35 évesen elmennétek magzatvíz vizsgálatra?
Kedves kérdező, én túl vagyok egy ilyen vizsgálaton, de utólag azt mondom, ha okosabb vagyok, nem mentem volna.
Először is a te esetedre azt mondanám, hogy egyáltalán nem vagy öreg, szerintem keress egy másik orvost, aki pozitívabban áll hozzá a dolgokhoz, nem jó a kismamának, ha feleslegesen stresszelik. Tudod a törvény szerint húznak egy határt, és az 35 év, de ez csak statisztika. De a munkatársam 26 évesen szült Down-kóros gyereket, minden eredménye rendben volt, semmit nem vettek észre nála. Ezzel az erővel akkor a 20 éves kismamák is parázhatnak.
Szóval én 40 évesen szültem. A korom miatt engem is küldtek amniocentézisre, gondolkodás nélkül mentem, csak utólag fogtam föl, hogy 1% körüli a vetélés kockázata, és az megtörténhet velem is. Rettegéssel teltek el a vizsgálat utáni napjaim, heteim, éjszakákat nem aludtam stb. Közben az eredmény miatt is izgultam, amire egy hónapot(!) kellett várni. Gyakorlatilag 22 hetes voltam, mire kiderült, minden rendben van. De akkor már tudtam, hogy ha kiderült volna a Down-kór, akkor sem vetettem volna el a babát, mert hát 20-22 hetesen már mozog, mindene megvan, nem tudtam volna megtenni!
Így nekem most az a véleményem, hogy az végeztesse el a vizsgálatot, aki semmiképp nem vállalna Down-kóros babát, hajlandó azért terhességmegszakításra is, annak megéri a kockázatot.
Aki pedig még betegen is megtartaná a babát, annak felesleges belemenni ebbe a szörnyűségbe. Sajnos azt is tudni kell, hogy minden vizsgálat, még a kombinált teszt is csak 95% hatékonyságú, egyedül az amniocentézis 100%.
De én 35 évesen nem is aggódnék ezen. Szerintem ezt gondold át, mit szeretnél, és az alapján dönts, nem kötelező megtenned, ha nem akarod. Ráadásul a te korod a határ, ha 1 évvel vagy fiatalabb, fel sem merül ez a kérdés.
Engem 40 évesen riogattak, nagyon rossz statisztikát hoztak ki, miszerint a korom miatt 1:43 az esélyem a Down-kórra, miközben minden eredményem rendben volt, és hál' Istennek egészséges kislányom született.
Kívánok neked is minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!