Terhes vagyok! Mennyi pénzt fogok kapni?
Párommal már három éve próbálkoztunk,hogy babánk legyen de sajnos eredménytelenül.Már fel is adtuk.Közben augusztusban munkanélküli lettem,még most is jár az ellátásom.Viszont most sikerült munkát találnom végre.Május 2.-án kezdhetek is.A nagy zűrzavarban észre sem vettem,hogy már egy hónap menszesz kimaradt.Mióta feladtuk azóta igaz nem nagyon tartom számon.De most,hogy találtam munkát,úgy gondoltam veszek egy tesztet.Nagy meglepetésre két különböző teszt is pozitív lett!!! :-)
De most,hogy tudok menni így dolgozni?Mennyi pénzt kapok,majd,ha itthon leszek?Miből hogyan számolják?Segítsetek!
Ha a munkaviszonyod megmarad a szülésig, akkor kapsz tgyást-t. Ez a fizetésed x%-a.
Ha szülést megelőző két évben megvan a 365 nap biztosított időd, akkor jogosult vagy gyed-re. Ehhez vannak kalkulátorok a neten, ott pontosan kiadja, hogy mennyi időre kaphatod.
Ha van próbaidőd, akkor ne mond meg, hogy babát vársz, mert ugyebár azonnal felmondhatnak neked. Ha esetleg veszélyeztetett terhes lennél, sajnos akkor is búcsút mondhatnak neked a próbaidő miatt. Nem rémisztgetni szeretnélek, csak tények :( Sajnos ez a rendszer itt nálunk.
Szép, boldog babavárást kívánok :)
Köszönöm!
Sajnos addíg még nem merek dokihoz sem elmenni,mert 19.-én írom alá a szerződést,és olyan pici ez a város,hogy attól félek kiderül ott ahova megyek dolgozni.Csak 19.e után fogok dokihoz menni.Nem lesz egyszerű ez az egész.
Amint olvastam az elmúlt két év alatt megvolt a 365 nap munkaviszonyod. A gyed és tgyás feltétele a gyermek születése előtti 2 évben a 365 nap biztosítási jogviszony aminek nem kell folyamatosnak lennie valamint a jogviszony megléte amikor a baba születik. Neked mindkettő megvan már, mert írtad dolgoztál 4 éve a munkanélküli időszak is beleszámít. Írd alá a szerződést, titkold amíg lehet és dolgozz bátran amíg bírod vagy amíg a munkaköröd megengedi.
Boldog babavárást:)
A harmadik válasz abszolút helytelen, a többi válaszra alapozz.
"Ahhoz,hogy bármiféle juttatásra jogosult légy 180 nap ledolgozott időnek kell lenni egyhuzamban......Szülés után fél évig az alap fizetésed 80%át fogod kapni.Utána meg gyese ami valamennyivel kevesebb."
1. nem 180 nap, és nem egyhuzamban kell, lehet benne megszakítás, és 365 napnak kell lennie.
2. szülés után 168 napig kapod a tgyást, ami nem az alapfizetésed 80%-a, hanem az igénylést megelőző évben elért bruttó jövedelmed 70%-a.
3. Utána gyedet kapsz, nem gyest, aminek a bruttója ugyanúgy számítandó, mint a tgyás.
De abban egyetértek vele, hogy titkold el a próbaidő végéig, mert a próbaidő alatt nem él a felmondási védelem akkor se, ha terhes vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!