Hány hetes terhesen közöljem főnökömmel a tényeket?
Most vagyok 16, még nem igazán látszik.
Csak az egyik hozzászolónak írnám, hogy a törvény továbbra is védi a kismamákat. Én rögtön szóltam, bár nem akartam, de egyrészt tudták, hogy már 3 éve próbálkozunk, orvoshoz jártam rendszeresen, másrészt azt hittem, hogy nem marad meg (volt már ilyenem) és emiatt egy napot végigbőgtem a munkahelyemen. Nálunk nagyon rendesek voltak végig drukkoltak, mindig kértdezgették, hogy vagyok. 31. hétig dolgoztam.
2012. márc. 21. 09:30
12/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, most szóltam a közvetlen (rendesebb) főnökömnek, jól fogadta a hírt és már továbbította a könyvelés felé... Remélem a nagyfőnök (a morci) nem kavar be, elöző babámmal 7,5 hónapig dolgoztam, most is ezt tervezem ha bírom, irodai könnyű munka :-)
Én 10 hetesen szóltam.
7-es válaszoló!
Nem kellene hülyeséget terjeszteni. Védi a törvény a kismamákat, ugyanúgy mint eddig. Fogantatástól a gyerek 3 éves koráig.
2012. márc. 21. 09:39
Én írtam, hogy már nem védi a törvény a kismamákat. Ezt az infót egy szakembertől tudtam meg (akinek nem kérdőjeleztem meg a hozzáértését). Azt mondta, hogy a munka törvénykönyve tényleg úgy változott meg, mintha az a kismamák védelmét szolgálná, de sok üres kaput hagytak, amit ha akar akkor a munkáltató ki tud használni....
2012. márc. 21. 11:33
Így van, semmilyen törvény nem véd minket! Sajnos! A munkáltató rendkívüli felmondással bármikor elküldhet, persze ezt indokolni kell, de amelyik olyan szemét az hidd el, talál indokot!
2012. márc. 21. 11:36
Utolsó vagyok: A következőt találtam:
"FONTOS és ÚJ szabály, hogy az eddigiektől eltérően a védelem fennállásának feltétele az is, hogy a Munkavállaló a felmondási tilalomra csak akkor hivatkozhat, ha az ezt okozó tényekről (várandósság és fizetés nélküli szabadság igénybe vétele) a Munkáltatót előzetesen tájékoztatta."
Nem tudom, hogy erre gondolt-e az illető akivel beszéltem, mert annyira nem mentünk bele a témába. Ez már az én - lehet, hogy túl sok mindent belegondoló véleményem - : a kismamák szóban mondják el, hogy kisbabát várnak (legalábbis még nem hallottam róla, hogy valaki ezt írásba foglalta volna), így ha akarja ezt ki tudja használni a munkáltató. Persze ezt laikusként írtam.
Szívesen olvasom az erről szóló véleményeket (ha kérdező sem bánja).
2012. márc. 21. 11:42
bocs, nem utolsó, hanem utolsó előtti...
2012. márc. 21. 11:43
Bocs, de annyi változott, hogy azt illeti meg a felmondási védelem aki már közölte a munkáltatóval hogy terhes, illetve hogy reprodukciós kezelés alatt áll, valamint a védett időszak lejárta előtt közölheti a munkáltató a munkavállalóval, hogy a védelem lejárta után nem tart igényt rá. Ez mindkettő jogos, és jó.
2012. márc. 21. 11:45
19/22 A kérdező kommentje:
Írásban közöltem ma délelőtt, továbbította a közvetlen főnököm az emailt a könyvelésnek, azóta semmi reakció... majd megírom mi lett a fejlemény. köszönöm a válaszokat !
Az a változás, hogy régen, ha valakit úgy rúgtak ki, hogy akkor már terhes volt, de még nem tudta, akkor vissza kellett venni. Most már csak, ha már szóltál, akkor nem rúghatnak ki. A rendkivüli felmondást, meg kell indokolni, és ha jól tudom, akkor a munkáltatónak van bizonyítási kötelezettsége (ebben nem vagyok teljesen biztos). Az nem indoklás, hogy nem jól végzi a munkáját, súlyos gondatlanság vagy szándékos károkozás, vagy ha pl. részegen megy valaki dolgozni ilyesminek kell lenni az indoknak.
2012. márc. 21. 16:11
Kapcsolódó kérdések: