Okozott valakinek valami bajt a cigi terhesen?
Nekem egy ismerősöm dohányzott terhesség alatt. Szülésnél nem volt gond, de utána igen. A baba nagyon lassan fejlődik. Mindent sokkal később csinál. Már két éves elmúlt, de most is nagyon el van maradva kortársaitól. Szerintem ennyit nem ér a cigi.
Én több, mit egy évvel előtte leszoktam, mielőtt terhes lettem. Tudatosan, hogy ne akkor szenvedjek vele, illetve hogy kiürüljön a szervezetemből a nikotin. A férjem is letette ekkor. Sajnos a baj könnyen jön, nem kell hogy hívjuk is.
Tudod, soha nem értem ezeket a kérdéseket... Statisztikát akarsz készíteni? Igen, fogsz olyan választ kapni, hogy nem okozott semmit. És? Van, aki 90 éves koráig dohányzik, és nem okoz neki semmit. Akkor mi van? Változtat ez a tényen, hogy a dohányzás mennyivel növeli a szájüregi rákok, a tüdőrák kockázatát? Tudod milyen ritka, már-már tankönyvbe valóan ritka a tüdőrák dohányzás nélkül...
Ugyanez igaz a terhesség alatti dohányzásra. Van, aki végig pöfékeli és egészséges gyermeket szül. Na de nem elég azért, hogy a világrajövetelkor egészséges... Bölcsőhalál, tanulási nehézségek, későbbi asztma, keringési zavarok - ezt mindet prediszponálja a terhesség alatti dohányzás. És nyilván amellett, hogy közvetlenül is teratogén, öregszik tőle a lepény, romlik a köldökkeringés, kissúlyú, dysmatur újszülötthöz vezethet. Tehát igen, van, hogy nem tesz semmit. De fog ez neked számítani, ha pont neked okoz bármit? Komolyan mondom, nem értem. Megszűnnek a családi problémák cigizés közben???
Az addiktológust, pszichiátert a TB is finanszírozza, felelősebb döntés lenne a leszokáshoz szakembert keresni, mint azt mondani, hogy na bumm, megkockáztatjuk. Gondatlannak, és felelőtlennek érzem ezt a hozzáállást, és lehet itt írni, hogy lelkiismeretfurdalásod van, meg mit tudom én. Akkor is le kell tenni, és hagyni nőni zavartalanul azt a picit... (Pszichológus vagyok, és addiktológiával foglalkozom, tehát az elvonási tünetekről és a többiről nem nagyon kérek felvilágosítást. Nikotin elvonás lényegében pszichésen létezik, súlyos esetben sem beszélhetünk olyan tünetekről, amelyek jobban veszélyeztetik a magzatot, mint maga a cigi. És mivel a férjem orvos, azt is kijelenthetem, hogy felelős orvos nem mondja azt, hogy napi 2-3 szál belefér, mert jobb, mint idegeskedni. Nem jobb, és nem múlik el tőle a stressz.)
Tehát az én véleményem: kérj segítséget a leszokáshoz mihamarabb, és ne kockáztasd a babádat.
Gratulálok annak aki letette a cigit, de úgy látszik valami akkor megárthatott nektek. Miért nem a kérdésre válaszoltok?Nehéz értelmezni?Ha nem cigiztetek ,vagy elítélitek a kismamákat akkor nem kell írni csak azért ,hogy bántsátok a kérdezőt vagy provokáljatok másokat!
Kedves kérdező! Napi pár szál cigit (3-5)még az orvosok és a védőnők se ellenzik.Pláne akkor ha sokat cigiztél. Pl .napi 1 doboz. Persze vannak nevetséges esetek is ,hogy le tudta tenni a napi 3 szál cigijét. Na azt biztos nehéz lehetett. :)
Több ismerősömnél is volt aki pár szálat elszívott és semmi baja nem lett a gyereknek. Se terhesség alatt se utána. Olyan is volt aki fél dobozzal is elszívott (bár az nagyon sok! ) és szerencsére nem lett baja a picinek.
De van olyan is akinek senki nem dohányzott a családba és a 36 héten császározták , és onnantól 3 hónapig a kórházba volt a kisbaba szívrendellenesség miatt.
Próbálkozz a leszokással. Sose késő leszokni. De ha nem megy akkor csökkentsd ,és bírd ki ,hogy 3-4 szálnál nem szívsz többet. Az még jobb ha a leggyengébbet szívod.
És ne a "tökéletes vagyok,mert lebírtam tenni a cigit " anyukákkal foglalkozz és a bántásukkal. Semmivel se vagy rosszabb ember és rosszabb anya mert neked ez nem működik !
Hiszen ez nem egy csoki ,vagy bármi más, hanem függőséget okozó élvezeti cikk. Ami mindenkinél másabb erősségben okoz függőséget és a későbbiekben elvonási tüneteket!
Amúgy a kutatások szerint a terhesség előtt dohányzó nők közül csak 40%-nak sikerül letenni a cigit. Bár ez az szám évről évre nő. Ami jó dolog. De nagyon sok ember nem vállalja be, még magának is letagadja így nehéz a kutatást normálisan felmérni. Vigyázz úton más előtt ne cigiz terhesen, meg ne "dobáljanak kővel"
Egészséges és boldog babavárást kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!