A tgyás-t mikor érdemesebb kivenni? Szülés előtt vagy után?
Nálad igazából nincs nagy jelentősége, mert a táppénz is meg a tgyás is 70% (olyankor van jelentősége, ha a táppénz 60%(július 30 utáni), a tgyás 70 %, tehát, ha a szülés előtt veszed ki, akkor már a szülés előtt 70 % jár (28 napig max.)
Én januárra vagyok kiírva, nekem mindenképpen úgy éri meg, ha csak január 1 után megyek tgyásra (elkezdhetném már dec. végén is), mert akkor ez az év lesz a tgyásnak és a gyed-nek is az alapja. ( a tavalyi évben nem voltam túl jól bejelentve)
Nekem azt mondták a munkahelyemen, hogy a szülés előtt összesen kell 180 nap munkaviszony, nem az idei évben. Ha nincs meg, akkor nincs TGYÁS, GYED, csak GYES.
Egyébként szülés után érdemes kivenni a TGYÁS-t, mivel 6 hónap, és a fizud 80 %-a, és korlátlan. A GYED viszont max a minimálbér 2-szeresének 80 %-a, max kb 60.000 Ft. Tehát ha szülés után veszed ki, 1 hónappal több pénzt kapsz. Nekem nem volt mindegy, mert a TGYÁS volt 150 ezer, a GYED 60 ezer. Táppénz meg 140 ezer, bár azt nem értettem, hogy hogyan, mert 70 %, de talán nem vonnak belőle annyi járulékot?
Első vagyok. Második-harmadik válaszolónak. Először is a tgyás és gyed nem 80, hanem 70 %. a gyed tényleg maximálva van, de nem 60000, hanem bruttó 100100 ft, kézhez kapott max: 83.912 ft
Azért van értelme a szülés előtt elkezdeni a tgyást, mert a táppénz csak 60 % azoknál, akik júl 30 után mentek táppénzre. Így egy hónappal tovább kapod a 70 %-ot a 60 helyett. De mint írtam, a kérdezőnél nincs nagy jelentősége, mert nála mindkettő 70 %. A gyedet meg mindenképpen 2 éves korig kapja.
Igazából akkor lenne jelentősége, ha a januárban szülni, hogy mi legyen a tgyás alapja (tavalyi vagy idei év)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!