Ha van egy munkahelyem, ahol már 1 éve dolgozom és amikor bejelentem, hogy terhes vagyok, akkor elém tolhatja a papírt, hogy írjam alá a közös megegyezéssel való felmondást?
Kicsit kisarkítva így van. Tulajdonképpen a tgyás akkor is jár passzív jogon, ha a szülést megelőző 42 napon belül szűnik meg a munkahelyed. A gyednek viszont feltétele, hogy legkorábban a tgyás folyósítása alatt szűnjön meg a munkaviszony.
Még egy nagyon fontos dolog: ha bejelented, hogy terhes vagy, akkor ezt ÍRÁSBAN kell megtenned. A legújabb munka törvénykönyv szerint ugyanis, ha szóban jelented be, akkor nem vagy védett a kirúgástól. A legjobb ezt tértivevényes levélben vagy e-mailben megtenni, mert annak nyoma van, igazolni tudod, hogy elküldted!
Ha közös megegyezéssel felmondasz akkor nem kapsz tgyást,gyedet.Ha kirúg a terhességed előtt akkor sem!Tgyás ,gyedhez érvényes bejelentett munkahely szükséges a várandóság alatt. Amúgy csak a minimális támogatásra leszel jogosult,ami a gyes és a családipótlék illetve az egyszeri anyasági támogatás.De ezt azok is megkapják akik életükben nem dolgoztak.
Ő nem rúghat ki terhesség alatt. Te megtudod ,hogy terhes vagy ,a dokitól kérsz egy igazolást és odaadod a munkáltatónak. Ha olyan munkát végzel amit nem lehet akkor köteles olyan munkakört biztosítani számodra ami nem veszélyezteti a te és a babát testi épségét. Ha nem akarsz dolgozni akkor megbeszélheted a dokiddal,hogy vegyen táppénzre.
Még egyszer leírom: ne enged neki, bármivel próbál kecsegtetni vagy zsarolni.Ha babás vagy akkor nézd a saját érdeked és a babádét.Semmilyen papírt ne írj alá. És ha mégis alá kell írnod valamit ,mint máshol jól olvasd át minden egyes oldalt ,nehogy közé csempéssze a felmondást és véletlenül aláírd.
Ő nem fog kirúgni ,mert tisztában van a következményekkel. Ha nincs és megteszi akkor keresni kell egy munkaügyi jogászt aki 10-15 ezer ft-ért elinditja a pert.Ez egy kicsit hosszabb folyamat. Ez azért kell mert ott igazad adnak neked és visszamenőleg ki kell a munkaáltatódnak fizetni a kirúgástól számított meg nem kapott fizetésed plusz azt a pénzt ami járt volna ha nem rúg ki. Értem itt a tgyásra és a gyedre. Ezen felül még valami kárpótlást is kaphatsz.
Írtam ,ezt tanácsoltam a barátnőmnek és ők minimum 1,5 millió forintot kapnak, de úgy néz ki ,hogy 2 millió is meglesz.Őt kirúgta a fönöke mikor megtudta,hogy terhes. Amikor hallotta ,hogy per lesz belőle vissza akarta venni.De mondtam a barátnőmnek,hogy ne egyezzen bele,nehogy átverés legyen. Értem itt arra ,hogy a főnöke azt fogja állítani,hogy lopott vagy ilyesmi. Így terhesen is kirúghatja. Ezért nem szabad ilyenkor sem azt tenni amit a főnök akar.
Többször gondold át ,hogy mit akarnak tőled és ,hogy mi szolgál és véd téged ,és csak ez után cselekedj.
Nincs mit :) Ha táppénzre mész akkor se tud mit csinálni,mert akkor is védett vagy, hiszen kismama vagy.
Ha nem ,akkor nem tudom,hogy mi a helyzet ezzel.Engem 4éve rúgtak ki sima táppénz alatt, de akkor fordultam munkaügyi bírósághoz.Jól megbüntették őket meg én is kaptam pénzt.Azóta értek ilyenekhez :)
Viszont ha már megvan a teszt akkor menj egyből orvoshoz és ha meglesz az első vizsgálat onnantól védve vagy. Ezt jelezd a munkáltatódnak és mehetsz is táppénzre. Olyan meg nincs ,hogy nem fizet utánad ,hiszen akkor neki kell e miatt fizetni a büntetést.
Ilyenről még nem hallottam. :)
Sikered babaáldást kívánok! :) 16hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!