17 évesen mennyi beleszólásom van abban hogy terhesen megtartsam a babát és ne vetessen el?
Te tested, te babád, te döntésed. Nem kényszeríthet senki arra, hogy elvetesd, ha te nem akarod. A születésekor sem lennél még 18 éves? Akkor ha megszületik, és még nem töltöd be addig a 18. évedet, akkor egy gyámja lesz a gyerkőcnek, a te nagykorúvá válásodig. Ez általában az anyuka szokott lenni, de ha pl. a párod már nagykorú, akkor lehet ő is (ha jól tudom), vagy az ő szülei, ha ők nem ellenzik a babát.
Lennének azért kérdéseim, de ne vedd bántásnak: Apuka hogy viszonyul a babához? Ő is szeretné, hogy megtartsátok? Van miből felnevelni, van hol laknotok? Iskolával hogy állsz? Utána hogy képzeled a jövőt?
Ezek azért is fontosak, mert ugyan nem kényszeríthetnek, hogy elvetesd, de ha az anyukádék nyakára szülnéd, akkor igenis van beleszólásuk, hogy akarnak-e nagyszülők lenni, mivel neked be kell fejezned a sulit, el kell menned dolgozni, így rájuk támaszkodhatsz, de lehet, hogy ők ebből még nem kérnek. Neveltek már fel gyereket (minimum 1et, téged), és nyilván azért nincs pici testvéred, mert nem akartak többet, mert nem tudnák felnevelni...
Én az idén leszek 30, most épp van egy ilyen korú rokon ilyen helyzetben, csak ő nem tölti még be a 18-at, mikor megszületik a kicsi, így ha az anyukája ellenezte volna a dolgot és nem vállalta volna a gyámságot, akkor más gyámot kellett volna keresni a kicsinek (ott "nincs meg" az apuka).
Meg foglalkoztam gyermek- és ifjúságvédelemmel...
Én mikor szültem volt a szülőszobán egy fiatalkorú lány (a pasija persze kisebbségi volt) és a gyerek születése után ott kiabáltak ki a folyosóra, hogy a szülei aláírtak-e már valami papírt. Ahoz viszont, hogy ne tarts meg már szülői engedély kell. Ez szerintem felháborító. Sok lány nem vállalna gyereket, de fél a szüleinek elmondani. Legyen igenis mind a kettőhöz beleszólása a szülőnek. Nem normális, hogy egy tapasztalatlan csupán szellemileg érett lány szüljön gyereket. legalább abban legyen beleszólása a szülőnek, hogy születéskor a születendő gyermeket felnevelheti-e a lányuk. Ennek a beleegyező nyilatkozat híján ne tarthassa meg a gyereket. Így elvenné a kedvét a sok lázadó tinilánynak a gyerekszüléstől.
Én fiatalon szültem nemrég. 21 éves vagyok. Ennek ellenére én közben nemsokára a kezemben tarthatom a diplomámat. Külföldön voltam 1 évig a párommal aki 27 éves. 18 éves korom óta iskola mellett dolgozok és kitűnő eredménnyel teljesítek iskola mellett akár munka akár terhesség és most baba mellett is. Magamról tudom, hogy mennyire hatalmas különbség van a 18 éves korom beli felfogásomhoz és a jelenlegi között. Mi nemsokára egy testvért szeretnénk, mert nem szeretnénk ha egyke lenne. Viszont anyagilag is megtehetjük, hogy 2 gyereket neveljünk fel. a 2. szoptatása után egy évvel pedig szeretném megpalsztikáztatni azt ami terhesség alatt eltorzult.
Egy gyerek már terhesen is nagy felelősség. Nem egy műanyag baba akit csak öltöztetni meg puszilgat meg ringatni kell. A mi példánk bár nem mérvadó, mert túlzásnak tartják a környezetünkben élők amiket neki megvettünk. De most 4 hónapos és szüléssel együtt majdnem 1millióba van a gyerek. Nem egy átlagos példa. De én mindig meg fogom neki venni az éppen aktuális beszélő-zenélő slágerbabát bármennyit is kérnek érte a boltban. Ha a te gyerekeddel fog összekerülni hogyan fogod érezni majd magadat, hogy ha ő is olyat szeretne te pedig nem teheted majd meg? Nem vagyunk milliomosok, mert Magyarországon abból nem sok van. De mindent meg akarok adni a gyerekemnek és meg is fogok. Mi lesz ha orvos akar lenni és lesz hozzá szorgalma is? Majd azt mondod, hogy legyél inkább virágárus mert nics félévente 800e ftod továbbtaníttatni? vagy ha külföldre akar menni??? Nekem is meg volt mindenem. Csak úgy vágtunk bele a babaprojektbe, hogy tudtuk, hogy van hova és miből megszületnie. Hacsak nem jóval idősebb a párod, akkor kétlem, hogy ez a biztonság meglenne. Ha pedig mégis még mindig fentartom azt, hogy 18 éves fejjel nem vagy érett a gyermekvállaláshoz. Akármennyire önnálló voltam a korodban (pedig megtehettem volna hogy a szüleim fizessenek mindent) magamon kívül más életéről nem tudtam volna helyesen dönteni. Nyilván ha ezt a kérdést feltetted akkor szüleiddel nem vagy jóban. ne azért szülj gyereket, hogy őket bosszantsd, hanem, mert a pároddal együtt úgy érzitek, hogy ez az ami az életetekből hiányzik és családot akartok. Ráadásúl ha ennyire nagy a szerelem miért nem házasodtok előbb össze? aztán kicsit vártok amig ez az új dolog is megszokott lesz aztán jöhet a baba ha minden feltétel adott. De megsúgom néha 1-1 nap erejéig még mindig bennem van hogy ,,úgy elmennék barátnőkkel csavarogni".... De nem tehetem meg! Babakocsival nem mehetsz órákig. a gyereknek ennie kell. Nyilván nem fogsz az utcán szoptatni... vagy ha le is fejed...ők nekik megpróbáltatás ha hosszú programokat szervezel. Gondold át, hogy milyen jövőd lesz és azt hogyan tudod gyerekkel együtt megszervezni és hogy az ő jövőjét hogyan képzeled el. Mert a gyereknevelés alapja, hogy megpróbálod helyes irányba terelni őt. De cél nélkül...hova terelnéd??? Bár szerintem vagy olyan önfejű kamasz tinédzser, hoyg amit írtam pusztán csak feléd irányuló támadásnak tekintsd és egy gondolatot sem fontolj meg belőle... de ilyenek a kamaszok... Én személy szeirnt a 18 éves anyákat is leányanyáknak tekintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!