Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Kismamik akik május körül/után...

Kismamik akik május körül/utánra vagytok kiirva, nem aggodtok a gyed/gyes változás miatt?

Figyelt kérdés

én május 12re vagyok kiirva,de nagyon bizom benne hogy áprilisban megérkezik a kisbabám!ha tényleg ugy lesz, h május 1 után született babáknál 1évig kap gyed-et a kismami utánna gyest,nagyon nem lenne jo.

azért nem mindegy, ha 2 évig szeretnék otthon maradni a gyermekemmel akkor 2 évig egy elfogadható összegű gyedet kapok(mivel magas a brutto fizum a nmaximumot,ami olyan 70-80E ft közt van asszem), vagy egy évig ezt és utánna egy évig 30at(se) gyesre. ti nem aggodtok ez miatt? jo persze elötte ott a tgyás de akkor is. persze mondják h tuti kormányváltás lesz és akkor eltörlik,de mi van ha mégsem?mit gondoltok?

2009. dec. 21. 09:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem értelek, miért csak 1 évig kapnál GYED-et? Ha dolgoztál előtte 2 évet, akkor 2 évig kapsz GYED-et, nincs itt semmi gond.

A maximum GYED egyébként 100.100 Ft.

2009. dec. 21. 09:57
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Én nagyon aggódok. Eleget vártunk a babánkra és amikor már nem is számítottunk rá, akkor jött:) Én július 6 körül fogok szülni és egyáltalán nem vagyok nyugodt. Én megértem ezeket a megszorításokat, de így is fogy a nép, tehát nem értem, hogy miért azoktól vesznek el, akik a "jövőbe fektetnek". Ha nem kellene hitelt törlesztenünk, akkor nem aggódnék, de így igen. Nagyjából azt jelenti, hogy egy év után havi 120 ezer + GYES-ből kell megélnünk úgy hogy abból 60 ezer a törlesztő (és ki tudja meddig emelkedik még). Szóval én félek, és nem nagyon bízom abban, hogy ez a dolog változni fog a választások után. Szerintem ígérgetni mindenki tud, aztán majd meglátjuk mi lesz belőle.

Mondjuk nekem azt mondta a védőnőm, hogy fél évig jár a TGYÁS, utána a ha megvan a legalább 365 nap munkában eltöltött időm, akkor a babám max 2 éves koráig maradhatok GYEDEN. Akkor lehet, hogy ez mégsem így van?

2009. dec. 21. 10:04
 3/16 A kérdező kommentje:
kedves első válaszolo! pont ez a kérdésem lényege, olvass utánna, h uj törvényt hoznak be,(ha elfogadják vagy nem vagyok benne biztos h elfogadták e már) ami május 1 után szülő kismamákat érint!
2009. dec. 21. 10:06
 4/16 A kérdező kommentje:
igazság szerint én sem vagyok teljesen tisztában a dolgokkal, majd be kell menni az OEP-hez ahol adnak biztos felvilágositást a jelenlegi állapotokról! én is nagyon aggodom amugy hasonlo okokból kifolyólag mint a második kedves hozzászóló. hát meglátjuk mi lesz velünk,de én is rettentő igazságtalannak tartom, és kiváncsi voltam más érintettek véleményére is
2009. dec. 21. 10:09
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, ÉN tisztában vgyok az új törvénnyel, bár a jelek szerint TE nem.

Akkor összefoglalom neked a lényeget:

Az ellátás ideje 3-ról 2 évre változott ez a legfontosabb.

Nagy általánosságban úgy lehet megfogalmazni, hogy annyi ideig kapsz ezen belül GYED-et, amennyi ideig dolgoztál.

Az első fél év pedig természetesen most is TGYÁS.

Tehát, ha dolgoztál 2 évet szülés előt, akkor végig GYED-et kapsz. 2 éven át.

Ha egy évet dolgoztál előtte csak, akkor 1 év GYED-et kapsz.

Mindenki annyit, amennyit dolgozott előtte.

A többi időre pedig GYES-t kapsz, tehát ha 1 évet dolgoztál, akkor 1 év GYED, 1 év GYES, a gyerek 2 éves koráig.

Ha te 2 évet dolgoztál, akkor 2 év GYED-et kapsz.

Tehát (mivel te minimum 2 évet dolgoztál) téged annyiban érint a változás, hogy a 3. évre nem jár neked GYES, ami egyébként 25.000 Ft kb, tehát nem ettől fog senki éhen halni, hogy ezt nem kapja... Értem én, hogy ez a 300.000 Ft is jól jönne (a 3. év GYES), de azért ez nem akkora tragédia.

Amitől te tartasz (első év után csak GYES-t kapsz a 2. év végéig), az rád nem vonatkozik, tehát nincs mitől tartanod.

Kérlek, olvasd el a törvényt, biztosan megtalálod a neten. Ne csak előre kétségbe ess, nincs okod rá.

2009. dec. 21. 10:23
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ja, kifelejtettem, hogy a törvényt már elfogadták és életbe is lépett, hiszen ilyen jellegű változtatást csak úgy lehet megtenni (alkotmány), hogy amikor a gyerek megfogan, akkor már tudjad, mi vár rád.

Tehát már 9 hónappal 2010. május 01. előtt el kellett fogadni a törvényt, hogy a kismamát ne érje váratlanul, milyen ellátás jár majd neki.

Tehát már akkor pontosan lehetett tudni, hogy mennyi GYED-et, GYES-t fogsz kapni.

2009. dec. 21. 10:25
 7/16 A kérdező kommentje:

köszi a részletes tájékoztatást!!:) igazán hasznos volt!

találtam egy jó kalkulátort a neten! mindenkinek ajánlom!

[link]

2009. dec. 21. 10:26
 8/16 anonim ***** válasza:
Szia!Én május 17re vagyok kiirva.Engem az elején idegesitett ez az egész dolog,én sem tartom igazságosnak,főleg hogy én a babámmal,miért nem lehetek 3 évet itthol,mint ahogy mások.Elgondolkoztató hogy hova tesszük majd a 2 éves babáinkat,akik még szegények beszélni se nagyon tudnak majd.de ez van nem tudunk mit csinálni,én nem bizom abban hogy hamarabb fog születni,igy már nem agyalok ezen.illetve hátha addig történik valami csoda és visszaáll a régi helyzet.Bár ezt nem hiszem.
2009. dec. 21. 10:40
 9/16 anonim ***** válasza:
Szia! Én május 13.-ra vagyok kiírva,de hát ki tudja mi lesz,mikor jön a baba. Én sem örülök ennek a törvénynek,nem bánnám,ha két héttel előbb szülnék,de az sem baj ha nem. Addig még annyi minden történhet,és lehet hogy 2 éves kora után már jön a kistesó,vagy anyagi okok miatt így is úgy is visszamennék dolgozni. Bízom benne,hogy minden jól fog alakulni.
2009. dec. 21. 11:17
 10/16 anonim ***** válasza:
72%

Engem nem érdekel.

Nem a gyed/gyes miatt szültem a gyerekemet.

És aki azzal jön hogy màsbol nem lehet eltartani,akkor annak azt mondom.dolgozzon,sporoljon.Tudom,nyers volt a vàlaszom,és ellenérvekkel fogtok jönni,de én nem foglalkoznék ilyen kérdésekkel.

2009. dec. 21. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!