Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Imádom és kívánom most a brie...

Imádom és kívánom most a brie és camembert sajtot (tihany), mi bajunk lehet tőle?

Figyelt kérdés

igaz kb. másodszorra ettem ma a terhesség alatt, de nagyon kívánom..:(

szerintetek mi baj lehet belőle?

van, aki evett a terhessége alatt?

2012. máj. 8. 12:20
 1/10 anonim ***** válasza:

"A camembert és az egyéb penészes sajtok olyan liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egy egészséges felnőtt esetén teljesen ártalmatlanok, azonban a magzatra veszélyes hatásúak.

Emberi fertőzés esetében a liszteriózis lappangási ideje 1-2 naptól, 90 napig terjedhet. Jellemző tünetei láz, borzongás, rossz közérzet, fej-, izomfájdalmak, hasi fájdalom, hányinger.

A terhesség alatti fertőzés a 4. hónaptól vetéléssel, koraszüléssel, halva születéssel, vagy az újszülött súlyos liszteriózis fertőzésével jár.

Hazánkba évente 40-45 ember hal meg ebben a betegségben."

2012. máj. 8. 12:27
 2/10 A kérdező kommentje:

igen ezt hallottam és olvastam én is..de azt mondják, ha pasztörizált tejből van, akkor abban már nem lehetnek ezek a bacik..házi/kézműves sajtokban viszont igen..

kiváncsi vagyok azok véleményére, akik ugyanígy voltak ezzel, hogy kívánták és ettek is...

van, aki esetleg beteg lett?

2012. máj. 8. 12:32
 3/10 anonim ***** válasza:
24%

Biztos sokan ettek ilyet, és nem lett tőle bajuk. Ez még nem garancia rád nézve.

Neked kell eldöntened, hogy vállalod-e a kockázatot.

Egyébként itt nem a tej pasztörizáltsága a gond, hanem az, hogy ezek a sajtok ugye nemespenészt tartalmaznak, és ebben a nemespenészben lehet jelen a baktérium. Legalábbis én így hallottam.

Én mindkét terhességem alatt majd megvesztem egy jó kis márványsajtos paradicsomsalátáért, de kibírtam, hogy ne egyek.

2012. máj. 8. 12:41
 4/10 anonim ***** válasza:
60%

34 hetes terhes vagyok, ezt a bődületet akkor hallottam először amikor kb. 10 hetes terhes lehettem.

Rákérdeztem az orvosomnál, mert mindig is imádtam a penészes sajtokat és ettem is, annak ellenére, hogy penicillin allergiás vagyok és ezeket elvileg penicllin származékkal oltják... soha semmi bajom nem volt tőle.

A dokim szerint is túl van spirázva ez az egész, bár tény hogy azt mondta ő is hogy a házi készítésűt inkább kerüljem, ha az megnyugtat, de a boltban kaphatót nyugodtan lehet enni.

Úgyhogy én azóta is eszem ha megkívánom és se nekem se a picinek az ég világon nincs semmi bajunk.

2012. máj. 8. 12:48
 5/10 anonim ***** válasza:
53%
Jó, de ez akkor is egy kockázati tényező. Miért nem akarjátok elkerülni?
2012. máj. 8. 12:57
 6/10 A kérdező kommentje:

nyilván nem napi szinten eszem, de ha egyszer-egyszer szívesen ennék, akkor jó tudni, hogy nem kell úgy tekinteni ezekre a sajtokra, mint halálos tényezőre..

köszönöm az eddigi véleményeket. tudom, hogy benne van a pakliban, de azt is, hogy nem feltétlen, hiszen sok orvos hasonlóan vélekedik ahogyan az utolsó előtti kismama is írta, ezért feltételezem, hogy azért annyira magas veszélyforrásnak nem számít..bizony házi verzióban annál inkább, tehát ez eszembe se jut..de ellenőrzött körülmények között, pasztörizált tejből készülteket talán egyszer-egyszer meg lehet engedni.. hőkezeléssel pedig még talán nagyobb biztonsággal.

2012. máj. 8. 13:06
 7/10 anonim ***** válasza:
59%

Ennyi erővel, akkor ki sem mozduljunk a lakásból, mert az is kockázati tényező!

Szerintem túl vannak már néha lihegve ezek a dolgok, ne egyél epret, lisztet, mert allergizálhat....stb hülyeségek.

2012. máj. 8. 13:07
 8/10 anonim ***** válasza:
Én a 3. babámat várom,imádom a camember típusú sajtokat,de úgy döntöttem,a terhesség alatt kihagyom.Így vagyok a kenőmájassal,a tatár beefsteak-el,és a kolbásszal is(az is nyers).Úgy vagyok vele,hogy ennyit kibírok.Feleslegesen nem akarok kockáztatni.Ám mindenki tegyen saját belátása szerint.Boldog babvárást!
2012. máj. 8. 13:12
 9/10 anonim ***** válasza:
Én ettem az előző terhességemnél is, és most is,, mert nagyon jól esik néha megenni egy-egy ilyen sajtot. Semmi bajunk nem lett tőle. Én nyers húst és nyers tojásos dolgokat nem ettem, erre nagyon figyelek. Szerintem is túl van lihegve kicsit ez a kérdés. Úgyhogy nyugodj meg, semmi bajotok nem lesz tőle! :)
2012. máj. 9. 12:32
 10/10 A kérdező kommentje:

köszönöm a véleményedet!

nyers tojás, hús az nekem is tabu!

még egyszer köszi:)

2012. máj. 9. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!