Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért kell kézzel tágítani?...

Miért kell kézzel tágítani? Ráadásul kérdezés nélkül? Járt még valaki így?

Figyelt kérdés

Teljesen ki vagyok akadva.

Voltam ma ctg, flowmetrián, 40+2 napos vagyok.

Minden érték tökéletes, a baba jól érzi bent még magát.

A doki megvizsgált, mondta, hogy lent van a fejecskéje, de teljesen zárt vagyok, megtartott. Engem ez egyáltalán nem zavar, jól működik a testem, majd vajúdáskor szépen elkezdek megfelelően nyílni.

Erre kérdezés nélkül a tök zárt méhszájhoz három újjal benyúlt és elkezdi tágítani, mondván kicsit arrébb húzza a méhszájat, hogy még lejjebb jöjjön.

Azt hittem meghalok a hirtelen fájdalomtól, fogtam le a kezét, nem igazán engedtem, aztán abbahagyta.

Teljesen ki vagyok akadva. Ezt hogy csinálhatja önhatalmúlag? MIért képzelik az orvosok (tisztelet a kivételnek) magukat isteneknek, akik eldöntik, hogy te mikor szülsz?

Hozzáteszem, ha már nagyon túlhordtam volna, és rosszak lennének az értékek, tök közreműködő lennék, hogy a babám egészségesen szülessen meg.

De itt semmi indok nincs arra, hogy egy tök zárt méhszájat elkezdjen tágítani.

Ilyen rossz, megalázó élményem még nem volt.

És tisztában vagyok azzal, hogy a szülés jobban fog fájni. De az teljesen más, ott lesz értelme a fájásoknak, mert minden egyes ilyen fájással közelebb kerülök a babámhoz. De ezzel a tágítással semmit nem ért el, ha a baba még nem akar kijönni, úgysem fog.

Járt már valaki így? Gondolom elég sokan...

2014. máj. 8. 13:56
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
56%

Hát nem tudom, azért a szülés megindításának ez az egyik legdurvább módja, szerintem. Még mindig ott van a ballon-ha adott esetben szükség van rá, a gél és az oxy is. De esetleg várhatna is, amíg beindul magától. Ha szükség van a kézzel tágításra-szülés közben, akkor azt mondanám, hogy oké, de azért tájékoztathatnák közben az embert, hogy hogyan, illetve miért, 2 mondatban is el lehet mondani.

Szerintem a dokid simán paraszt volt. Az enyémnek is vannak hibái, de ilyet nem csinál.

2014. máj. 8. 17:32
 12/21 anonim ***** válasza:
24%
Most komolyan, a pontozás miatt jutott eszembe, hogy ki az a nyomorult, aki szerint ez a tevékenység, KÉRDEZÉS és mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül teljesen elfogadható egy orvos részéről? Mégis mikor fogják a szülőnőket így partnerként tekinteni az orvosok, ha nekünk saját magunknak is ilyen a hozzáállásunk, hogy mindent rájuk hagyunk, ha jó az, ha nem?
2014. máj. 8. 20:16
 13/21 A kérdező kommentje:

Utolsó, teljesen egyet értek veled.

Az egy dolog, hogy 40+2 hetesen nincs rá indok, mert a méhszáj vajúdás alatt nyílik.

Nyílván, ha vajúdás alatt nem hatásosak a fájások, akkor az orvos a szülő nővel KONZULTÁLVA dönthet a tágítás mellett.

De se szó, se beszéd egy szimpla vizsgálaton kikérem magamnak, hogy a megkérdezésem nélkül önkényes alapon ilyet tegyen.

2014. máj. 8. 20:23
 14/21 anonim ***** válasza:
41%

És legalább megmondtad neki a véleményedet, vagy csak itt kéred ki? Nem lett volna egyszerűbb vele megbeszélni? Vagy akkor ne ehhez az orvoshoz menj, ha nem tetszik, ahogy intézi a dolgokat.

Egyébként szerintem az orvos nem szokta megbeszélni a kezelést a beteggel, miután az nem ért hozzá. Jó, szólhatott volna, hogy mire készül, de most a beteg fogja eldönteni, hogyan kell kezelni?

Én mindig azt szoktam mondani, hogy az orvos döntéseit el kell fogadni, mivel nem értünk hozzá, mit miért és hogyan kell csinálni. Ha pedig nem tetszik, másik orvost kell keresni.

2014. máj. 8. 20:31
 15/21 A kérdező kommentje:

Természetesen szóltam neki, hogy ne csinálja.

Nincs fogadott orvosom, szóval túlhordásnál nem válogathatok kihez megyek, aki éppen rendel. Ebből a tanulság, hogy előre fogok szólni, hogy a módszert kérdezés nélkül legyen szíves ne alkalmazni.

Tudok én együttműködő is lenni, de nem ilyen keretek között.

A fogorvosnál is szólnak nem, ha tömni akarnak?

Jogod van tudni, hogy mit csinálnak veled, aki kérdezés nélkül tűr mindenféle beavatkozást, szerintem az birka.

És a szülő nőt még csak véletlenül se keverjük össze egy beteggel! Mert erről szó sincs.

2014. máj. 8. 20:42
 16/21 anonim ***** válasza:
68%

Etikátlan volt a módszer. A szükségességét is vitatnám, bár nem vagyok szülész. Már régen nem az az álláspont van a gyógyászatban, hogy a beteg (vagy kismama) az "alávaló", a gyermek aki felett döntenek a "nagyok". A betegséget is úgy lehet gyógyítani, ha a beteget a képességeinek megfelelően bevonjuk a gyógyítás folyamatába.

A beteg és a kismama nem egy darab hús, aki fölött bármilyen döntést lehet hozni. Vannak helyzetek, amikor ez nem érvényes, mert életveszély van, az természetesen más lapra tartozik. A te eseted természetesen nem ez a kategória.

Én jeleztem volna a főorvos felé ezt a módszert, amit az orvosod alkalmazott.

2014. máj. 8. 20:53
 17/21 anonim ***** válasza:
51%

Én azért nem hasonlítanám a szülést a fogorvoshoz. Lyukas foggal lehet élni, de a gyereknek valahogy ki kell jönnie, és lehetőség szerint egészségesen.

Nem úgy gondoltam, hogy beteg vagy, de ez is orvosi beavatkozás, amit mi hozzáértés nélkül nem tudunk megítélni. Persze lehet vele vitatkozni, kérdés, hogy érdemes-e.

Nem igazán tudom elképzelni, hogy az orvos szándékosan kínozni akart, és ebben éli ki magát.

2014. máj. 8. 21:26
 18/21 A kérdező kommentje:

16-os, teljesen egyet értek. A főorvos maga csinálta, szóval jelezni másnak nem tudtam volna.

17-es: én sem gondolom, hogy szándékosan kínozni akart volna. Mert amúgy emberileg rendesnek tűnt. Csak sajnos orvosként úgy gondolja, ahogy sokan más szülészek, hogy bele kell avatkozniuk a természet rendjébe, mindezt úgy, hogy a kismamát nem tájékoztatják, nem kooperálnak velük. Ez a gond.

A kézzel tágítás, különben is vitatott módszer, az orvosokat is megosztja, hogy szükséges-e, vagy nem. Van, amikor többet árt, mint használ. A természetes szülés párti orvosok nem alkalmazzák.

A régebbi gondolkodásúak igen.

2014. máj. 8. 21:34
 19/21 A kérdező kommentje:

Ja meg persze, hogy ki kell jönnie egészségesen a gyereknek. Teljesen egyet értek.

De nézd, csinálnak flowmetriát, ctg-t, minden jó, a baba jól van. Két napos "késésről" beszélünk, és az orvos részéről is a sürgetést érezni nagyon rossz, mert a kézzel tágítással sürget, ami szerintem felesleges. A gyerek úgyis akkor jön, amikor akar. Ha meg nagyobb túlhordásról beszélnénk, akkor alkalmaznák a szülés megindítását, amit nyilván előtte megbeszélnének velem, és természetesen mindenben benne lennék, csak legyen egészséges a baba.

2014. máj. 8. 21:38
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig, mert felmérgeltem magam.

Szerintem azzal nincs probléma (ill nem ekkora), ha kézzel tágítanak. Azzal sokkal több, hogy az orvos csak úgy fogja magát, és nekiáll. Ha előtte 5 percben elmondja, hogy mit szeretne tenni és miért, akkor a kismama is tisztában van a dolgokkal, fel tud készülni, megérti az okát.

Sosem értettem ezt. Oké, hogy jobban tudja, de azért csak kellene tájékoztatni, nem???

2014. máj. 8. 22:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!