Magzati adókedvezményt a párom nem tudja igénybe venni, a családi adókedvezményt meg fogja tudni igényelni?
Sajnos nincs munkám, és a párommal nem vagyunk házasok ezért (amit amúgy felháborítónak tartok) nem veheti igénybe a párom az adókedvezményt a terhesség alatt..
Egyébként közös lakcímen élünk...
Ha megszületik a baba, akkor is ugyanerre a megkülönböztetésre számítsunk, vagy akkor már van rá mód, hogy a párom vegye igénybe a kedvezményt? Ugyanis csak gyest fogok kapni és arra szintén nem igényelhetem...
Mi kell hozzá, hogy ő tudja igénybe venni?
SZJA tv alapján:
„29/A. §
(3)A családi kedvezmény érvényesítésére JOGOSULT…
…b) a várandós nő és a vele közös háztartásban élő HÁZASTÁRSA;”
ÉS
"29/§ (1b)A jogosult az őt megillető családi kedvezményt - ADÓBEVALLÁSBAN, MUNKÁLTATÓI ADÓMEGÁLLAPÍTÁSBAN - MEGOSZTHATJA a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával (ideértve különösen a nevelőszülő házastársát), ÉLETTÁRSÁVAL, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni.
Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható."
Ez tehát arról szól, hogy amíg magzat a baba, addig nem veheti igénybe az élettárs, de a születés után adóbevallásában érvényesítheti azt ( ha te nem vetted igénybe, de persze nem,mert nem tudod a GYES miatt).
Ugyanez szerepel egyébként a 2013-mas nyilatkozat tájékoztatójában:
"Az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt a házastársak, az élettársak – az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak számának felosztásával – közösen is igénybe vehetik azzal, hogy erre az élettársak csak a közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak.
Ha a családi kedvezményre ugyanazon kedvezményezett eltartott után több magánszemély jogosult, illetve ha a magánszemélyek a családi kedvezményt közösen veszik igénybe, akkor a jogosultaknak a nyilatkozatot közösen kell megtenniük. "
Link : [link]
Akkor ez azt jelenti, hogy most nem igényelhetjük meg, de ha megszületett akkor a párom visszamenőleg is megigényelheti? Akkor is ha nem volt addig rá jogosult? Vagy a születésétől fogva veheti igénybe a családi adókedvezményt?
Bocsi ha értetlen vagyok, csak nem nagyon értem a jogi beszédet :D
Mi is pont ebben a cipőben járunk. Mi sem vagyunk házasok. Most én vehetem majd igénybe (ha meglesz a 90 napos igazolásom), viszont ha majd megszületik a baba, akkor már a Párod is igénybe veheti. Egy születési anyakönyvi kivonatot kell bevinned a munkahelyedre, és ott ezután a kispapa fogja kapni. Én viszont -ha elmegyek tp-re, mert nem vagyok túl jól, akkor pedig a következő évi adóbevallásnál visszaigényelhetem egy összegben.
Ami biztos, hogy év közben nem ruházható át, tehát a mi babánk ha szeptemberben megszületik, rögtön nem kaphatja majd az apuka, hanem majd csak január 1-től. Valamiért ezt kitalálták, hogy éves váltásokban lehetséges csak.
Amúgy nem egy házassági anyakönyvi kivonat miatt lesz valaki család. Valaki írta korábban, ezzel nem értek egyet. Attól, mert nem vagyunk mi sem és a kérdező sem házasok, attól még ugyanolyan család vagyunk. Apa, Anya, Gyermek.
Sok boldogságot a babához!
12+3 hkm
„29/B. §
(1a) A családi kedvezményt a jogosult arra a hónapra tekintettel veheti igénybe, mely számára jogosultsági hónapnak minősül. „
DE.
A jogosultság megvan ( ehhez gondolom kértél a nőgyógyászhoz igazolást!), az tehát "ketyeg" a 91. magzati naptól, csak éppen nem kérheti a párod év közben a "megosztást", csak a következő adóbevallás alkalmával, utólag ( 29/B § (1b))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!