Amióta bejött az új törvény, hogy terhes nőt nem lehet kirúgni azóta volt olyan köztetek akit valahogy mégis kirúgtak?
Úgy tudom, még ha be se jelented hogy terhes vagy, akkor se rúghatnak ki. Kivéve rendkívüli felmondással de ahhoz tényleg valami súlyosat kell elkövetni. Olyan munkahelyen dolgozom ahol félő, hogy megpróbálnak eltávolítani , szerintetek mennyire egyszerű?
(6. hétben vagyok még csak és nem mondtam még el odabent. 8 éve dolgozom a cégnél és ez a második gyerkőc lesz).
Megint az első válaszoló vagyok :)
Igen, a cikk 2012-es, mivel azóta van hatályban az új Mt.
A kedves lepontozók kedvéért utánaolvastam.
A jelenleg is HATÁLYOS törvényből idézem:
38. A felmondás
65. §
(1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(2) A felek megállapodása esetén - legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig - a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap
tartama alatt.
(4) A (3) bekezdés szerinti védelem alkalmazása szempontjából a felmondás közlésének, csoportos létszámcsökkentés esetén a 75. § (1) bekezdés szerinti tájékoztatás közlésének időpontja az irányadó.
(5) A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta.
(6) A (3) bekezdés c) pontban meghatározott védelem az anyát illeti meg, ha a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi.
Az (5) szakaszban világosan le van írva, hogy csak abban az esetben él a felmondási védelem, ha a várandós erről a munkaadót előzetesen tájékoztatta. Lehet megint lepontozni.
Akinek nem tetszik, köszönje meg a kedves "családbarát" kormányunknak :P
Kedves Utolsó!
Amit becsatoltál törvény, az valóban helyes, de nem kell előzetesen tájékoztatni a munkáltatót. Az 5. bekezdés, amire hivatkozol nem szerepelteti az "előzetes" szót, mint ahogy írtad. És ez a lényeg. Ha eléd tolják a felmondási papírt, akkor is bejelentheted, hogy várandós vagy.
"Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 65. § (5) bekezdésének „a felmondás közlését megelőzően” szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette."
Köszönöm a válaszokat!
Nem igazán szeretném elmondani még, hiszen bármi történhet, még nagyon az elején vagyok. Csak nagyon fenyegetőznek, hogy leépítések lesznek stb. És nem igazán szeretnék belekerülni.
A hó végén már lesz orvosi papírom és akkor azt magamnál tartom, aztán 10. hét környékén fogom szerintem bejelenteni.
Köszi, ezt jó tudni. Erről az Alkotmánybírósági döntésről nem hallottam eddig.
Kérdező, kívánom, hogy minden rendben legyen a terhességeddel és a munkahelyeddel is!
Első voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!