Kismamik akik május körül/utánra vagytok kiirva, nem aggodtok a gyed/gyes változás miatt?
én május 12re vagyok kiirva,de nagyon bizom benne hogy áprilisban megérkezik a kisbabám!ha tényleg ugy lesz, h május 1 után született babáknál 1évig kap gyed-et a kismami utánna gyest,nagyon nem lenne jo.
azért nem mindegy, ha 2 évig szeretnék otthon maradni a gyermekemmel akkor 2 évig egy elfogadható összegű gyedet kapok(mivel magas a brutto fizum a nmaximumot,ami olyan 70-80E ft közt van asszem), vagy egy évig ezt és utánna egy évig 30at(se) gyesre. ti nem aggodtok ez miatt? jo persze elötte ott a tgyás de akkor is. persze mondják h tuti kormányváltás lesz és akkor eltörlik,de mi van ha mégsem?mit gondoltok?
Nem értelek, miért csak 1 évig kapnál GYED-et? Ha dolgoztál előtte 2 évet, akkor 2 évig kapsz GYED-et, nincs itt semmi gond.
A maximum GYED egyébként 100.100 Ft.
Én nagyon aggódok. Eleget vártunk a babánkra és amikor már nem is számítottunk rá, akkor jött:) Én július 6 körül fogok szülni és egyáltalán nem vagyok nyugodt. Én megértem ezeket a megszorításokat, de így is fogy a nép, tehát nem értem, hogy miért azoktól vesznek el, akik a "jövőbe fektetnek". Ha nem kellene hitelt törlesztenünk, akkor nem aggódnék, de így igen. Nagyjából azt jelenti, hogy egy év után havi 120 ezer + GYES-ből kell megélnünk úgy hogy abból 60 ezer a törlesztő (és ki tudja meddig emelkedik még). Szóval én félek, és nem nagyon bízom abban, hogy ez a dolog változni fog a választások után. Szerintem ígérgetni mindenki tud, aztán majd meglátjuk mi lesz belőle.
Mondjuk nekem azt mondta a védőnőm, hogy fél évig jár a TGYÁS, utána a ha megvan a legalább 365 nap munkában eltöltött időm, akkor a babám max 2 éves koráig maradhatok GYEDEN. Akkor lehet, hogy ez mégsem így van?
Kedves kérdező, ÉN tisztában vgyok az új törvénnyel, bár a jelek szerint TE nem.
Akkor összefoglalom neked a lényeget:
Az ellátás ideje 3-ról 2 évre változott ez a legfontosabb.
Nagy általánosságban úgy lehet megfogalmazni, hogy annyi ideig kapsz ezen belül GYED-et, amennyi ideig dolgoztál.
Az első fél év pedig természetesen most is TGYÁS.
Tehát, ha dolgoztál 2 évet szülés előt, akkor végig GYED-et kapsz. 2 éven át.
Ha egy évet dolgoztál előtte csak, akkor 1 év GYED-et kapsz.
Mindenki annyit, amennyit dolgozott előtte.
A többi időre pedig GYES-t kapsz, tehát ha 1 évet dolgoztál, akkor 1 év GYED, 1 év GYES, a gyerek 2 éves koráig.
Ha te 2 évet dolgoztál, akkor 2 év GYED-et kapsz.
Tehát (mivel te minimum 2 évet dolgoztál) téged annyiban érint a változás, hogy a 3. évre nem jár neked GYES, ami egyébként 25.000 Ft kb, tehát nem ettől fog senki éhen halni, hogy ezt nem kapja... Értem én, hogy ez a 300.000 Ft is jól jönne (a 3. év GYES), de azért ez nem akkora tragédia.
Amitől te tartasz (első év után csak GYES-t kapsz a 2. év végéig), az rád nem vonatkozik, tehát nincs mitől tartanod.
Kérlek, olvasd el a törvényt, biztosan megtalálod a neten. Ne csak előre kétségbe ess, nincs okod rá.
Ja, kifelejtettem, hogy a törvényt már elfogadták és életbe is lépett, hiszen ilyen jellegű változtatást csak úgy lehet megtenni (alkotmány), hogy amikor a gyerek megfogan, akkor már tudjad, mi vár rád.
Tehát már 9 hónappal 2010. május 01. előtt el kellett fogadni a törvényt, hogy a kismamát ne érje váratlanul, milyen ellátás jár majd neki.
Tehát már akkor pontosan lehetett tudni, hogy mennyi GYED-et, GYES-t fogsz kapni.
köszi a részletes tájékoztatást!!:) igazán hasznos volt!
találtam egy jó kalkulátort a neten! mindenkinek ajánlom!
Engem nem érdekel.
Nem a gyed/gyes miatt szültem a gyerekemet.
És aki azzal jön hogy màsbol nem lehet eltartani,akkor annak azt mondom.dolgozzon,sporoljon.Tudom,nyers volt a vàlaszom,és ellenérvekkel fogtok jönni,de én nem foglalkoznék ilyen kérdésekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!