Felelőtlen dolog ha nem megyek el genetikai vizsgálatra?
Egy barátnőm szerint csak riogatásra jó az egész, mert adnak egy arányszámot, hogy pl. az ön gyereke 80:1 arányban lehet Down-kóros és aztán szépen hazaküldenek.
Most jelentettem be a nőgyógyászomnál hogy inkább mégse mennék, második gyerekemet várom, riogassanak mást. Ott eléggé kiakadtak, még ilyet, nem is hallottak ilyet hogy valaki ne ment volna el!... Hát nem tudom. Felelőtlen dolog ez? És mégis mire várnak, egy 80:1 arány miatt menjek elvetetni? Amniocentézisről szó nem lehet, csak a sima uh-vérvétel alapján milyen adatokat adnak meg eredményként? Tényleg csak százalékot?... és akkor a 12. héttől a 40-ig éljek folyamatos stresszben, hogy mégis mennyire találták el?... Pécsre mennénk egyébként, már van időpontom, kérdezném őket ez ügyben, ha felvennék a telefont de állandóan foglalt...
meggyőződésem hogy egészséges a baba" - hááát, mi lehetne más? :)
na látod, ez a helyes :) ha nem vagy 40 éves, nem dohányzol, nincs semmi betegséged és a családban sem nagyon volt, akkor nem is lehet más a meggyőződésed mert kicsi az esélye hogy bármi gond legyen.
Ha jól értem genetikai tanácsadásra hívtak a korod miatt, ilyenen én is voltam, de már a 12. heti uh után és 30 ezerért csináltatott kombinált teszt eredménnyel, 1:50000, Pestre kellett menni, napra volt időpont, 2órát vártam, íróasztal mögött űlő orvos elemezte a leleteket és a korom miatt (37) próbált rábeszélni az amniora, majd amikor nemet mondtam, aláiratott egy papírt, hogy tájékoztatott de megtagadtam a lehetőséget.
Mostmár ilyen fizetős vérvételt nem csináltatnék, az előttem leírtak miatt.
Nem felelőtlenség, azonban engem megnyugtatott a tudat, hogy a kombinált teszt (ami a vérvizsgálaton túl kb 1 órás UH-ot jelentett) szerintem minden a legnagyobb rendben. Ráadásul az az 1 óra, amíg vizsgálták is jó élmény volt, és nem csak a down kórra szűrték, hanem mondjuk megnézték a szívét, nincs-e nyúlszája, rengeteg mindent. Olyan dolgokat is, amiket manapság már a pocakban lehet operálni...
Szóval ha nem akarod nem kell, ha mindenképp megtartanád...
(jah, a szokásos 12. heti vizsgálatok nem adnak 100% eredményt, csak mondjuk majd az amniocentézis, ezt csak arra írom, amit egyik előző hozzászóló írt, hogy azt mondták, hogy 100% downos a baba...ilyen nincs... Ha pedig az amnionál lesz ilyen eredmény, akkor az pedig tényleg úgy is van...)
nem csak az NT alapján mondták neki, hogy 100% a down kóros, és nem azt mondták, hogy 100%, hanem hogy szinte 100%, de NT és AFP alapján.
de teljesen mindegy, mert az igaz, hogy ilyet nem mondhattak volna e két vizsgálat alapján, de még az integrált, kombinált alapján se, amiknél ugye fel is hívják a figyelmet már a vizsgálatok leírásánál, hogy nem tud pontos eredményt adni, hanem csak becslést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!