Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Van esélyem egészséges kisbabá...

Van esélyem egészséges kisbabára? :- (

Figyelt kérdés

Tudom ezer ilyen felháborító kérdés van már itt:-(

Nem vigasztalást,megerősítést várok...tényeket,tapasztalatokat!

27 hetes vagyok....és csak most tudtam megszabadulni a cigarettától:-(

2010. febr. 15. 22:33
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

Vitaminokat szedek..Gravidát,1000es c vitamint,omega3 at, minden nap. Eddig jók voltak az eredményeink,1-2 nappal hol kisebb, hol nagyobb a baba...a méhlepény "még" 0 fokú.

Mi baj érhette idáig? :-(

2010. febr. 15. 22:55
 12/30 anonim ***** válasza:
52%
Magyarországon 30 ezer ember hal meg évente a dohányzás által szerzett betegségekben. Egy Hamburgban tartott szülész-nőorvos kongresszuson a Müncheni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa, dr. H. Kriegelmayer és munkatársai előadást tartottak 60-60 dohányzó, illetve nem dohányzó terhes anyán végzett vizsgálataik tapasztalatairól. EKG-val és tokokardiogrammal vizsgálva a dohányzó terhes anyák méhen belüli magzatának szívm?ködését megállapították, hogy egyetlen cigaretta elszívása után 5-6 másodperccel, de maximum 5 perccel később a magzatnál kardiológiai rendellenességek jelentkeztek. Ezek elsősorban a hirtelen megemelkedett szívfrekvenciában mutatkoztak, vagyis a szív percenkénti összehúzódásának száma jelentősen megnövekedett. Ezzel szemben a nem dohányzó kismamák azonos korú, azonos körülmények között fejlődő magzatánál ilyet nem tapasztaltak. Más jelek is utaltak a dohányzás által kiváltott magzati szívkárosodásra. Ezek magyarázata az, hogy a nikotin nemcsak az anyai vérkeringésbe jut be akadálytalanul, hanem a méhlepényen át a magzati vérkeringésbe is. A nikotin szívritmust károsító hatásán kívül a magzat vérkeringésébe jutó szén-monoxid is ártalmas lehet. A magzati vérkeringés kevesebb oxigénhez jut. Azt sem árt tudni, hogy a szülés alatt a magzat amúgy is ki van téve hoszszabb-rövidebb ideig tartó átmeneti oxigénhiánynak, káros dolog ezt még dohányzással is súlyosbítani.
2010. febr. 15. 22:59
 13/30 anonim ***** válasza:
Nem válaszoltál még, mikor hagytad abba, és véglegesen? Minek a hatására, hogy sikerült abbahagyni?
2010. febr. 15. 23:02
 14/30 A kérdező kommentje:
Jajj bocsi!! Pár napja hagytam abba végleg. Minek hatására: Talán most jött meg a jobbik eszem,na meg az anyai ösztön...fájdogált a hasam,és akkor magamat okoltam,és megijedtem...hogy biztos ezért van. Különben végig nagyon nagy lelkiismeret furdalásom volt,és van és lesz is egy darabig úgy érzem.
2010. febr. 15. 23:05
 15/30 anonim ***** válasza:
100%

Na, azért az is valami, a pár napja :) Tudod, én nem vagyok dohányos, és sajna rosszul vagyok egy zárt térben a füsttől is, de arról van némi fogalmam, milyen lehet egy függő embernek abbahagyni a szenvedélyét. (még ha káros is az a szenvedély).

Szerintem nem lesz semmi komoly, ne izgulj. Tényleg menj minél többet friss levegőre, és a hátralévő időt töltsd egészségesen.

Amennyi kárt okozhattál a babának, az esetleg eddig talán annyi, hogy nem volt jó odabent a közérzete, szaporábban vert a szíve, és nem jutott elég tápanyaghoz a nikotin-felhszívódás miatt. De most fog csak igazán megugrani a növekedése, mostmár hajrá!!! :) Ne gyújts rá többet!

2010. febr. 15. 23:10
 16/30 anonim ***** válasza:

Az a helyzet,hogy születésekor sem nyugodhatsz meg teljesen.Lehet majd később jön ki rajta,majd az iskolában.

Károsítja a magzatot a cigaretta,nincs mese.

Azért van nem 1-2 barátnőm akik dohányoztak terhesen és ha attól félsz,egyiknek sem lett beteg a kisbabája.

Sajnos népbetegség ez a cigaretta.

Azért próbálj megnyugodni,hála vitaminokat azért szedsz.

2010. febr. 16. 06:13
 17/30 anonim ***** válasza:

34 hetes kismama vagyok, ma voltam ultrahangon.

A lepényem I. fokban érett.

Az ultrahangos csaj rámförmedt, hogy dohányzom e?

Mondtam, hogy nem.

Mire ő bejelentette, hogy biztos cigiztem.

Nem is tagadtam, mert sajna a pozi tesztig valóban elszívtam vagy 10-15 szálat, de azóta még egy slukkot sem.

Tájékoztatott, hogy ez nem ürül ki olyan gyorsan, és tudom, hogy erre a terhességi hétre már amúgy is kell öregednie a lepénynek, de olyan lelkiismeret furdalásom van, mert tudom, hogy az én gyengeségem miatt van ez.

2010. febr. 16. 09:48
 18/30 anonim ***** válasza:
Soha nem késő abbahagyni. Nekem van egy olyan ismerősöm, aki mindkét lányával végig cigizte a terhességet, és nem lett komolyabb bajuk.Igaz, nagyon betegesek, és később is lehetnek problémák.27 hét elég sok idő, de gondolom, már tudnál róla, ha valami nem lenne rendben.Csak az a baj, hogy innentől kezdve a babád gyakorlatilag már csak hízni fog. Te pedig pont a legkritikusabb időszakokban cigiztél, amikor kifejlődtek a szervei.Az agya, a szíve stb.Biztos nem lesz gond, de máskor ne kockáztass.
2010. febr. 16. 15:53
 19/30 anonim ***** válasza:
16%
Nyugi én most vagyok 28 hetes! Még mindíg elszívok napi 1-2 szálat(nem egyszerre) de a bábám egészséges és hihetetlenül jól fejlődik(dokik mondták) ha hirtelen teszed le a terhesség alatt a cigit többet ártsz neki mintha egy keveset szívsz is! mert eddig is kapott egy bizonyos adag nikotint.... és ha teljesen és hirtelen vonod meg tőle az is káros lehet! egy felnőtt ember kiborul tőle akkor egy baba! ezzel nem támogatni akarlak hogy dohányozz csak megnyugtatni:)ja és ne aggódj! az a legrosszabb!!!!!
2010. febr. 18. 00:53
 20/30 anonim ***** válasza:

A terhesség alatti cigarettázás során a méhen átfolyó vérmennyiség jelentősen csökken, ráadásul a vér oxigéntartalma is sokkal alacsonyabb a szokásosnál. Emiatt a méhen belül fejlődő magzat mintegy oxigénhiányos kamrában éhezve, kínlódva próbál életben maradni. Ez nem mindig sikerül. A cigarettázó terhesek magzatai kétszer gyakrabban vetélődnek el. A túlélőkön is meglátszik a megpróbáltatás. Születési súlyuk jóval kisebb a szokásosnál, gyakori a koraszülés.

Aki felelősséggel vállalkozik gyermeke világra hozatalára, az nagy valószínűséggel lemond -legalább a terhesség alatt a cigarettáról. Akik nem mondanak le, azok vagy nem tudják, hogy mennyit árthatnak a még meg sem született gyermeküknek, esetleg éretlenek a szülői feladatokra.A kis súllyal világra jött csecsemők mindenfajta külső hatással szemben sokkal érzékenyebbek, ezért sokuk születés után rövid időn belül meghal.

Mégis, mindezek ellenére a terhesek közül sokan cigarettáznak. A dohányzás okozta ártalmak kb. egyharmada a nem dohányzókban jelentkezik, a passzív dohányzás miatt.

A passzív dohányzásnak kitett terhes nők esetében nagyobb a kockázata a kis születési súlynak, a szüléssel kapcsolatos halálozásnak és a spontán vetélésnek.Vannak azonban olyan terhesek, akik bármit megtehetnek, dohányoznak, rosszabb esetben még alkoholizálnak is, mégsem történik semmi gond a terhesség és a szülés alatt. A gyermekük egészséges, minden gond nélkül veszik az akadályt, terhességük zavartalan.

És van a másik oldal, akik a legnagyobb körültekintéssel tervezik meg a gyermekvállalás időpontját, mindent megtesznek a cél érdekében, mégis vetéléssel, koraszüléssel esetleg egy sérült újszülöttel fejezik be a terhességet. Az ő számukra elgondolkodtató, hogy vajon mit tettek rosszul, mi az, amit másképp kellett volna tenniük.

Előfordul, hogy hibáztatják magukat, esetleg egymást, néha erős dühöt éreznek embertársukkal szemben. Irigylik sorsát, úgymond "szabad életét", hiszen neki a hibái ellenére látszólag ugyanolyan esélye van egy egészséges újszülött világra hozatalához.

És itt van a nagy igazság, hogy:

- csak látszólag egyformák az esélyek.Az egészségesen születés jogának biztosítása tehát nem zárul le a fogamzással, hanem erre a terhesség egész ideje alatt nagy gondot kell fordítani.

Bocsánat hosszú lett nem tudtam belinkelni+csak a fontosakat másoltam be.

Én nagyon remélem minden rendbe lesz veletek!Jó egészséget és könnyű szülést kívánok!

2010. febr. 18. 05:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!