Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért nem adjátok át a helyete...

Miért nem adjátok át a helyeteket várandós nőknek tömegközlekedésen?

Figyelt kérdés

Leginkább azok válaszára vagyok kíváncsi, akik "érintettek" a kérdésben.Tehát aki megtehetné, mert sem eü problémája nincs, sem nem túl idős stb és mégsem adja át a helyét.

Mielőtt megvádolnátok, nem, nem érzem úgy, hogy ez nekem, mint 9 hónapos várandós nőnek "jár" és különlegesnek sem érzem magam amiért babát várok.Tudom, hogy ez egy állapot, nem betegség.

Viszont az utóbbi időben sokat járok busszal (már be se férnék a volán mögé)és rengeteg negatív tapasztalatom van, egyszerűen a miértek érdekelnek, nem provokációnak szánom a kérdést.

Persze sok ember van akin nem látszik, hogy "baja van", de konkrétan mivel ez egy anonim oldal az érdekelne, hogy akinek nincs olyan problémája miért ennyire közömbös a kismamákkal szemben?

Jártam már úgy, hogy szó szerint ájuldoztam a melegben, hatalmas hasam van, és mentem a fiaimért oviba.Felszálltam a buszra, ami tömve volt, kapaszkodni is alig tudtam.Tele volt a busz életerősnek tűnő fiatal férfiakkal és nőkkel.Nem sok híja volt, h el nem ájultam, dőlöngéltem is, nehéz volt kapaszkodni, mégis senki fel nem állt volna.

Múltkor egyszerre szálltam fel egy kb 70 éves nővel aki 2 bottal járt, látszott rajta, hogy nem az a típus aki nincs rászorulva és kiköveteli magának a helyet.Alig tudott állni, kapaszkodni a szerencsétlen, az nem is érdekelt, h én nem kaptam helyet, de szörnyű volt látni, hogy ő sem.

Olyan is volt, h a tömött metrón utaztam 20 perce már, alig éltem, mire valaki épp leszállt, gondoltam leülök, mert már nehezen bírtam, erre jött egy 35 év körüli életerősnek tűnő férfi és szó szerint arrébb lökött, h leülhessen.

Persze nem betegség, de iszonyú nehéz, főleg veszélyeztetett terhesként a tömegben ebben a kánikulában állni nagy pocakkal, ráadásul bármi van is, hirtelenfék, akármi nagyon veszélyes egy várandós nőnek, idős embernek, aki alig tud állni, ha elesik vagy ráesnek.

Én a mai napig átadom a helyem ha úgy látom olyan száll fel akinél még így is stabilabban tudok állni ha bármi történne.

Olyan is volt, hogy egy kb 80 éves mama akarta átadni a helyét, természetesen nem fogadtam el, akkor nem is voltam rosszul, tele volt a busz fiatalokkal, isten őrizz, h bármi van miattam legyen baja a szerencsétlennek, csak mert ő átérezte a helyzetet és segíteni akart.

Olyat is láttam már, h felszálltam a buszra, nem volt ülőhely, de akik úgy ültek, h pont velem szemben hirtelen "elálmosodtak" és végigaludták az utat...életerős férfiak...ez a legrosszabb, hisz egyértelmű a viselkedéséből, h tudja, illene átadni a helyet és még rá is játszik, h alszik/nem vesz észre stb...Volt olyan 30 körüli nő aki szintén arrébb lökött és leült az egyetlen (ráadásul várandósoknak, kisgyerekeseknek, vakoknak fenntartott helyre).Múltkor a 6 és a 2 és fél éves fiaimat hoztam haza, a nagy alig tudott megkapaszkodni, a kicsi is kimerült volt, melege volt, hát az ablaknál lévő peremre feltettem a lábam és a térdemre ültettem, közben próbáltam nagy pocakkal fél kézzel egyensúlyozni és a nagyot is támasztani, el ne essen.Eszébe nem jutott volna senkinek, h hellyel kínáljon.Számomra ez megdöbbentő, engem legalábbis nem így neveltek.Nem vágok pofákat, nem követelem ki magamnak a helyet, ez eszembe se jutna, csak nagyon rosszul esik néha, pl a fent említett szituációkban.

Szóval egymásnak esés nélküli normális válaszokat, esetleg tapasztalatokat várnék, kíváncsi vagyok, semmi több.(Bocs, ha rossz helyre írtam a kérdést, így sikerült).

2013. aug. 7. 12:48
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
De ha már többen is írtátok:nekem pl eszembe se jutna kérni, vagyis nem mernék helyet kérni, ha magától nem adja át valaki, bármilyen rosszul is vagyok.Olyan kínosnak érezném.Ti hogy oldjátok meg?Kire néztek közben pl?Kiszúrtok valakit és direkt hozzá intézitek a kérést vagy hogy?(Hülye kérdés, tudom, de soha nem mertem volna helyet kérni, ezért is kérdezem.Ki tudja, egyszer talán muszáj lesz).
2013. aug. 7. 13:28
 12/30 anonim ***** válasza:
44%

Erre én is kíváncsi vagyok!Mármint a válaszokra!

Én 35 hetes kismama vagyok, én is mindig átadtam a helyet aki épp rászorult annak. Mióta várandós vagyok..hát voltm ár pár szitum. Egyik: tele a busz, mind középkorú idős emberrel, ülnek, nem adják át a helyet, ami nem is baj, üljenek, de az összes kivétel nélkül a külső ülésen ült, maga mellett pedig a szatyra, vagy épp semmi. De mindnél!Egy sem ült beljebb, végignézték, h 40 fokba végig állom az utat...!Bezzeg ha én fiatal létemre ezt megmerem csinálni, ott sipákolnak, h mit képzelek magamról h kívülre merek leülni...!

Másik szitu: ülök a buszon, legelől, erre jön egy idősebb nő, és felállít az ülőhelyről, h ugyan menjek el onnan mert ő csak itt tud leülni mert itt lát ki az ablakon...Felálltam mert kettes ülés volt, h ülljön a belső ülésre, mert nekem óriási hassal már nagyon nehéz beülnöm pláne kimászni onnan, erre fogja magát és leül szélére és nem megy beljebb...és végig nézte, h végig állom az utat, holott az egész busz üres volt szinte, de neki pont az én ülőhelyem kellett!Én is leülhettem volna máshova, tény, de már csak azért sem ültem le máshová mert kíváncsi voltam, h tényleg ekkora paraszt e ez a nő...!És az volt...!Képes volt felállítani egy várandós nőt az ülésről....!

De, h pozitívat is mondjak, általában nekem is inkább a fiatalok adják át a helyet!

35hkm

2013. aug. 7. 13:42
 13/30 anonim ***** válasza:
68%

Szia. Nekem is van eleg sok negativ es pozitiv tapasztalatom is. A legfrisebbet es a legpozitivabbat osztom meg.

Tegnap delutan tortent az eset. 31 hetes kismama vagyok. Felszaltam a buszra ami persze tomve volt, de nem is volt olyan nagyon mleg es meg a labam se volt a duplaja igy nem bosszankodtam, hogy vajon atadjak e majd a helyet ... elsetaltam a busz kozepeig es nagy orormmel integettem kifele az anyukamnak es egy tunderi kisfiunak. A sofor (no volt) mar a felszalasnal is szimpatikus volt mosolygott kerdezte, hogy vagyok stb... aztan amikor latta, hogy elsetalok a buszkozepeig ott megallok mert senkikeg sem mozdult, hogy atadja a helyet szolt az utasoknak, hogy mar pedig le kell ulnom es vki adja at a helyet. Megkoszontem es mondtam, hogy nem szugseges... erre o, hogy de bizony az uh addig nem indul el mig vki nem hajlando felallni es atadni a helyet! Rogton kaptam ulo helyet :)

2013. aug. 7. 13:49
 14/30 anonim ***** válasza:
85%
nekem például csak 50-es nők adták át a helyet és még idősebb pasik. A szatyorral helyet foglalónak viszont simán mondtam, hogy leülnék.
2013. aug. 7. 13:49
 15/30 anonim ***** válasza:
65%
13As vagyok azt hozza tennem, hogy nem ismertem a sofort es mind ez kulfoldon tortent.
2013. aug. 7. 13:53
 16/30 anonim ***** válasza:
44%
Jajj, ezt tanítani kéne a suliban, hogy a kismama az a személy az idősek és betegek ill gyerekek mellett akiket igenis jár a hely. Míg ők lustaságból bambulnak ki az ablakon, addig sok olyan áll a buszon aki sérülne ha baj lenne. Egyszer már a végén jártam a terhességnek. Nem voltak sokan a buszon de minden hely foglalt volt. Igazából nem zavart akkor mert csak 3 megállóra laktam. Gyorsan ment a sofőr és egyszer elkezdett velem kiabálni, hogy mit képzelek magamról mert most miattam ment át a piros lámpán.....félt, hogy elesek. Nem én kértem tőle, hogy gyorsabban menjen a megengedettnél. Dühösen mentem haza az biztos. Reggel mikor a 2 évesemet vittem a bölcsibe konkrétan nagyon ritkán adták át a helyet. Tudjátok mit mondtak mikor valaki fel akarta állítani a bambuló fiatalokat? Ha a kedves kismama nem bírja magát a buszon maradjon otthon. Erre csak annyit mondtam, hogy rendben amint a fiam egyedül elmegy az bölcsibe. Volt sok kaland a buszon. Szégyen.
2013. aug. 7. 14:23
 17/30 A kérdező kommentje:
Jézusom, ez durva.Mintha azért szállnánk buszra nagy pocakkal, mert jobb dolgunk nincs, ez a hobbink.Én már örülök ha minél kevesebbet kell mászkálnom, de igenis van amit muszáj vagyok elintézni és utazni kell hozzá.Nem várok sok jót az emberektől, mégis mindig meg tud döbbenteni az emberi rosszindulat:(
2013. aug. 7. 14:27
 18/30 anonim ***** válasza:
92%

Régen, mikor középsuliba bejárós voltam (kis faluban éltünk, a nagy városba jártunk suliba) képzeld el, annyira féltem az emberektől, hogy rá sem mertem egyre sem nézni.

Lehet, hogy sokan ezért bunkónak tartottak, de én felszálltam, szinte elsőként a buszra, rögtön hátra mentem és beültem egy sarokba, magamra kaptam a táskám, bedugtam a fülhallgatót a fülembe és csak bámultam ki az ablakon, hogy véletlenül se nézzek senkire. Nem a kismamáknak, nem az öregeknek szólt ez a viselkedés, hanem minden embernek. "Senki ne szóljon hozzám, még csak rám se nézzen."

Na de azóta eltelt 10-12 év, másképp látom a dolgokat, nekem is van gyerekem. Nagyon régen nem buszoztam, de szeptembertől újra buszozni kényszerülök, de már másképp. Erős vagyok és fiatal, csak akkor ülök le, ha van bőven ülőhely.

2013. aug. 7. 14:32
 19/30 anonim ***** válasza:
51%

Sziasztok. Szerencsere tobbnyire pozitiv elmenyek ernek ezen a teren(szinten BP. XI. kerulet) de bizony van amikor elszakad nalam is az ekszij. pl a vv. terheleses, szoval ott vartam ket orat nyilvan.. mar a bemenetelnel az idosek hozongtek, hogy miert allnak kulon a kismamak,es teljesen kiakadtak azon, hogy miert kapunk elsobbsegi sorszamot... kedvencem, 70-es uriember, felhaborodva morog velem, hogy menjek, ha mar igy tolakodok(teszem hozza sosem teszem), es kozli, persze mert a kismamaknak mindent szabad..na erre finoman es udvariasan kozoltem, hogy ne haragudjon meg ram, nyilvan o aki nyugdijas, nem er ra po t 10 perccel tobbet varni,nekem viszont igenis szamit, ugyanis ket kerek orat ulok itt etlen-szomjan a 40 fokos rendeloben, es utana loholhatok dolgozni. Es felajanlottam neki a korabbi sorszamomat...pff...masik kedvencem a delutan tomott villamos, csupa diakkal, az egyik pofatlanul bamul, mikor visszanezek, gyorsan lehajtja a fejert, alvast szinlel...utaztam vagy 10 megallot, pont mellette allva, leszallaskor pedig kozoltem vele, hogy most mar nyugodtan felebredhet, leszallok...fulig vorosodott:-) :-) egyebkent nekem csak korosztalyombeli lanyok, vagy idős nenik, bacsik szeretnenek helyet adni(27 hetes vagyok), eleterős fiatal ferfiak soha, elfordulnak, pofakat vagnak...

a masik amin nagyon kiakadtam pont tegnap tortent. keteves lanyommal villamosoztunk, hely volt, ezzel semmi gond. leszallaskor viszont ahogy megemeltem a lanyom, kilogott fel cm a hasam aljabol(sosem mutogatom magam,de most annyira meleg volt, hogy nem pocaktartos nadragban indukltam el, hane sima megkotosben egy hosszu felsovel). namost egy jo 60-as oregasszony ugy elkezdett uvoltozni velem, mit kepzelek magamrol, undoerito vagyok,senki sem kivancsi a hasamra(ja amint leraktam a lanyom, igazitottam is a felsom, szoval fel percig kilogott egy vekony sav tenyleg)..es meg akkor is mutogatott meg uvoltótt velem, mikor a villamos elindult...rettento megalazo volt...:'( elvarna, hogy minden kismama csadorban jarjon a 45 fokban...es nő, szoval abazolut megbotrankoztato volt...

az emberi butasag nem ismer hatarokat.. mindenesetre en tobbnyire autoval kozleledem, kerulom a tomeget, ha meg uszaj meltosaggal viselem a megalazast...ilyen emberek koze szulni...borzalom...

2013. aug. 7. 15:04
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

33. hétben vagyok. Nekem eddig átadták a helyet. Egyszer volt, hogy nem, de azonnal ott volt 3 férfi akik felállítottak egy nőt.

Én is 11. kerületben vagyok, de hál istennek nagyon jó tapasztalataim vannak.

Sajnos, vannak olyan kismamik akik szó szerint kinézik a másik kismamát is a helyről. Némelyik iszonyat bunkó!! Amúgy, ha nekem nem adják át a helyet, szólok valakinek, hogy legyen kedves adja át a helyét, mert nem érzem biztosnak magam alatt a "földet". Tuti átadják.

Merj kérni, ha ne, adják. Udvariasan kérd meg:-)

2013. aug. 7. 15:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!