Mitévő legyek? Annyira tanácstalan vagyok. Beadassam az oltást?
Szia!
Sanjos nagyon nagy a kockázat így is, úgy is.Azt írják mindenütt, hogy sebtében lett kifejlesztve, és nem is kimondottan a H1N1-ből, hanem valami 1936-os vírustörzsből.
Ráadásul kevés emberen tesztelték, és a hosszú távú mellékhatások így nem ismertek.
Annyit lehet a vírusról tudni, hogy kb. ugyanolyan lefolyású, mint egy "normál" influenza, sőt, sokszor még a tünetei is enyhébbek.
Halgass az dokira és a védőnőkre szerintem.
Úgy hallottam, ők félnek a legjobban a védőoltástól, és lehet, nem is alaptalanul.
Azt se felejtsük ki, hogy csak teljesen egészséges embernek lehet beadni.
Tehát, ha lappang benned akár egy gyenge nátha is, az már elég rizikós.
Üdv.
Szia!
Vonatkoztass el egy kicsit a felfújástól és nézzük a tényeket (már ha lehet még tényekről beszélni):
1.) a magyar lakossághoz képest kevés emberen tesztelték az oltóanyagot, annak is a felén úgy, hogy egyidőben kapta meg az oltóanyagot a szokásos influenza elleni oltással
2.) ebből még kevesebb a gyerek, a legjobb tudomásom szerint 3 éven aluliakon nem is tesztelték
3.) bevallottan nem tesztelték kismamákon (mégis akkor miért ők legyenek az elsők, akiket oltanak?)
4.) mióta világ a világ soha nem javasolták a gyerekeknek a teljes vírust tartalmazó oltás adását - a magyar oltóanyag teljes vírust tartalmaz
5.) oké, hogy nap, mint nap hallja az ember (bár megjegyzem az elmúlt napokban valahogy ez kimarad a híradásokból), hogy újabb megbetegedések vannak, de ez szemenszedett hazugság, pláne a "két halálos áldozat" esetében. Ugyanis nem tenyésztik ki, így csak feltételezik, hogy abban halt meg: influenzaszerű tünetek, de mégsem, akkor legyen h1n1.
6.) állítólag ez annyira nagyon jó oltás, hogy életed végéig véd. Van valaki aki garantálja, hogy soha a büdös életbe nem fog mutálódni? Nem hiszem. Akkor mitől védene életed végéig?
7.) a szokásos influenza elleni védőoltás kb. 50-60%-os védettséget nyújt, de ez olyan frankó oltás, hogy ez 70% fölötti a védettség. Ezt én elég szkeptikusan fogadom.
8.) édesanyám az egészségügyben dolgozik, elég sok kolleganőjével jóban vagyok, a baráti társaságban is vannak eüsök. Vajon miért tiltakoztak az ellen, hogy őket kötelezően beoltsák? Egy olyan egészségügyist sem ismerek, aki beoltatja magát, még háziorvost sem, akihez tömegesen fognak influenza(-szerű) tünetekkel betegek járni.
9.) 14-21 nap a védettségi idő, magának a vírusnak két hét a lappangási ideje, vagyis lehet, hogy már bőven benned van a vírus és arra oltanak még rá, ami nem túl szerencsés.
Nálunk is egyébként hasonló a helyzet, mint nálatok: pici baba, én pocakos, a férj sokat jár emberek közé. Mi már szedjük a c-vitamint és még jobban odafigyelünk a higiéniára.
Szia!
10 hetes kismama vagyok. Nem adatom be. A férjem sokat van sok ember között, de ő sem. Szedünk C vitamint, és lesz itthon kismamaáknak való lázcsillapító is, ha mégis elkapnánk. A láz a legveszélyesebb. Amíg még süt a nap fél órákat napozunk hétvégén. Ez is erősít.
Egy kismama ismerősöm megkapta. 3 nap alatt túl volt rajta. A férje orvos. Csak C vitamint, sok folyadékot és lázcsillapítót kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!