Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Válasszam az amniocentézist?...

Válasszam az amniocentézist? 37 éves vagyok, harmadik gyermek, most a 12 hetes uh-n derült ki, hogy valójában 14,5 hetes. Minden rendben van, tarkóredó, stb.

Figyelt kérdés

Május 24-re kaptam időpontot a genetikára, de az új számítás szerint akkor már 20 hetes lennék.

És nagyon félek a vetéléstől, bár eddig nagyon biztos voltam,hogy elvégzem a vizsgálatot.A kombinált tesztről lemaradtam, hogy már 14 hetes vagyok.

Nem tudom mit tegyek?Tanácsot kérnék-tapasztalatokat, köszönöm.

2012. ápr. 26. 08:27
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

A nőgyógyászom, és még pár orvos, gondolom nem hülyék...

A legsúlyosabb kromoszóma rendellenességeket szűri, mint írtam GENETIKAI betegségeket nem szűr az amnio.

2012. ápr. 26. 11:22
 12/22 anonim ***** válasza:
Én májusban leszek 38. Van 3 gyermekem, közülük az egyik szívfejlődési rendellenességel született :-( nekem megcsinálták a méhlepény mintavételt márc 20-án, ami kockázatosabb mint az amnio. Szerintem aki elmegy már a genetikushoz és az amniora is, az azért csináltatja, hogy nehogy legyen valami komoly genetikai betegsége a gyerekének. szigorúan pihenni kell 2-3 nap, és 2 hétig kíméletes életmód !!! Elvileg akkor nem lehet baj. Nekem 7 napra megvolt az eredmény, minden oké és ismét kislány :-)
2012. ápr. 26. 11:23
 13/22 anonim ***** válasza:

Énmeg átmentem rajta, végigcsináltam az amniot és beteg lett a baba. De az amnio negatív.

Genetikus mondta, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG 4-5 féle kromoszómarendellenességre szűrnek.

2012. ápr. 26. 11:23
 14/22 anonim ***** válasza:
81%

"Az amniocentézis az összes kromoszóma rendellenességet szűri, vagy száz félét,"

ezt írtad. EZ NEM IGAZ!!!!!!

Ha az orvosaid ezt mondják, akkor valami nem stimmel velük.

2012. ápr. 26. 11:25
 15/22 anonim ***** válasza:
36%

Jó, akkor nem érdemes megcsináltatni, de akkor a kombinált tesztet meg még úgy se érdemes, mert az még jobban nem ér semmit.

Szóval kedves kérdező, ne csináltasd meg, mert ez sem garancia az egészséges babára.

2012. ápr. 26. 11:27
 16/22 A kérdező kommentje:
igen, én is azt hallottam,hogy nem mindet szűri, ettől nehéz a választás.Viszont a fiamat 35 évesen szültem, nem mentem amnióra,a kombinált tesztem negatív lett, de a 30.héten kiderült,hogy két ér van a köldökzsinórban (ami utalhat kromoszómarendellenességre is).gondolhatjátok, hogy 9 hetet végigizgultam, semmi baja nincs a gyereknek, de szeretnék nyugodt lenni.viszont, ha az amnio sem100%-os, akkor ez sem nyugtat meg.Most úgy gondolom mégis,hogy elmegyek.Azért kérlek, írjatok még véleményt,tapasztalatot, mindenkié nagyon hasznos!
2012. ápr. 26. 11:28
 17/22 anonim ***** válasza:

Nem azt mondtam, hogy felesleges, mert a Pataura, Down-ra, 18-as triszomiára szűr, ilyen beteg nem lesz a gyerek, ezt kiszűri.

De számos!!!!!! mást nem. Én csak ezt mondtam. És azt, hogy sajnos tapasztalatból írtam.

2012. ápr. 26. 11:37
 18/22 anonim ***** válasza:
47%

Élő példa a sok leukékiás, daganatos gyeremek. Akik kisgyermekként betegszenek meg ilyen betegségekben, azok is genetikailag gén/kromoszómarendellenesek, mert ezek a tumorsejtek embrionális tumorok.

Azaz az amniocentézis például erre sem szűr. Pedig simán a 11-es kromoszómával van baj.....

2012. ápr. 26. 11:41
 19/22 anonim ***** válasza:

én 35voltam mikor terhes lettem a 3. babával és mindenáron küldeni akartak az aminóra a genetikán, pedig minden értékem tökéletes volt- az összes vérvétel, ultrahang, minden, csak a korom miatt.

Én is utánaolvastam mindennek, én végül azt a döntést hoztam, hogy elmentem a Hajdú Krisztina doktornőhöz az összes leletemmel, és tőle kértem vizsgálatot. Ő teljesen megnyugtatott hogy nincs a babának baja, és nem javasolta az amniot. Én hallgattam rá- és ez volt a belső megérzésem is. Ha ő csak egy hajszálnyi eltérést is látott volna a babán, vagy bármelyik más értékem (akár még az AFP is rossz lett volna), akkor elmentem volna az amniora de így végül nem mentem.

Miután meghoztam ezt a döntést - apával együtt- onnantól le is zártam magamban az idegeskedést- és februárban meg is született a csodaszép egészséges kisfiam.

Én csak a saját tapasztalatomat írtm le, nem lebeszélni akarlak az amniorol. Ezt neked kell eldönteni, akár ha indokolt - mert akkor sem vagy kötelező alávetni magadat - akár ha nem indkolotl- hogy mégis megcsináltatod.

Szóval mindeképp a te döntésed.

De biztos úgy van, ahogy az egyik válaszoló írta, hogy csak pár dolgot szűr az amnio, és nem mindent.

Jó egészséget kivánok nektek!

Aki tapasztalatból írta a válaszokat, hogy nem szűr mindent az amnió- mi baja volt a babának?

2012. ápr. 26. 14:37
 20/22 anonim ***** válasza:

Nekem rossz volt az afp-m, ezért voltam genetikai uh-n a sotén. Ott cisztát találtak a baba fejében, és az egyik szívizom meg volt vastagodva. Közben voltam én is Hajdú Krisztinánál az Istenhegyin, ott csinált genetikai uh-t, ahol kisebbnek látta a babámat, mint kellett volna, ezért csináltunk négyes tesztet szintén vérből, arra pedig 1:350-hez kockázat jött ki a downra. Ezek után nem volt kérdés, hogy megcsináltatom-e az amniot, ami alapján végül kiderült, hogy egészséges a babám.

Egyébként nekem ott a sotén azt mondta a genetikus, hogy az amnio utáni 0,5-1% vetélési kockázatot úgy kell érteni, hogy a mindenkinek alapból meglévő saját vetélési kockázatát növeli meg fél-1%-kal, ha megcsináltatja az amniot. Példával elmagyarázva: ha nekem a saját vetélési kockázatom (pl. méhem állapota, egészségügyi állapot, genetikai adottságok, stb. miatt) teszem fel 5%, akkor ha megcsináltatom az amniot, akkor ez megnövekszik 5,5-6%-ra. Ha a saját vetélési kockázatom 85%, akkor igen, nagy valószínűséggel elvetélek, de nem az amnio miatt, hanem azért, mert nagy valószínűséggel amúgy sem maradt volna meg a baba.

2012. ápr. 26. 14:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!