Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Több mint fél éve megszűnt a...

Több mint fél éve megszűnt a munkaviszonyom, de most kiderült hogy babát várunk. Hogyan kaphatnék így gyedet? Így milyen ellátásokra leszek jogosult?

Figyelt kérdés

Régóta próbálkoztunk ár a babával és most végre sikerült. Viszont a cég, ahol dolgoztam megszűnt idén februárban. Utána passzív táppénzen és álláskeresési járadékon voltam, ami lejárt. Sajnos azóta sem találtam munkát.

Tudom, hogy ha jövőre születik a baba, az idei év jövedelme alapján állapítják meg a gyedet, így csak úgy lenne esélyem rá, ha most gyorsan találnék egy olyan állást, ahol magas összeggel jelentenek be. Bár erre nem nagyon látok esélyt:(

Van valami más megoldás?

2009. szept. 24. 10:48
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A gyed egyik alapfeltétele, hogy a biztosítási jogviszonynak élőnek kell lennie, ha nincs, akkor nem is néznek tovább semmit, egyszerűen csak gyesre leszel jogosult (br. 28500 Ft, nettó 25eFt).

Mivel május 1 után fogsz szülni, így neked már 365 biztosítotti nap kell az elmúlt két évből, ez meglesz ha

sikerül bejelentett munkát találnod (úgy legyen!).

Az aktuális béredből fogják számolni a gyed-et, mert az igénylést megelőző naptári évben, még ha ma találnál állást, akkor sem valószínű, hogy meglesz a 180 biztosítotti napod, ebbe a 180 biztosítási napba ugyanis nem számolják bele a táppénzes időszakot.

2009. szept. 24. 11:06
 2/9 A kérdező kommentje:

Hűű. Nem valami bíztató:s

De az elmúlt két évben megvolt a 365 nap munkaviszonyom.

2009. szept. 24. 11:11
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az önmagában senkit nem érdekel, még akkor sem, ha Noé előtt 20 óta dolgoznál :(

Ha nincs élő biztosítási jogviszonyod (ebbe beleszámít a passzív táppénz, álláskeresési járadék folyósításának ideje), akkor szexualizálhatod.

Drukkolok, hogy minél előbb találj bejelentett munkát!

2009. szept. 24. 11:23
 4/9 anonim ***** válasza:
85%
Nekem is ez a bajom hogy kb 8 évig normál bejelentett munkaviszonyom volt , most meg 4 órás minimálbéren voltam, így pont annyit kapok, mint azok akik életükben egy percet sem dolgoztak :S
2009. szept. 24. 12:05
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Gyedre csak akkor vagy jogosult, ha van munkaviszonyod. Mivel neked nincs, marad a szülésig jó sok semmi, majd szülés után az egyszeri anyasági (64.000), majd a gyes+csp (38.000).

Sajna....

2009. szept. 29. 13:34
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez a helyzet elég gáz! Az előttem szólók okos dolgokat írtak, de én arra lennék kíváncsi, hogy most hány hetes terhes vagy és szerinted ki fog egy kismamát felvenni? Sajnos ez nem az az ország, ahol a kismamák és egyáltalán a családok érdekeit figyelembe veszik! :((
2009. szept. 29. 14:05
 7/9 A kérdező kommentje:
Most kb 6 hetes lehetek. Nem tudom pontosan, mert a menstruációm nem volt valami rendszeres. Hát nem bíztattatok valami jó hírekkel:( Sajnos én is így látom, hogy kismamákat tuti nem vesznek fel. Eddig sem vettek fel, pedig nem is tudják, hogy kismama vagyok. Még ha fel is vennének, gondolom a próbaidő alatt úgyis kiderülne a dolog és akkor meg kirúgnának:( Sajnos nem sok megoldást látok...
2009. szept. 30. 11:33
 8/9 anonim ***** válasza:
szia,sajnos velünk is ez történt és nem vagyok jogosult csak a gyesre ami nem nettó 25000 hanem netto 28500 abbol nem vonnak már le adót mert adomentes,és a családi ha nem vagy férjnél és nem vagy egy lakcimre bejelentve a pároddal akkor magasabb családi jár ami 13700 meg az egyszeri anyasági a baba születésekor .Érdemes megkérdezned a helyi önkormányzatot mert elvileg ott is szoktak adni egy egyszeri visszanemtéritendö támogatást de azt nem tudom mennyi.szal ennyi sajnos.üdv egy 38h kismami
2009. szept. 30. 17:20
 9/9 anonim ***** válasza:

Utolsónak:

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak :(

Senki nem írta, hogy a gyesből adót vonnak. A gyesből 9,5% nyugdíjjárulékot vonnak, ezért lesz a bruttó 28.500 Ft-ból, nettó 25.792 Ft. Szóval ne nagyon kalkulálj a 28eFt-al...

2009. szept. 30. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!