Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Bezavarodtam a juttatásokba...

Bezavarodtam a juttatásokba és a táppénzbe, valami okosság erre?

Figyelt kérdés

Kezdem az elején, májusban eljöttem a munkahelyemről (2011-ben) 1,5 hónapig nem találtam munkát, de július végén sikerült. Decemberben el kellett jönnöm mert veszélyeztetett terhes lettem, de a táppénzt amit kaptam csak arra a közel 6 hónapra járt, mivel megszakadt a biztosítás akkor amikor 1,5 hónapig nem volt munkám.

Remélem eddig érthető :)

Most május óta nem kapok táppénzt, de kivettem az éves szabadságomat, hogy legyen még biztosított munkanapom, és így sem ad táppénz papírt a háziorvos, mert visszamenőleg nem tud.

Azt mondta menjek el egy orvosi bizottsághoz, akik igazolják, hogy lehet arra az időre táppénzem, akkor menjek vissza a házidokihoz, és ad tp-t.

viszont 2012.június 27-től ki lehetne venni a szülésimet, de azt sem tudom, hogy hogyan intézzem visszamenőleg, mert ezek miatt most minden meg lett keverve.

Szóval a kérdésem a kövi lenne, ha nem intézem el a táppénzt, erre a kimaradt hónapokra (most május óta) akkor még fog járni a gyes gyed gyás anyasági stb... ?

köszi a segítséget, és bocsi ha hosszú lett

37 hkm

2012. júl. 2. 09:15
 1/4 anonim ***** válasza:
Bocsi,én csak arra tudok válaszolni,hogy az egyszeri anyasági és a GYES alanyi jogon jár...az anyasági feltétele,hogy 4x menj dokihoz(annyi pecsét legyen a kis könyvedben) a terhesség alatt(koraszülés esetén 1x,vagy 2x)
2012. júl. 2. 09:25
 2/4 A kérdező kommentje:
tehát akkor az anyasági meglesz, oké, és a többi ? köszi
2012. júl. 2. 09:27
 3/4 anonim válasza:

"GYED jogosultak lehetnek a biztosított szülő, ha a díj igénylését megelőzően, gyermeket szülő anya esetében a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt."

Továbbá:

"A GYED jogosultsághoz szükséges 180 napi biztosított jogviszonyba bele kell számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, GYES idejét."

Tehát eszerint az a lényeg, hogy az elmúlt két évben legyen 6 hónap megszakítás nélküli munkaviszonyod. Ha ez nincs meg, mindenképp intézd el visszamenőlegesen a táppénzt.

A GYES-t illetően Gyermekgondozási segélyre jogosult alanyi jogon a szülő, a nevelőszülő, vagy a gyám, saját háztartásában nevelt gyermeke harmadik életévének betöltéséig.

2012. júl. 2. 09:35
 4/4 A kérdező kommentje:

na szóval: ami kimaradt nekem másfél hónap akkor ott nem fog számítani mert kb 4 és fél évig dolgoztam megszakítás nélkül az előző munkahelyemen? akkor úgy meg van a 180 nap, és nem számít hogy közben másiki munkahelyem lett?

a mostaninál 157 napot dolgoztam utána kellett eljönnöm táppénzre. akkor az nem lényeg?

2012. júl. 2. 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!