Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogy értessem meg 1,5 éves...

Hogy értessem meg 1,5 éves kisfiammal (aki javában a dackorszakban van benne) hogy kistestvére lesz? Most vagyok 6 hetes.

Figyelt kérdés

Kisfiam nagyon eleven. Nemrég kezdödött nála a dackorszak, néha nagyon nehéz vele, borzasztó türelmetlen, nehéz etetni, nem tetszik neki semmi ha nem ugy van ahogy ö akarja, nem hajlandó végrehajtani az utasitásokat ( amiket korábban jokedvüen megtett) es meg sorolhatnám, még nem beszél semmit. És sikìt, örjöng, toporzékol, fizikailag bánt, ütöget, rugdos ha valami nem tetszik neki. Ezeket próbálom türelemmel, figyelemeltereléssel, tanitgatással, játékkal oldani, nehezen de legtöbbször megy. Viszont hiába próbálom neki magArázni hogy testvére lesz, egyszerüen nem figyel rám, nem éri és nem is érdekli. Tudom hogy még korai, de tudnátok tanácsokat adni mit tehetek ez ügyben? Próbáltam rajzolni, mutogaton napi többször a hasam, volt hogy kis játékbabát tettem a pólóm alá, de nem érdekli.

Tudom hogy túl kicsi még, és fiú... De a környezetemben a hasonkorú gyerekek felfogták hogy tesó lesz, mutatták anya hasát ha kérdezték tölük, meg mondták hogy tesó vagy a nevét.

Remélem ök a kivételek és normális hogy a kisfiam még nem érti. De hogy tudom vele megértetni hogy ne püfölje a hasam és ne ugráljon rajtam ha fekszem?

2014. febr. 20. 09:21
 1/4 anonim ***** válasza:
Az enyém sem érti teljesen, 20 hónapos. Már szépen beszél, mutatja a pocakomat és mondja hogy baba, utána mutatja a saját vagy a férjem hasát, és mondja hogy baba... Szóval nem érti. Mi hamarosan megvesszük a kiságyat és betesszük a fiam kiságya mellé, hátha abból kicsit kapisgálja a dolgot. Egyébként simán ugrál a hasamon, mostanában sokat volt náthás és porszívózni kellett az orrát, hát életemben nem rúgtak még ennyiszer hasba. Én egyébként nem hiszem hogy egy átlagos másfél éves megérti a dolgot, két évesen már talán, nagyon sokat számít az a pár hónap is, nagyon sokat fejlődnek szellemileg ez idő alatt. Azt hogy püföli a hasadat, vagy ugrál rajta, szimplán ne engedd neki, ne adj rá lehetőséget. Az enyém is szeret "lovagolni" a hasamon, amióta terhes vagyok, nem fekszem a földre. Majd szülés után megint lehet, addig élje ki magát az apján :) (28 hkm)
2014. febr. 20. 09:36
 2/4 anonim ***** válasza:

Csak mondogasd először neki, hogy baba van a pocakodban. Mesélj neki arról, mikor még ő volt a pocakodban, mutass babakori fotókat. Van ezzel foglalkozó mese is. Anna és Petiben is, meg a Tesó-Ügy is ilyen.

Az én fiaim között 2 év van. Mikor már nagy volt a pocakom, akkor elkezdtem mondani, hogy amikor anyának fáj a pocakja, bemegyek a kórházba a doktorbácsi segít kijönni a tesónak. Aztán ezt részleteztem, hogy ő addig hol lesz, jön látogatni stb. Az utolsó időkban állandóan kérte, hogy a "kójházosat" meséljem.

Jól elvolt addig amig kórházban voltam, (pedig előtte nem aludt másnál) és a kistesó sem okozott nagyobb fennakadást.

6 hetesen még nem mondtam a gyereknek hogy mi van odabent, inkább akkor kezdtem, amikor gömbölyödött a pocak. Amikor már kivülről is lehet látni, akkor tudja szerintem felfogni. Azért mert rámutat ennyi idősen és mondja hogy baba, az még nem azt jelenti,hogy érti is.

A keresztlányom 1,5 évesen mutatta, hgoy 1 éves, mikor kérdezték, a fiam meg mutatta hogy "ennyire" szeretem. Ez attól függ, hogy mit tanítanak meg neki. Ha mutogatsz a hasadra, és mondod, hogy baba, ő is fogja előbb-utóbb utánozni, de ne ezen legyen a hangsúly, nem ez a lényeg!

Ezek a haspüfölős dolgok meg: figyelemelterelés, illetve mást mutatni, amit lehet. Pl. nekem pelenkázás közben rugdosta a hasam. Ezért nem a pelenkázón tettem tisztába, hanem a földön, máris nem ért hozzá, viszont utána "bicikliztünk", játék lett belőle. Ahogy ledőltem, ő is próbált rámászni a hasamra. Csak úgy tudtuk megoldani, hogy egyszerűen nem feküdtem hanyatt, csak féloldalt és amikor apa hazajött, akkor lett szabad a pálya. Próbálkozni kell több megoldással, ki tudja nálatok épp melyik válik be! :-)

2014. febr. 20. 09:43
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindkettötök válaszát, és a tanácsaitokat! Igen jó ötlet ez a földön prldnkázás, meg hogy ne engedjem a hasam közelébe. Akkor nem aggodalmaskodom hogy nem akarja felfogni, várok még pár hónapot, amig nagy lesz a hasam. Sajnos a kisbaba örökli majd az ö kis 60x120as rácsoságyát, ö pedig kap egy nagyobbat 70x140est aminek csak leesésgátlója van, szerintetek mikor célszerü ezt beszerezni? Majd ha már jó gömbölyü a hasam? Es akkor mar lehet megérti hogy a poci baba a hasamban van ès ö kapja az ágyát... Remélem fél èv tényleg sokat számít és akkor már lehet vele erröl komolyan beszélni. :)
2014. febr. 20. 11:04
 4/4 anonim ***** válasza:

a 2 év korkülönbséges anyuka vagyok: mi úgy csináltuk, hogy olyan 4 hónapos terhes voltam, mikor vettünk neki egy ágyat. Ne arra helyezd a hangsúlyt, hogy a kisbabáé lesz az ágya, hanem arra, hogy ő milyen ügyes nagy, már tud leesésgátlós ágyban aludni. Nálunk annyira örült az új ágynak, hogy onnantól kezdve rá se nézett a rácsosra. Aztán a terhesség végén kérdeztem, hogy szerinte hol lesz a tesó helye, és ő mutatta a rácsos ágyat. :-)

Amúgy mi panelban lakunk, ahogy terhes lettem, volt hogy fél óra volt a lépcsőzés mire felértünk, de én hagytam had szokja, mert nyilván 2 gyereket nem tudok egyszerre felhozni a 3. -ra. Mire jött a tesó, gyönyörűen jött egyedül. A másik amit mi még megtettünk, hogy tavasszal gyakran levettük a pelenkát, próbálkoztunk tanítani neki a bilit. Szerencsénkre érdekelte a dolog, így a tavasz-nyár folyamán szépen nappali szobatiszta lett. Mire a tesó megszületett, csak egyet kellett pelenkáznom. Hatalmas segítség volt.

2014. febr. 20. 11:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!