Ha valaki még suliba jár, de nem dolgozott még, akkor milyen ellátásokra számíthat? Ha megszűnik a tanulói jogviszonya maga után kell fizetnie a TB-t?
Ilyenről én sem hallottam, de ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen. És tudjuk, google, a barátod...
"Táppénz folyósítás időtartama a pályakezdők betegsége esetén
A pályakezdő fiatalok érdekeit szolgálja az a rendelkezés, amely szerint a folyamatos biztosítás
tartamára tekintet nélkül táppénz jár annak, aki:
• 18 éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
• iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik és keresőképtelenségéig
megszakítás nélkül biztosított"
Szóval némi csúsztatással, de igaz:
Ha a suli után, akár egy hónapot is dolgozol, a többit táppénzen tudod tölteni a szülésig. Ha a meló+táppénzzel összeszedsz 185 napot, akkor jár gyed. Az már más kérdés, hogy az egy hónap amúgy kevés, mert próbaidő alatt simán kirúghatnak. És az megint más kérdés, hogy (mivel nincs 180 bérezett nap), így a minimálbér után fogja kapni a gyedet.
Nem keresgélek neked a neten, én elintéztem, hogy a maximális gyed összegét kaptam úgy, hogy 1 hónapot dolgoztam, a minimálbér kétszeresére voltam bejelentve, a többit táppénzen voltam. Ugyanis az iskolával, ha valaki évekig járt, folyamatos a biztosításban töltött idő, így megvan a 365 nap. Én 3 évig jártam fösulira, esküvö, gyermek.
Mi azzal a baj, hogy valaki büszke arra, hogy meg tudta oldani, hogy a legtöbbet kihozza a lehetöségeiböl? Ha elmegyek valahova dolgozni minimálbérért, nem kaptam volna ennyit.
És abból számolták a gyed összegét, amennyire be voltam jelentve, mivel a többi is biztosításban töltött idö volt, csak nem végeztem keresö tevékenységet.
Több jutott a családomnak. Vitázhatsz velem, nekem nem kell bizonygatnod semmit, én attól még megkapom a számlámra minden hónapban a maximális gyedet, hogy te itt vitatkozol.
Én próbáltam a kérdezönek segíteni, hogy több juttatást kaphasson. Törvényes úton. Mi ezzel a baj???
Ezzel csak az a baj, hogy a törvény elég egyértelmű ebben az esetben, hiszen mielőtt táppénzre megy, nem lesz 180 bérezett napja, mivel nem volt munkája. Ha pedig nincsen 180 bérezett napja, akkor a táppénz összegét a minimálbér alapján számolják majd, függetlenül a bejelentett jövedelemtől - eb törvény 48§. (4) bekezdés. (csak akkor számolják a jövedelem alapján, ha az kevesebb, mint a minimálbér)
A gyedét meg bérezett nap híján az előző ellátás alapját figyelembe véve fogják megállapítani (eb törvény 48§ (5) bekezdés).
Vagyis a gyedet a minimálbér alapján fogja kapni, kivéve, ha 180 napot dolgozik.
Teljesen világos, hogy segíteni akarsz, de miért tájékoztatod félre? Esélye sincsen egy hónap bejelentéssel, majd táppénzzel max. gyedre.
Jöhetsz nekem paragrafusokkal, akkorsem tájékoztatom félre.
Igen, én is a minimálbér után kaptam a táppénzt, de így maximális gyedet kapok. Miért hazudnék neki? Nem állna szándékomban.
Nekem mindegy, én így intéztem, és minden hónapban megkapom a maximális gyedet.
mondjuk az sem mindegy, hogy mikor, tudod az elmúlt 3 évben legalább 3 alkalommal változott a jogszabály.
Ja és már bocs, de azt azért tudod ugye, hogy a jogszabályok alapján történik az ellátás megállapítása? Vagyis nem én jövök ezzel, hanem ez VAN.
Mindegy, nem vitatkozom, úgy látom tengerbe víz minden észérv.
Igazad van, kérdező, és bocsánatot is kérek tőled:)
Csak mindig bosszant, ha valaki azt hiszi, mindent tud, csak azért, mert 5 évvel ezelőtt így vagy úgy csinált egy csalást, és akkor működött, és emiatt rossz tájékoztatást ad.
De neked abszolút igazad van, az a tuti, ha hivatalosan érdeklődsz:) Csak ne mondd az OEP-nek hogy szívességi bejelentést terveztek:D:D:D
Elég buta lehetsz, ha csalásnak nevezel egy törvényesen megigényelt és elbírált gyedet. Irigy vagy, mert én a családommal töltöm az időmet, nem pedig minimálbérért dolgozok.
Meg ha tudnál olvasni, azt írtam, hogy minden hónapban KAPOM a gyedet, akkor nem írkálnál olyat, hogy mert 5 éve volt úgy.
Én is az OEP-nél érdeklödtem, ök maguk mondták a központban, hogy van ilyen lehetőségem. Minden teljesen törvényes volt, azt a hónapot ledolgoztam, a többit táppénzen voltam. Szülés elött 4 héttel megigényeltem a terhességi gyermekágyi segélyt, aztán a gyedet.
Kedves Utolsó!
Akár törvényes akár nem ez nem tisztességes másokkal szemben!!!!Ez tény,ezen nem tudsz vitatkozni!
Kedves Utolsó!
Miért ne lenne tisztességes? Mások elmennek dolgozni középiskola után. Én elmentem főiskolára. Tanultam, mellette dolgoztam. Színötösre diplomáztam, ösztöndíjat kaptam a jó tanulmányaimért.
Ha jártál főiskolára, tudhatod, hogy nem könnyű. Más dolgozni jár, az sem könnyű. De miért ne lenne egyenértékű a tanulás a munkával? Az állam miért ne támogatná azt, aki tanulni akar? És egyben miért ne támogatná azt, aki családot szeretne?
Hozzáteszem, szerintem az nem tisztességes, hogy az állam annak, aki dolgozik szülés elött pár évet minmálbérért, nem ad öbb gyedet. Ha kiszámoljuk, talán pár ezer ft-tal jár több, mint a gyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!