Gyesen érdemes maradnom a 2. gyermekünk megszületéséig, vagy jobban járnék a táppénzzel?
Ne haragudjatok, hogy itt teszem fel a kérdésem, de sem a munkaügyön, sem az OEP-nél, sem a MÁK-nál nem adtak nekem tanácsot, mondván hogy nekem kell eldöntenem.
13 napja kapok GYESt, előtte GYED maximumon voltam. (96.600 Ft) Második gyermekünk szeptemberben fog megszületni, és nem értek hozzá, hogy melyik lehetőséggel járnék jobban: maradjak GYESen, amíg a kicsi megszületik, vagy vegyem ki a szabadságaimat, és utána menjek táppénzre?
Nemcsak a mostani évre, de a következő évekre is szeretnék gondolni, és mivel én nem értek hozzá, és senki nem ad tanácsot, Hozzátok fordulok, hátha közületek valaki tud segíteni. Nagyon köszönöm előre is!
NEM KELL kivenni a szabikat.
És nem is jársz jobban anyagilag, mint ahogy azt 1-2 előttem válaszoló írta - mármint természetesen a későbbi ellátások tekintetében.
Ha nem mész vissza ( akár szabival együtt) legalább 180 napra dolgozni, akkor ugyanannyi ellátást kapsz később, mintha egyből táppénzre mennél.
Tehát: egyből mehetsz táppénzre ( valóban nincs már 15 nap betegszabi, hanem egyből táppénz van ebben az esetben ami így is több, mint a GYES),akkor is ugyanannyi TGYÁS/GYED-et kapsz majd, mintha a szabikkal kezdenél ( ami később jól jöhet!).
Törvényi háttér: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól -
42§, 42/D§, 48§,
Link: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!