Rántott Camembert-et lehet enni terhesség alatt?
én simán ettem camembert sajtot.
köszi jól vagyunk most lesz egy éves az egészséges fiam.
A camembert és az egyéb penészes sajtok olyan liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egy egészséges felnőtt esetén teljesen ártalmatlanok, azonban a magzatra veszélyes hatásúak.
Emberi fertőzés esetében a liszteriózis lappangási ideje 1-2 naptól, 90 napig terjedhet. Jellemző tünetei láz, borzongás, rossz közérzet, fej-, izomfájdalmak, hasi fájdalom, hányinger.
A terhesség alatti fertőzés a 4. hónaptól vetéléssel, koraszüléssel, halva születéssel, vagy az újszülött súlyos liszteriózis fertőzésével jár.
Hazánkba évente 40-45 ember hal meg ebben a betegségben.
Ez a link... A disznósajt mióta nyers hús? Kétszer főzik agyon. Egyszer az alapanyagokat, egyszer pedig megtöltve.
És igen, ha meg van sütve az a sajt, akkor kipusztul belőle a nemkívánatos baci. Tiltólista... Bahh. Ha boltban veszek tojást, nyers húst vagy penészes sajtot, annak eleve nem szabad olyasfajta baktériumokat, élősködőket tartalmaznia, amik miatt ezek a nyers dolgok ezen a szép tiltólistán vannak. Nyilván terhességen kívül se éppen ideális összeszedni mondjuk egy szalmonellát, de azért nem túl nagy az esélye. Szóval egyéni megfontolás kérdése.
Olajos és apró magvak: én például két pofára tömtem az epret, a ribiszkét. Otthoni, vegyszermentes, tele vitaminokkal és vassal. Diót is rágcsáltam sokat. A mandulát kifejezetten ajánlották. Tele vannak jótékony zsírsavakkal. Egyetlen kockázat, ami ráadásul nem is bizonyított tény, csak feltételezés, hogy allergiás lehet rá a gyerek. Az tuti, hogy az aprómagvak nem jutnak be a magzat szervezetébe, de a tápanyagok igen.
Viszont a hajfesték, ami beszívódik a bőrbe, és ami kipárolog belőle (és mondjuk a körömlakk oldószere), amit belélegzünk, nos, arról el tudom képzelni, hogy árt a magzatnak. Szóval én inkább vagyok kemikália-fóbiás, mint "veszélyesételellenes".
Mégis miért nem lehet mogyorót enni?? Meg epret?? Nem értem azt a cikket.
Amúgy ja, szerintem penész nem marad benne rántva. Kisül belőle.
Köszi a válaszokat :)
Pont ez volt a problémám,hogy ugye nyersen nem ajánlják.De mivel eddig soha meg se mertem kóstolni,így nem volt gond.Viszont tegnap nem tudtam,hogy camembert lett rántva ezért simán bepucoltam :D és marha jó!!!Nem is tudtam,hogy ez ilyen finom :O na de utána egyből eszembe jutott,hogy tiltólistás,és elbizonytalanodtam.
Gondolom pár falat nem ártott,de ti ennétek Továbbra is a helyemben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!