkére kötve, hogy teljes hírzárlat. A 12 hetes uh után mi megnyugodtunk nagyjából, onnantól nem titkoltuk tovább. Ha ez a kritikus időszak eltelt, jelentősen csökken a vetélés esélye, ahogy már sokan leírták előttem is.
29 hkm
A lényeget leírták előttem is, a 12. hétig nagyobb a vetélések száma. Azon kívül a 12. hétig kiderül a legtöbb súlyos fejlődési rendellenesség, amiért lehet, hogy maga az anya dönt a terhesség megszakítása mellett.
Nekem is volt ismerősöm, aki mesélte, hogy babát várt, mindenkinek elkürtölte a jó hírt, aztán a 11. héten derült ki, hogy pár napja leállt a kicsi szíve, missed ab. lett. Ő mondta, hogy a következő terhességet nem árulja el senkinek, ameddig csak lehet, mert nagyon kellemetlen volt, hogy a baba elvesztése után még mindenki kérdezgette, hogy hogy van, tudják-e a nemét stb., és el kellett mesélnie a történteket.
Szóval szerintem sokkal inkább van köze a természet törvényszerűségeihez, mint a babonához. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!