Ha van egy munkahelyem, ahol már 1 éve dolgozom és amikor bejelentem, hogy terhes vagyok, akkor elém tolhatja a papírt, hogy írjam alá a közös megegyezéssel való felmondást?
Jah elküldenek és még te vagy tekintettel rájuk? Őket szerinted érdekli,hogy talán egy hónap múlva e miatt nem lesz mit enned? Nem! Nem vagy köteles aláírni, sőt aki terhesen aláír ilyen az nagyon buta, hiszen a gyerektől is elveszi a pénzt. Kirúghatnak, de mehetsz munkaügyi bíróságra mint amit a barátnőmnek tanácsoltam. Még nincs vége, de minimum 1,5millió kártérítést fog kapni. Azért nem mindegy. Bér a gyedtől elesett és várni kell, de ezt a pénzt akár később a gyerek továbbtanulására is félre lehet tenni.
És ez nem temperamentum függő és nem vitázni akarok kérdés,hanem igen is a mai világba tudni kell egy két jogszabályt ami minket véd, képvisel és élni kell vele.
Ha a munkaszerződésed határozatlan időre szól, akkor nem tehet ki. Csak akkor rúghat ki, ha létszámleépítés van a cégnél, de akkor senkit nem vehet fel a helyedre! Mindjárt más a helyzet, ha aláírod a közös megegyezést. Ez azt jelenti ugyanis, hogy te is el akarsz menni. Ilyen eszedbe se jusson, akárhogyan fenyegetnek! Egy éves munkaviszonnyal jogosult vagy már gyedre is és tgyásra is de csak akkor, ha a szülésig is megmarad a munkahelyed és csak egy évig jár a gyed, tehát a gyerek durván másfél éves koráig. Ha 2 éves koráig gyed-en akarsz lenni, ahhoz 562 nap biztosításban töltött jogviszony kell.
Ha a munkáltató keménykedni kezd a közös megegyezéses papír aláírásakor, akkor szépen meg kell neki mondani, hogy az ilyen fajta stressz árt a terhességednek és nem volna jó, ha az lenne a vége a dolognak, hogy esetleg idő előtt táppénzre kényszerülsz. Fogja venni a lapot majd és békén hagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!