Több mint fél éve megszűnt a munkaviszonyom, de most kiderült hogy babát várunk. Hogyan kaphatnék így gyedet? Így milyen ellátásokra leszek jogosult?
Régóta próbálkoztunk ár a babával és most végre sikerült. Viszont a cég, ahol dolgoztam megszűnt idén februárban. Utána passzív táppénzen és álláskeresési járadékon voltam, ami lejárt. Sajnos azóta sem találtam munkát.
Tudom, hogy ha jövőre születik a baba, az idei év jövedelme alapján állapítják meg a gyedet, így csak úgy lenne esélyem rá, ha most gyorsan találnék egy olyan állást, ahol magas összeggel jelentenek be. Bár erre nem nagyon látok esélyt:(
Van valami más megoldás?
Szia!
A gyed egyik alapfeltétele, hogy a biztosítási jogviszonynak élőnek kell lennie, ha nincs, akkor nem is néznek tovább semmit, egyszerűen csak gyesre leszel jogosult (br. 28500 Ft, nettó 25eFt).
Mivel május 1 után fogsz szülni, így neked már 365 biztosítotti nap kell az elmúlt két évből, ez meglesz ha
sikerül bejelentett munkát találnod (úgy legyen!).
Az aktuális béredből fogják számolni a gyed-et, mert az igénylést megelőző naptári évben, még ha ma találnál állást, akkor sem valószínű, hogy meglesz a 180 biztosítotti napod, ebbe a 180 biztosítási napba ugyanis nem számolják bele a táppénzes időszakot.
Hűű. Nem valami bíztató:s
De az elmúlt két évben megvolt a 365 nap munkaviszonyom.
Az önmagában senkit nem érdekel, még akkor sem, ha Noé előtt 20 óta dolgoznál :(
Ha nincs élő biztosítási jogviszonyod (ebbe beleszámít a passzív táppénz, álláskeresési járadék folyósításának ideje), akkor szexualizálhatod.
Drukkolok, hogy minél előbb találj bejelentett munkát!
Gyedre csak akkor vagy jogosult, ha van munkaviszonyod. Mivel neked nincs, marad a szülésig jó sok semmi, majd szülés után az egyszeri anyasági (64.000), majd a gyes+csp (38.000).
Sajna....
Utolsónak:
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak :(
Senki nem írta, hogy a gyesből adót vonnak. A gyesből 9,5% nyugdíjjárulékot vonnak, ezért lesz a bruttó 28.500 Ft-ból, nettó 25.792 Ft. Szóval ne nagyon kalkulálj a 28eFt-al...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!