Miért dagadt be az egyik bokám?
A lábdagadás oka a következő: az ott lévő erek a túlsúly miatt, vagy az extra terhelés miatt, vagy egyszerűen a gyenge vénák miatt, vagy mert a baba nyomja az ereket (nyilván feljebb valahol), nem bírják a terhelést, és az érfalon átszűrődik a folyadék, ami a körülötte lévő szövetekben halmozódik fel.
Mivel visszered is van, gondolom, az ereid nem bírják. Lehet még olyan is, hogy sokszorosa lesz az eredeti méretének, ez a terhesség végéig fokozódni szokott. Én úgy néztem ki, mint egy elefánt a végére. :) És a jobb bokám mindig vagy kétszer akkor volt, mint a bal, pedig a bal is dagadt. Volt, hogy egészen térdig megduzzadtak a lábaim, ha nagyon meleg volt, és nagyon sokat gyalogoltam. :(
Szülés után kinél lassabban, kinél gyorsabban, elmúlik a dagadás.
Amit tenni tudsz:
- igyál sok folyadékot ( a közhiedelemmel ellentétben ez segít, mivel a hígabb vért könnyebben keringeti a szervezet, remélem érthető)
- polcold fel a lábad amikor csak lehet (nekem egy darabig reggelre elmúlt a dagadás, de egy idő után már ez sem segített)
- felvehetsz speciális harisnyát, ami kicsit szorítja a lábadat, így segít az ereknek (én nem bírtam a 30 fokban, még a térdzoknit sem).
Figyelem! Amit az első válaszoló írt: ha hirtelen, egyik napról (óráról) a másikra bedagad bármid, illetve ha hirtelen nagyon sokat hízol (1-2 nap alatt kilókat), akkor azonnal fordulj orvoshoz, mert az terhességi toxémiát jelezhet, ami nagyon-nagyon veszélyes!!!!
Kellemes babavárást. :)
Köszi szépen a kimerítő választ. :)
Azt nem gondoltam, hogy ez ödéma lehet, azt hittem az később szokott jelentkezni. Holnap pont mennem kell vérvizsgálatra, remélem kiderül a vizeletből, toxémiám van -e. A fenébe is, törvényszerű most már, hogy nagyon fel fogok dagadni?
Amit ír a második, az valóban lehet, de a nem egyenlő mértékű duzzanat tipikusan nem erre utal. Az meg mindegy, hogy a bokádnál nincs visszér, de te tudod.
Jó egészséget! :)
Szia! Csatlakozom az előttem szólóhoz, nekem is kb. a 28. héttől kezdődött a lábdagadás, mikor jöttek a nagy melegek, és a bal bokám azóta is jobban bedagad, mint a másik. most 34. hetes vagyok, és néha reggelre sem múlik el sajnos. A vérnyomásom elég alacsony 100 körül van, úgyhogy nem toxémia.
Amit tehetsz az a felpolcolás, sok folyadék. Én is kérdeztem nőgyógyászt, védőnőt, de semmi gyógyteát sem lehet inni, ami vízhajtó, mert a magzatvíz is csökkenne. Én járok szülésfelkészítőre és amit még lehet az a visszértorna, ami a lábdagadáson is segít, napi kb. 10-15 perc. Ha érdekel írj, és megpróbálom leírni milyen lábgyakorlatokat lehet erre végezni.
Kitartás!
Köszi szépen a válaszokat!
Tegnap este lemértem szalaggal is a lábaim, és úgy viszont nem mutatott eltérést, dagadás sem volt (már).
Hát továbbra is figyelem majd és sokat iszok.
Utolsó: a viszértornát én is szoktam csinálni, köszi. :)
Esetleg az én kedvemért ideírnátok azt a viszértornát? :)
A 2-at várom, és tuti megint be fog dagadni a bokám...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!