Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tényleg nem lehet terhesen...

Tényleg nem lehet terhesen hanyatt feküdni? És ha így van, miért nem?

Figyelt kérdés
2014. jan. 11. 16:05
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem tudom miért ne lehetne? Az utolsó időkben nem is tudtam másképpen feküdni.

Lassan már terhesen levegőt sem szabad venni, annyi mindenről állítják, hogy árt.

2014. jan. 11. 16:09
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha hanyatt fekszünk, a méh súlya a gerinc mentén lefutó aortát, azaz verőeret és a mellette felszálló vénát nyomja. Az aorta fala izmos, rugalmas, nehezebben összenyomható, a vénáról azonban nem mondhatjuk el ugyanezt.

A hatás olyan, mintha rálépnénk egy puha gumiból készült kerti öntözőcsőre: az átfolyó víz mennyisége jelentősen csökkenne. A szívbe tehát ebben a testhelyzetben kevesebb vér jut vissza a hasi nagyvénán keresztül, és néhány szívverés után elfogy a készlet: az agyba is kevesebb vér jut.

Ennek következtében rosszullét fogja el a kismamát, csökken a vérnyomása, ájulás környékezi. Működésbe lépnek a stresszre adott védelmi válaszreakciók: a keringés fenntartása érdekében szaporább lesz a pulzus, de ez a lepényi keringés szempontjából sem elégséges, mert a szív egyre kevesebb vért tud a magzathoz juttatni, ennek következtében a magzati szívműködés lelassul.

2014. jan. 11. 16:26
 3/6 anonim ***** válasza:

Azért nem javasolják a háton fekvést, mert ekkor a méh közvetlenül ránehezedik a hasfal hátsó részén futó visszerekre és azokat összenyomva az lábak és a lepény felőli keringést is ronthatja. De ez már csak nagy pocakkal igaz.

Eü-ben dolgozó rokont kérdeztem és azt mondta, hogy amíg jól esik, addig fekhetek hanyatt is, egy idő után úgysem lesz már kényelmes, így is lett. Azt mondta, ha szédülést tapasztalok, akkor viszont forduljak és hanyagoljam.

Amikor nagy volt a pocakom már, akkor azért igyekeztem kerülni, de rengetegszer volt úgy, hogy hiába feküdtem le oldalt fekve, háton ébredtem. Szóval van, hogy ki se tudja kerülni az ember. De minden rendben volt ettől függetlenül... Jah és mértékkel egyébként is szabad, 20 percre emlékszem talán, hogy annyit nyugodtan...

2014. jan. 11. 16:27
 4/6 anonim ***** válasza:
Nálunk a szülésfelkészítőn a gyógytornász azt mondta bárhogy lehet feküdni, ahogy jól esik. Ha valami baj van úgyis észreveszed, meg ha a babának nem jó jelez. Nyilván ha háton fekszel és nyomja a súly az vénákat elkezd fájni a lábad és nem maradsz úgy.
2014. jan. 11. 16:51
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Én 35 hetes vagyok, de nem tudok haton feküdni, mert alig kapok levegőt és szó szerint zsibbad mindenem. Ráadásul a baba súlyát is nagyon érzem. Olyan, mintha valaki belekönyökölne a hasamba. Amíg tudsz, aludj háton nyugodtan, úgy is érzed, ha már nem okés.
2014. jan. 11. 17:29
 6/6 anonim ***** válasza:
én egy nemzetközileg elfogadott, szakorvosok és proffok által írt könyvben olvastam, hogy a 4. hónaptól nem tanácsos a háton fekvés, mert a súly a gerincet terheli. Emellett fokozza az aranyér kialakulásának kockázat vagy a meglévő aranyér súlyosbodását. Bizonyos tornagyakorlatokat sem szabad már 4 hónapos kortól végezni, például azokat, amelyek úgy kezdődnek, hogy feküdj a hátadra..
2014. jan. 11. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!