Ha valaki még suliba jár, de nem dolgozott még, akkor milyen ellátásokra számíthat? Ha megszűnik a tanulói jogviszonya maga után kell fizetnie a TB-t?
GYes + családi pótlék.
A jogviszony megszűnése után 45 napig még nem kell fizetned, de azután egészen a szülésig igen. SZülés után megint nem kell majd fizetni.
Ha nappali tagozatos tanuló vagy/voltál, akkor a suli után jelentesd be magad valakivel 1 hónapra, majd menj el táppénzre, mert akkor gyedre vagy jogosult, én is így csináltam.
A TB 5000ft körül van, akkor vagy jogosult orvosi ellátásra. Ezt akkor kell fizetni, ha nem vagy bejelentve sehol és nem akarsz horribilis összegeket orvosért fizetni, sztk-s orvosért.
Ha csak suli után megszülsz, gyesre vagy jogosult, meg a családi pótlékra, ami együtt nincs 40ezer ft.
Ha egy hónapra bejelenteted magad az édeskevés, minimum 6 hónapra kellene munkaviszonyt szerezned.
Ha egy hónap munkaviszony után elmégy táppénzre, akkor egy hónapig kaphatod a táppénzt, aminek a harmadát a munkáltatód kell fizessen, és ha letelt az egy hónap, akkor utána nem kapsz semmit.
Ha így kihúzod 185 napig, miközben él a munkaviszonyod, akkor kaphatsz gyedet de csak a minimálbér után, függetlenül attól, mennyi pénzre jelentenek be.
Bocs, helyesbítem a végét: "a minimálbér után, függetlenül attól, mennyi pénzre jelentenek be"
szóval a maximum a minimálbér után, de ha ennél kevesebb a bejelentett bér, akkor az lesz az alapja.
A nappali tagozat beleszámít, biztosításban töltött idö, szóval ha nem szakad meg egy napra sem, ahogy végzel a sulival és másnap már be vagy jelentve , akkor annyit lehetsz táppénzen, amennyi napot biztosításban töltöttél.
Egyik elözö, ha valamit nem tudsz, nézz utána.
Jobb gyedet kaptam, mint akik évekig dolgoztak...
???
Tedd már meg kérlek, hogy belinkeled azt a jogszabályt, ami alapján erre a megállapításra jutottál!
Köszönöm.
Amúgy meg a "jobb gyedet kaptam" kezdetű mondatod nem igazán értelmezhető, tekintettel arra, hogy a gyed maximált ellátás, így bizonyos összegnél nem lehet több...
Úgyhogy rendben, utánanézek, kíváncsian várom a jogszabályt, ami alátámasztja, amit leírtál.
Ó, és még valami, mivel valószínűleg én értettem rosszul:
az iskolával és a plusz egy hónap munkaviszonnyal hogy lesz a kérdező jogosult a gyedre? Akárhogy számolom, 180+31 sehogy se lesz 365... De biztos rossz a számológépem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!