Táppénz kérdés. Szerintetek hogy járnék én jól?
a munkáltatóval úgy egyeztünk meg, hogy e hónap végéig dolgozom és utána megyek táppénzre. ma reggel felhívott és kérte, hogy már holnaptól írassam ki magam.
felmerült a kérdés bennem, hogy nem volna-e jobb nekem, ha kivenném az idei szabadságomat és utána mennék táppénzre?
elvileg ki kell, hogy adja legalább a felét, ha kérem vagy nem? járt valaki hasonló cipőben? ti mit tennétek?
Nem kell kiadnia, és kifizetnie sem, csak akkor, ha megszűnik a munkaviszonyod. A szabadságod harmadával rendelkezel te, azt kérheted hogy adja ki.
Az, hogy táppénzzel, vagy szabival jársz jobban, attól függ, hogy mennyi volt a béred tavaly, és volt-e bármilyen plusz juttatásod - jutalom, stb.
Nem háromnegyedét írtam, hanem harmadát, nem ugyanaz. És akkor pontosítok, tekintve, hogy aki kijavított, az is rosszul írta:
évente 7 munkanapot köteles akkor kiadni, amikor kéred. Azért írtam a harmadát, mert alap 20 nap szabi esetén a 7 nap az össz. szabadság harmada. Bocsi, de pontosítottam.
A táppénzedet és a GYED-edet mindenképpen a tavalyi béred alapján fogják számolni, tehát ebből a szempontból mindegy, hogy mikor mész táppénzre. Annyi a különbség, hogy ha szabin vagy hónap végéig, akkor teljes munkabért kapsz a következő 3 hétben, ha táppénzen, vagy akkor táppénzt kapsz, de több szabadságod lesz, amikor visszamész dolgozni. (valóban nem köteles elengedni januárban 3 hét szabadságra)
Nem lehet, hogy azért kéri, mert megtalálta a helyettesedet?
Amúgy én együttműködnék a munkáltatóval, mert úgyis Ők diktálják a feltételeket és jobb megőrizni a jó viszonyt.
Kedves 5-ös!
Rosszul javítottad ki magad!
A szabadság 75%-val rendelkezik a munkáltató és csak 25%-val rendelkezik a munkavállaló!
Tehát ha a kérdezőnek alap 20 nap szabadság jár, akkor csak 5 nappal rendelkezik egy évben!
Nem javítottam magam rosszul. Esetleg utánanézhetnél magad is, mielőtt leírsz ilyet.
De bemásolom neked:
122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.
(2) A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
Tehát újra leírom: szó sincs 25%-ról. A törvény egyértelműen 7 napot ír. Nem 5 napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!