Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesség és dohányzás?

1lány.... kérdése:

Terhesség és dohányzás?

Figyelt kérdés
Előre írom, lehet ócsárolni, szidni! Tisztában vagyok a dohányzás káros hatásaival a terhesség alatt (meg egyébként is). Szóval a helyzetem az, hogy 6 hetes terhes vagyok, 2 hete tudtam meg, előtte erős dohányos voltam, mondjuk szerencsére most az utóbbi hónapokban már "csak" napi fél doboz volt kb. Amikor megtudtam hogy baba lesz, akkor azt csináltam, hogy hirtelen letettem a cigit, rettentő rosszul voltam, nem is láttam az idegességtől, most pár napja azt csinálom, hogy este elszívok egy szálat, de max másfelet... Nem tudom, hogy ez mennyire nagy baj, vagy hogy hogyan tegyem le teljesen, engem ez az egy szál is annyira megnyugtat, hogy hihetetlen, napközben is néha elkap hogy nagyon rágyújtanék, de kivárom mindig az estét, és azt az egyet elszívom vacsi után, egyébként nyugodt tiszta környezetben élek egy kisvárosban, kevés szmog kevés stresz... szóval szerintetek hogyan csináljam, hogy ezt az esti egyet is el tudjam hagyni? Tapasztalatok? Kismamák ti hogy csináltátok? Nem volt nagy a stressz attól hogy elmaradt a cigi? Nem arról van szó, hogy nem érdekel a kisbabám egészsége, de nagyon is érdekel, és bánt hogy szívom, csak ha meg nem akkor meg még százszor rosszabb. Olvastam sok olyat, hogy attól következett be (valószinűleg) a vetélés, hogy a kismama nagyon ideges volt az elvonási tünetek miatt. Nem tudom mit tegyek, mennek a napok, lassan a 7. hétbe leszek és nagy lelkiismeret furdalásom van emiatt az egy szál miatt... :/ Segítsetek :( Ami még nehezíti a helyzetet, hogy a párom is erős dohányos, igaz mostmár nem a lakásban, de mindig érzem rajta nagyon erősen a cigiszagot, amitől csak még rosszabb lesz.

2013. aug. 6. 19:12
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
50%

Félre ne értsetek nem akarok leszólni senkit, ez mindenkinek szíve joga eldönteni/ felvállalni. Csak ahogy a kérdező is írja; megvan a bűntudat az 1 szál miatt is. Persze sok a siker sztori, de csak az a kérdèsem lenne, hogy ha te vagy az az egy akinek beteg gyereke születik, az lenne az igazi bűntudat?! Meg vakahol olvastam 20-30% ban vetéléshez vezethet.

Írom ezt úgy, hogy több mint 10 éve dohányoztam, napi 1 doboz ment el és egyik pillanatról a másikra nem ment nekem sem a leszokás. Próbáltam ezekre gondolni mikor állapotos lettem, és ez már nem az én függőségemről szólt hanem a születendő babánkról. Így szépen lassan kb 1-2 hét alatt leszoktam. Párom és a környezetemben élők mind dohányoznak, már nagyon ritkán zavar. Pedig csak olyan jó 1 -1,5 hónapja nem gyújtok rá.

Gondolj úgy a leszokásra hogy ez az első dolog amit megtehetsz érte !

2013. aug. 6. 19:54
 12/30 anonim ***** válasza:
49%
Utolsó, ebben igazad van, de nem törvényszerű, hogy mindenkit elöntenek az anyai ösztönök a pozitív tesztnél. Sok nőnél csak a szülés után napokkal-hetekkel jelenik ez meg. Addig nekik a terhesség csak egy állapot, amit "mondtak". Főleg 6. héten, amikor különösebben jele sincs, nem érez semmit, hasa sincs...
2013. aug. 6. 19:56
 13/30 A kérdező kommentje:
Az azért nem igaz, hogy nem érzek semmit... voltunk pár napja ultrahangon és a dokinő mutatott egy kis pöttyöt, egy 3 mm-es valamit amiből tényleg semmi nem látszott csak egy pinduri fekete pötty, és mindketten a párommal együtt elsírtuk magunkat... :) szóval igenis érzem azt hogy anyuka leszek, csak aki cigizik az tudja, hogy milyen erős a függőség, ez egy betegség igazából és nem megy egyik napról a másikra, azért büszke vagyok arra is hogy már csak egyet szívok, és tuti biztos, hogy pár napon belül ezt is el fogom hagyni, talán csak egy kis bíztatást akartam, vagy nem is tudom... nehéz... :(
2013. aug. 6. 20:01
 14/30 anonim ***** válasza:
50%
Párom anyja is dohányzott terhesség alatt, pár szállal, a férje meg erősebben, a lakásban. Elsőszülöttjük élt pár hetet. Párom gyengébb idegrendszerű, mint az átlag. A nővérének kis volt valami betegsége kisbabaként. Lehet mérlegelni.
2013. aug. 6. 20:07
 15/30 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem az már egy pozitív dolog, hogy magadnak is bevallod, hogy ez nem jó dolog, és tenni akarsz ellene.

Szerintem megerősítés kellene neked ahelyett, hogy "anyámm is cigizett, mégse lett bajom".

Igen is lehet baj sajnos, és akkor nem fog vígasztalni, hogy msnál nem lett. Igen, egy szál is káros.

Esetleg nem lehetne a pároddal megbeszélni, hogy együtt szokjatok le? Ő is megtehetné ezt érted és a kicsiért. És ketten tudnátok egymást támogatni.

2013. aug. 6. 20:58
 16/30 A kérdező kommentje:
gondoltam rá hogy együtt leszokjunk, de félek, hogy veszekedések lesznek belőle, mindketten ingerültek leszünk, az nem túl jó, így is vannak viták... másik meg h 12-14 órát dolgozik, alig van itthon, nem megy ez az együtt leszokás sehogy se :/ egyébként így van, nekem támogatás és megerősítés kell, nem igazán a nyugtatás, mert akkor hajlamos vagyok más területeken is elkanászkodni, ha nyugtatnak h nem lesz baj :/ azért is írtam az elején h lehet szidni! mindenesetre igyekszek mindent megtenni, elterelem a gondolataimat, ma pl belefogtam egy jó bonyolult vacsora készítésébe, a főzés mindig kikapcsol, utána meg hulla vagyok :D
2013. aug. 6. 21:15
 17/30 anonim ***** válasza:
Szia! Nem olvastam a többi kommentet,de azt le tudom írni velem hogy volt. Én is dohányoztam terhesség előtt. Amikor kiderült,hogy terhes vagyok,nagyon meglepődtem,mert egy évvel későbbre terveztük a babát. Az első kétségbeesést követően persze nagyon boldogok voltunk. Számomra az nem volt kérdés,hogy leteszem-e a cigit vagy sem. Persze először úgy gondoltam,nem fogom tudni,hiszen előtte 15 évig dohányoztam. Az első napokban kunyiztam a férjemtől egy-egy slukkot,majd szinte varázsütésre a természet elintézte a dolgot: rosszul voltam még a szagától is. Férjemnek is mindig nagyon meg kellett mosakodnia,hogy ne érezzem rajta. Szóval így könnyű volt kibírni azt gondolom,és persze arra is gondoltam,hogy a pici nem kérte az életet,és ennyivel tartozom neki,hogy ne mérgezzem. Most,hogy 3 hónapos a kisfiam,már néha iszonyatosan rágyújtanék,de nem teszem,mert szoptatok. Szóval ez csak fejben dől el. Akarod leteszed,ha nem akarod,akkor nem fogod. Nem segít semmilyen segédeszköz,vagy bárki véleménye. Szerintem. :-)
2013. aug. 6. 21:39
 18/30 anonim ***** válasza:
50%
Én első fiammal végig szívtam, napi egy két szálat. Semmi baja makk egézséges. De ehhez az is hozzá tartozik hogy közben rengeteg vitamint ettem. S persze nem vagyok rá büszke probáltam leszokni nem ment. Most 24 hetes vagyok és a hetedik vagy nyolcadik hétig szívtam napi egy szállat. Utána egyik nap csak egy felet, aztán már azt vettem észre hogy nem szívom. Nagyon hiányzott de minden nap azt mondtam magamnak ha eddig kibírtad ki fogod, most igen is sikerül. Sikerült, neked is fog. Kitarás.
2013. aug. 6. 21:56
 19/30 anonim ***** válasza:
37%

Én is cigiztem az elején kb. napi 5-6 szálat.Utána 8hetes terhesen vérzéssel kórházba kerültem,pár napig nem gyujtottam rá,de ahogy haza jöttem kívántam a cigit nagyon.Esténként elszívtam 1 szál cigit. a 12hetes uh elött,eldöntöttem,hogy végleg leteszem,azóta nem is gyujtottam rá és nem is hiányzik,akkor sem ha elöttem cigiznek!

15hetes kismama

2013. aug. 6. 23:16
 20/30 anonim ***** válasza:
51%

Az én válaszom nem olyan lesz, amit vársz.

Szerintem egy rossz dumával próbálod magyarázni a kakit. Olvastál olyat,hogy azért vetélt el, mert a cigihiány miatt stresszes volt. Hát ha ez így menne, akkor minden 3. nő elvetélhetne. Amikor pár hetes terhes voltam, akkor halt meg az apósom, anyós adósságba keveredett stb. Mégsem gyújtottam rá (előtte én is sokat szívtam), és nem is vetéltem el!

Egyszerűen csak nagyon akartam az a gyereket és megfeszülve, de kibírtam. Inkább ettem helyette. És igen, híztam 25 kg-ot, de még mindig jobb volt,mint cigizni. Szülés után leadtam.

Barátnőm világ életében egészségesen élt, terhessége alatt is vigyázott magára, mégis beteg gyereke született. Amikor ráakartam gyújtani, azt jutott eszembe,hogy én meg játszok a gyerek egészségével, miközben más a fél karját odaadná, hogy az legyen a gyerek.

2013. aug. 7. 06:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!