Kismamák, hogy álltok a cicákkal a terhesség alatt?
Van három gyönyörű egészséges(minden évben oltott, 4 havonta féregtelenített) szobacicám.
Nem járnak ki, havonta egyszer fürdetem is őket, az almokat egy héten 2x teljesen lecserélem és fertőtlenítem.
25. hétben járok.
A problémám az volna hogy akárkivel beszélgetek a terhességemről és megemlítem hogy van cicám és nem is egy egyből kapom a rosszallást.
Anyósom például minden egyes találkozásnál meg kérdezi hogy nem akarok e meg szabadulni tőlük.
Most tényleg ilyen rossz ha van cica a gyerek mellett?
Persze azzal tisztában vagyok hogy felügyelet nélkül nem lehetnek együtt. De ezt megoldom.
Egyébként a terhesség elején teszteltettem magam toxoplazmára ami pozitív volt vagyis már régen átestem ezen a fertőzésen így még azt se mondhatják hogy csak amiatt szabaduljak meg tőlük.
Van valakinek hasznos tanácsa ezzel kapcsolatban?
Előre is köszönöm!
Ha pozitív lett a teszted, akkor abszolút nincs mitől tartanod, de ha negatív lenne, akkor is kellő óvintézkedésekkel el lehet kerülni a fertőzést.
Egy javaslat (pláne, ha megszületik a baba): ne hetente 2x, hanem naponta cseréld az almot, a toxoplazma ugyanis szabad levegővel érintkezve kb. egy nap után válik fertőzőképessé, tehát ha naponta almozol, akkor ki sem alakul a fertőzés.
Egyébként a gyereknek meg kimondottan jót tesz, ha macskákkal nő fel. :) Az immunrendszerét is erősíti, és a szociális érzékét is fejleszti, hogy oda kell figyelnie egy másik lény igényeire.
Nekem kinti cicám van, szintén oltott, féregtelenített, egészséges.
Télen, a nagy fagyokban lent aludt a földszinten. Én is annak a híve vagyok, hogy az almot naponta kell cserélni. Nagy ügyet nem csináltam belőle, csak forró vízben mostan utána kezet. A toxoplazmán sajnos nem estem át, pedig mindig volt macskám, kertezek, nyers húst vagdosok főzéskor, stb.
Szerintem most, kismamaként nincs mitől tartanod, az nagyon jó, ha pozitív lett a toxo teszted. Viszont elég körülményes lesz óvni a babát a cicáktól, ezt egy kicsit nehezebben tudom elképzelni.
Jó szervezés kell hozzá mindenesetre. Anyósoddal ne foglalkozz, úgyis állandóan bosszantani fog ezzel.
Egyébként a toxoplazma csak akkor fertőz, ha a szájba kerül, tehát bőrön át nem. Ezért kell minden macskázás, almozás, kerti földezés, nyers húsozás után kezet mosni, mielőtt a szánkhoz érnénk.
Ha megszületik a kicsi, a macskának csak annyit kell megtanulni, hogy a kiságy, a babakocsi, hordozó tabu... ezt is leginkább azért, nehogy belefeküdjön, amikor a baba is benne van, mert mondjuk egy 4 kilós macska agyon tud nyomni egy 4 kilós gyereket. De ezt a macska hamar megtanulja.
Később meg már nem lesz gond, a 6 éves lányom a macskákkal összebújva alszik... megnyugtatja a dorombolásuk, máshogy nem is hajlandó aludni.
Mi erre az időre elvittük a cicáinkat :(
DE(!)
1. Negatív lettem toxoplazmára
2. Nagyon picurka a lakás így nehéz bárhonnan (pl konyha, stb) elkülöníteni a cicákat.
3. Találtunk neki tényleg megfelelő ideiglenes helyet, anyukámnál, ahol jól érzik magukat.
Ha bármelyik fenti nem lett volna, eszembe se jut őket "nyaralni vinni".
A toxoplazmán kívül nem igazán van közös betegsége a macskának-embernek, az egyetlen probléma az lehet hogy pl széthordják a koszt/megkaprmolják a babát, stb, de a koszt így is úgyis felnyalja a baba földről :D, jól nevelt ciculi meg nem karmolászik kisbabákat... szóval ne hallgass senkire, a többi családtagod se dobod ki otthonról, azért mert jön egy új... :)
Köszönöm a válaszokat!
Csomósodó almot használok amiből azonnal kiszedem a pisit és a kakát. A heti két cserét úgy értettem hogy olyankor már nem utána öntök hanem az egész megy a szemétbe és teljesen friss almot öntök a fertőtlenített alomtálba.
Teljesen családtagok nálunk a cicák és nem akarok egyikőjüktől sem megválni, viszont már a könyökömön jön ki a sok rosszallás mert ők vannak.
De amit megfigyeltem egyébként hogy olyanok megbotránkozását kell végig hallgatnom akinek soha nem volt cicája.
Egyébként anyósom azt sem tudja mi az a toxoplazmozis, remélem senki nem fogja felvilágosítani. :D
Mert aztán magyarázkodhatok hogy nekem nem okoz problémát, sőt én úgy tudom ezáltal a babám is védve van, mert az ellenanyag nála is meg lesz.
Ő csak egyszerűen nem akar a baba mellett háziállatot látni.
De már tényleg unom hogy még csak a 25.hétben járok és még meddig kell ezt hallgatnom.
De azért valahol megkönnyebbülés, hogy nem csak én járok ebben a cipőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!