Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Gyesen érdemes maradnom a 2....

Gyesen érdemes maradnom a 2. gyermekünk megszületéséig, vagy jobban járnék a táppénzzel?

Figyelt kérdés

Ne haragudjatok, hogy itt teszem fel a kérdésem, de sem a munkaügyön, sem az OEP-nél, sem a MÁK-nál nem adtak nekem tanácsot, mondván hogy nekem kell eldöntenem.

13 napja kapok GYESt, előtte GYED maximumon voltam. (96.600 Ft) Második gyermekünk szeptemberben fog megszületni, és nem értek hozzá, hogy melyik lehetőséggel járnék jobban: maradjak GYESen, amíg a kicsi megszületik, vagy vegyem ki a szabadságaimat, és utána menjek táppénzre?

Nemcsak a mostani évre, de a következő évekre is szeretnék gondolni, és mivel én nem értek hozzá, és senki nem ad tanácsot, Hozzátok fordulok, hátha közületek valaki tud segíteni. Nagyon köszönöm előre is!

2013. febr. 1. 12:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Azért, mert a cég fizeti a táppénz 1/3-át, és szívják a fogukat érte. :) És azért kell kivenned a szabikat, ami amúg y nem lenne kötelező, csak így kevesebbet leszel táppénzen, és kevesebbet kell fizetniük.
2013. febr. 1. 18:04
 12/17 A kérdező kommentje:
Aha, kezdek tisztán látni :) Nagyon köszönöm a válaszokat!!!
2013. febr. 1. 18:07
 13/17 anonim ***** válasza:
2-es válaszoló vagyok a cég már nem fizet ez tuti szakszervezetes vagyok most informáltuk a dolgozókat ,eddig az első 2 hetet a cég fizette 80% és utána az oep 70% most első perctől az oep fizet 60%:-(((
2013. febr. 1. 20:14
 14/17 anonim ***** válasza:
és hogy ne legyen belőle félreértés ez a kismamákra vonatkozik tehát nekünk nem jár a 15 nap beteg szabi .
2013. febr. 1. 20:28
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem a cég fizeti a táppénz 1/3-át, hanem az OEP. A cégnek jelenleg nem kell egy fillér járulékot sem fizetni utánad, de elmész táppénzre akkor 30%-os járulékot kell fizetni utánad. Azt nem értem miért kellene kivenni az összes szabit. Tényleg jó lenne akkor az, mikor tényleg visszamész dolgozni.
2013. febr. 1. 20:33
 16/17 anonim ***** válasza:

NEM KELL kivenni a szabikat.

És nem is jársz jobban anyagilag, mint ahogy azt 1-2 előttem válaszoló írta - mármint természetesen a későbbi ellátások tekintetében.

Ha nem mész vissza ( akár szabival együtt) legalább 180 napra dolgozni, akkor ugyanannyi ellátást kapsz később, mintha egyből táppénzre mennél.

Tehát: egyből mehetsz táppénzre ( valóban nincs már 15 nap betegszabi, hanem egyből táppénz van ebben az esetben ami így is több, mint a GYES),akkor is ugyanannyi TGYÁS/GYED-et kapsz majd, mintha a szabikkal kezdenél ( ami később jól jöhet!).

Törvényi háttér: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól -

42§, 42/D§, 48§,

Link: [link]

2013. febr. 1. 20:56
 17/17 A kérdező kommentje:
Ez nagy segítség, köszönöm!!!
2013. febr. 1. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!