Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért riogatják a kismamákat...

Miért riogatják a kismamákat a tiltólistákkal?

Figyelt kérdés

Rengeteg helyen olvasom, hogy gyakorlatilag semmit nem szabad fogyasztani, mert minden "árt" a picinek...

Nem vagyok felelőtlen kismama, de ennyire nem tudok elvakulni az anyaságtól, hogy minden hülyeségnek bedőljek!

2012. febr. 12. 11:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem senki nem tart be ennyi fajta tiltást. Egyes dolgokban van igazság, nem árt néha odafigyelni, de igen, túl sok dolog van, amit tiltanak, és ha azt valaki szóról szóra betartja, akkor jóformán nem ehet, nem ihat és nem is mehet sehová sem, amikor terhes. Sőt, még szoptatás alatt sem lehet semmit sem csinálni...

Én pár dolgot kihagytam terhesen (pl. nyers hús, alkohol - bár amúgy sem iszom szinte soha, így aztán nem volt nehéz lemondanom róla), de alapvetően inkább mértéktartó voltam, nem vontam meg magamtól az ég-világon mindent.

2012. febr. 12. 11:48
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy te hol olvasgattál, de én nem nagyon találtam ilyet. Ami "tiltólistás", az a nyers hús, tojás, mert ezekben lehet olyan baktérium, ami veszélyes lehet. Szerintem ez teljesen logikus. A másik a dohányzás, alkohol, túlzott mértékű koffein, ami szintén érthető, hogy miért lehet veszélyes. Mire gondolsz konkrétabban? Persze kering egy csomó minden, hogy mi tilos a kismamának (pl. állatokat simogatni, mert szőrös lesz a gyerek), de én ezekkel nem foglalkozok. Változatos étrend, mindenből mértékkel és akkor már nagy baj nem lehet.
2012. febr. 12. 11:53
 3/15 A kérdező kommentje:

Második: nézd meg a kérdéseket és válaszokat itt: fahéj, gyömbér, menta, petrezselyem, penészes sajt.

Különben meg tudom cáfolni például a tojást is, nem benne, hanem RAJTA lehet szalmonella!

Én ettem majonézt (én készítettem nyers tojásból), penészes sajtot is, kb mindent, ami a tiltólistákon van, kivéve a nyers húst (mert alapból nem szerettem, soha).

Alkoholt is megiszom alkalmanként egy-egy pohárral (bort vagy sört), dohányozni sosem dohányoztam. Kávét csak azért nem iszom, mert hányingerem van tőle.

Állatokat nem simogatok, mert nincs rá alkalmam :)

2012. febr. 12. 12:00
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Az állatokat nem azért nem lehet simogatni mert szőrös lesz a gyerek, hanem azért mert betegségeket hordozhat, akkor is ha az állat nem beteg látszólag, és tünetmentes. Pl a macskát jobb elkerülni, és nem szabad takarítani a macska almot, szóval a gyerek nem az állattól lesz szőrös.:) Van hogy kicsi szőrrel születik egy baba, de az nem az állat bűne, és 1-2 nap alatt eltűnik a babóról!
2012. febr. 12. 13:06
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Én tudom, hogy nem az állattól lesz szőrös a gyerek, kutyánk van gyerek mellett. :) Csak azt írtam, hogy van ilyen babona, hogy aki pl. kutyát simogat, szőrös lesz a gyereke. Nyilván abszurd, de sajna van, aki ezt elhiszi! Egyébként sokan tényleg túlzásba viszik az aggódást, mert egy csomó mendemonda terjeng. Ha a kérdező az általa írt fórumokra gondolt, hogy mik a tiltólistások (pl. fahéj), akkor valóban iszonyat marhaságokkal lehet találkozni és ha mindent, de mindent elhisz az ember, akkor tényleg nem ehet semmit! :) Én inkább a különféle kiadványokat, cikkeket olvasgattam, azokban azért nem találkoztam ilyen durva tiltásokkal. A jó minőségű vörösbor, egy pohár sör szerintem is simán belefér, persze nem mindennap. :) Így már értem egyébként a kérdést. Én úgy voltam/vagyok vele, hogy a szervezet jelzi, hogy mire van szüksége, és ha valamit nagyon megkívánok, annak oka van. Nyilván nem fogok egy üveg bort meginni, ha bort akarok inni (bár én nem szeretem magában), és nem fogok egy 2 literes coca-colát beborítani az arcomba. :) De bizony terhesen én is ittam kólát, kávét, ettem mindent amit kívántam. A lényeg és a hangsúly szerintem is a MÉRTÉK-en van! Szerencsére nem vagyok paraanyu, bár rengeteget olvastam még terhesen és azóta is, hogy mit hogyan kéne. Nyilván szeretném a legjobbat a gyermekemnek, de a neten annyiféle baromság van, hogy sokszor ép ésszel is azt mondom, hogy ez már túlzás... Akkor jön képbe az anyai megérzés! :)

Boldog pocakosodást/babázást nektek!

2012. febr. 12. 13:16
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsóval értek egyet. Iszom kávét napi egyet, amikor hányingerem volt ittam kólát is. Ettem egy kis penészes sajtot is és amikor megkivánom ettem kolbászt is. Nagyon jol estek és eddig nincsen semmi bajom. Van macskám meg kutyám is.

Annyi hülyeséget írkálnak ide, komolyan mondom néha jó nagyokat nevetünk a férjemmel rajta. Jó hogy a mai világban nem kell egy kismamának szakfanderben ülnie tisztitott levegőt szivnia és teljesen steril ételeket ennie. Persze van amire odafigyelek, de alapvetően nem csinálok másképp semmit mint terhességem előtt. Egyébként igazad van kedves kérdező én sem tudok elvakultan élni csak mert kismama lettem és ezért bárki nézhet rossz anyának nem érdekel.:)

2012. febr. 12. 14:32
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Ket gyermekem van.

Nekem a nyers hust, nyers tojast, peneszes sajtokat es energia italt es a MOSATLAN zoldseget, gyumolcsot mondta a doki (termeszetesen a rendszeres es nagyobb merteku alkoholon, illetve a dohanyzason kivul).

Nem igazan ertem, hogy ezeken miert kell felhaborodni. Ezeknek a fogyasztasa MAGASABB kockazatu, mint a tobbi elelmiszere, ennyi. Tehat nem biztos, hogy 100 terhes nobol szaznak lenne baja barmikor is belole, ha rendszeresen enne, de lehet, hogy 10nek lenne. Lehet, hogy csak otnek.

Nekem ez mar eleg, en ugy gondoltam, hogyha mas az eveken/evtizedeken at tarto fuggosegerol le tud mondani amiatt, hogy egeszsegesen hordja ki a gyermeket, akkor nehogy mar en huzzam a szamat amiatt, vagy nehezemre essen ne enni nyers hust 9 honapig.

Hangsulyozom: nekem. Felolem mas azt csinal, amit akar, nyilvan senki sem fogja szamonkerni rajta, mindenki egyenileg szabja meg a hatart, hogy mi az, amirol a terhessege alatt lemond, mert jobb lenne, vagy mi az es milyen mennyisegben, amirol nem mondd le.

Nekem nem volt nehez, foleg, hogy amugy sem eszem nyers tojast, nyers hust, egyebkent is megmosom a zoldseget/gyumolcsot, a peneszes sajtokkal meg egyebkent is ugy vagyok, hogy evente egyszer talan eszem, de van, hogy harom evig sem, mert nem igazan szeretem.

A fahejrol, meg a tobbirol nalunk szo sem volt (Angliaban elek), de ketlem, hogy barki annyi fahejat tudna onszantabol jo izlessel elfogyasztani a terhesseg alatt, amitol barkinek baja lesz.

DE! En abszolut az az ember vagyok, aki nem foglalkozik mas dolgaval, amig nem kerik. En soha, soha nem szoltnek be senkinek, amiert mondjuk hetente tobbszor is eszi akar ezeket a dolgokat. De annak sem szolok be, akirol tudom, hogy terhesen is elsziv napi 1-2 szal cigit. Megmondom oszinten, hogy lemondas szempontjabol ez a ket dolog az en szememben egy szinten van, van akinek ez nem megy, van, akinek az, nem az en dolgom es egeszsegukre!

2012. febr. 12. 14:38
 8/15 A kérdező kommentje:

Lehet félreérthetően tettem fel a kérdést, és az itt és hasonló helyeken olvasott dolgoktól akadok ki. Meg azon, amikor lepontozzák azt a kismamát, aki nem ódzkodik a majonéztől, füstölt kolbásztól, pohár bortól. :)

Amúgy a toxoplazmára immunis vagyok már, túlvagyok a fertőzésen, szerintem gyerekkorom óta. Az olyasminak, hogy szőrös lesz a gyerek persze nem dőlök be :) (viszont jól szórakozom rajta).

Az utolóstól megkérdezném: mivel indokolta a doki a tiltásokat? Az egyetlen, ahol reális és tudományosan alátámasztott tiltás állhat fenn az a nyers hús ezek közül (nem terhesen is), a többi PARA. És paráztatás. Még Angliában is. (ezek szerint nem csak nálunk van ez a kismama-ijesztgetés).

Veletek ellentétben én kólát nem ittam (mert nem szeretem azt sem), cserébe ittam nem kevés tonikot :D persze azt sem szabad. De nekem ettől múlt a hányingerem... na meg jól is esett.

Szóval én is úgy vagyok, ahogy írjátok: nálam terhesség alatt minden maradt a régiben, ami pedig nem, az nem parázás miatt, hanem az undor miatt, amit okozott a kávé, és ami azóta sem múlik...

És tényleg mindenki azt csinál amit akar, de amikor megkérdez valaki itt valamit a szabad-nem szabadról, és jönnek a teljesen aberráns válaszok, akkor az már túlvan a normalitás határán.

2012. febr. 12. 15:29
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Peneszes sajt: liszteria bakterium miatt lehet veszelyes

Nyers tojas: szalmonella

Pasztorizalatlan tejtermekek: egyeb ki nem iktatott bakteriumok miatt nagyobb az etelmergezes eselye

Szalami, kolbasz, kulonbozo patek szinten a liszteriozis miatt okozHAT problemat

Beszelt 1-2 fajta nyers halrol, vagy kagylorol is, de erre nem figyeltem, le is allitottam, mert alapban soha nem eszem ilyesmit (az izuk miatt nem).

Nyers hus: szinten salmonella es toxoplazma.

Mondom, felolem mindenki ehet barmikor barmit, aki ugy akarja, en nem akartam. Egyebkent nem vagyok paramami, kaveztam terhesen is napi ketszer, mondjuk azt nem is tiltja senki, ha nem magas a vernyomas. A gyermekeim is nyaltak mar be eleg koszt/homokot, nem sterilizalok hajnali egytol ejfelig.

De ezekhez semmi kedvem nem volt.

Egyebkent en az irott dolgoknak hiszek. Ha linkelsz nekem egy hivatalos, tudomanyos oldalt, cikket, ahol fixen, tisztan es erthetoen (nem feltetlenul magyarul) le van irva, hogy a fustolt huson kivul minden egyeb csak paraztatas (tehat nem kell izgulni a liszteria, salmonella, egyeb bacik miatt a peneszes sajtnal, nyers tojasnal, mosatlan gyumolcsnel), akkor abszolut neked adok igazat.

En ilyen cikket meg sohasem talaltam, de ha neked van errol hivatalos, hiteles infod, akkor mindenkeppen tedd kozze, sok kismamanak segitenel vele.

Jah, es nem, itt egyaltalan nem divat a kismamak paraztatasa, abszolut igaz, hogy "take it easy". Keress ra akar csak ezen az oldalon arra, hogy hany magyar rendszerhez szokott kismama izgulja at az angliai terhesseget amiatt, mert itt lazabban kezelik a terhesseget, szulest. Kevesebb "szigor" van, gondolom amire meg itt is felhivjak a figyelmet, annak bizonyitott oka van.

2012. febr. 12. 15:58
 10/15 anonim ***** válasza:
Nah, nem fustolt hust akartam irni, hanem nyers hust, csak mar a holnapi babfozeleken jar az eszem. :D
2012. febr. 12. 15:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!