Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Nem jártam terhesgondozásra,...

Nem jártam terhesgondozásra, most 8. hónapos vagyok most mennék. Mit fog szólni az orvos?

Figyelt kérdés
Külföldön bébiszitterkedtem 6 hónapig, és most jövök haza, eddig nem voltam nőgyógyászati vizsgálaton, most fogok menni az elsőre. Mit fog szólni a doki? Igaz-e hogy igy nem leszek jogosult gyes-re? mert gyedre nem mivel nem volt 1 éves bejelentett melom. És a szüléskor amit kapunk 60000Ft-ot azt fogom-e kapni? És milyen vizsgálatokra kell számítanom?
2012. jan. 1. 15:24
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Gyes alanyi jogon jar, azt kapni fogod.

Az orvos nyilvan nem fog nagyon orulni, nem szeretik, ha semmilyen vizsgalat nincs.

Az elso gyermekemmel en is kulfoldon voltam vegig varandos, de ott is szultem. Mondjuk volt biztositasom, munkahelyem is bejelentve, de ott speciel a terhesgondozas annak is ingyenes volt (sot, ilyenkor peldaul fogaszati kezeles is), akinek egyebkent nem volt jogviszonya.

Te melyik orszagban voltal? Mert erdekes, hogy a terhesgondozasra sem jarhattal ingyen.

A lenyeg: masodik babat varva 7 honapot kint voltunk, ott jartam orvoshoz, majd Magyarorszagra koltoztunk, kerestem nogyogyaszt es mar konkretan attol a tenytol sem volt elragadtatva, hogy kint terhesgondoztak het honapig. Minden olyan vizsgalatom megvolt, aminek meg kellett lennie, sot, tobb is volt, mint Magyarorszagon a kotelezo, mindenrol volt papirom, vittem a kinti terheskonyvet, meg konkretan a forditasban is segitettem es igy is "huzogatta" kicsit a szajat, mert nem voltam olyan konnyu eset ezzel, mint egy olyan kismama, akinek vegig magyar vizsgalatai es leletei voltak.

Az OEP-nel pedig mondtak, hogy az en esetemben az egyszeri anyasagihoz (az a hatvanparezer, amirol irtal) nem szukseges a negy pecset, csak bizonyitanom kell felejuk, hogy kulfoldon eltel a terhesseg nagy reszeben.

Szemelyesen kellett bemennem, nem intezkedhettem irasban. Az ugyintezovel osszeultunk, elkerte a kinti terhesgondozasom dokumentalasat a datumokkal, ezen lattak, hogy kint rendszeresen megjelentem a vizsgalatokon, plusz be kellett mutatnom a kulfoldi bankszamlakivonataimat a terhesseg honapjairol, illetve a havi fizetesi kimutatasaimat, ezeken ugye latszott, hogy ott dolgoztam folyamatosan, tehat ott is eltem.

Nem szorakoztak vele, egyertelmu volt minden, megkaptam az egyszeri anyasagit.

Valahogyan tudod igazolni az oep-nel azt, hogy kulfoldon eltel? Ha igen, akkor lesz anyasagi. Ebben az egy honapban (ami ugye lehet ket het is csupan) nem hiszem, hogy a negy pecset osszejonne, bar ha jofej az orvos, akkor szules utan a korhazban lehet, hogy igy is kiallitja neked az ehhez szukseges igazolast. (merthogy az oephez nem a kiskonyvet kell kuldeni a pecsetekkel, hanem a korhazban a zarojelentessel egyutt allitanak ki egy igazolast arrol, hogy jartal terhesgondozasra es azt kell az igenylolappal egyutt elkuldeni, vagy bevinni ha szemelyesen mesz).

2012. jan. 1. 18:01
 12/12 anonim ***** válasza:

A szülés utáni dolgokat a végére szépen összeszedték a többiek: ha hitelt érdemlően igazolni tudod, hogy minimum 5 hónapot külföldön tartózkodtál, akkor nem kell a 4(!) alkalmas terhesgondozás. Ha ez nem megy, még mindig nem késő összeszedni a 4 alkalmat, 4 heted még csak van...

Gondolom itthoni terhesgondozási kiskönyved nincs. Keresd fel sos a védőnőt, arra már most számíthatsz, hogy fokozott figyelmet fog rád fordítani.

Ami még nekem eszembe jutott: itthon fizettél tb-t az elmúlt fél évben? ha nem, akkor gyorsan intézkedj a NAV-nál, havi 5eFt körüli összeg, de akkor a szülés ingyen lesz. Szülés után fel kell függeszteni az egyéni járulékfizetést, a gyes miatt (csak ez fog járni, ha itthon maradsz) nem kell majd fizetned tb-t, de ezt neked kell elintézned, nem automatikus. Ha nincs tb fizetésed, akkor nincs ingyenes egészségügyi ellátás sem!

2012. jan. 2. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!