Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 31-én lejárt a munkaviszonyom,...

31-én lejárt a munkaviszonyom, de 1-től a dokim passzív táppénzre vett. (mivel közbe kiderült hogy terhes vagyok) Hová kell leadnom a táppénzes papírt a lejárt 30 nap után?

Figyelt kérdés
2011. jan. 7. 16:19
 1/7 anonim ***** válasza:
passzív jogon 30 napra vagy jogosult táppénzre, amit a foglalkoztatódnak kell leadni, és majd ő küldi tovább utalás céljából az Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Mivel lejárt a munkaszerződésed, a 30 nap elteltével tovább nem leszel jogosult táppénzre.
2011. jan. 7. 16:27
 2/7 A kérdező kommentje:
Igen,én is úgy tudtam, hogy a (volt)munkáltatónál kell leadni,de azt mondták,hogy nekik ehhez már nincs közük.Most akkor nem tudom hogy ilyenkor mi van??!!...
2011. jan. 7. 16:30
 3/7 anonim ***** válasza:
Terhes lettem, épp a próbaidőm végire értünk, természetesen nem hosszabították meg, passzív táppénzre vett az orvos (akkor még 3 hónap volt), és nekem mindig a volt munkahelyre kellett behordanom a táppénzes papírt minden honapban.
2011. jan. 7. 16:51
 4/7 anonim ***** válasza:

Ezt a párommal is eljátszották ("nincs közük hozzá"). Ebben az esetben az OEP-hez kell beküldened.

Ha van elég napod a munkanélkülin a szüléshez, és megvan az előzetes jogviszonyod is, akkor passzív jogon fog járni THGY és GYED is. Ugye tudod? Ha nincs, akkor csak GYES.

2011. jan. 7. 16:54
 5/7 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszi a választ!Utolsó kifejtenéd bővebben,mert én nem tudtam erről amit írtál!!Jó lenne ha leírnád,köszi!!
2011. jan. 7. 17:27
 6/7 anonim ***** válasza:

A legegyszerűbb, ha az OEP-nél kérsz felvilágosítást, mert ők tudják mit beszélnek. ;) Én csak a saját példámat tudom leírni, ami így szól:

2004. júliustól 2008. február 25-ig volt folyamatos, bejelentett munkaviszonyom. Sajnos próbaidő alatt lettem terhes, ki is rúgtak nyomban.

2008. február 25-én elmentem passzív táppénzre (akkor még 45 nap volt) 2008. április 8-ig.

2008. április 9-től 2008. november 30-ig voltam álláskeresésin.

2008. október 31-én szültem a lányomat. Itt csak az a lényeg, hogy mondjuk én okt. 31-én szültem, még aznap biztosítottnak kell lenni. Szóval simán lehettem volna csak nov. 5-ig munkanélküli, a lényeg, hogy biztosítottként kell igényelni a THGY-t. Nekem sajnos elrontották, azért nov. 30.

2008. december 1-től 2009. április 16-ig kaptam passzív jogon THGY-t. (ennek a lényege, hogy még novemberben igényeltem, ahogy azt az előbb írtam is, de persze dec. 1-től kaptam, mivel csak egy ellátás jár egyszerre)

2009. márciusban küldték a levelet, hogy le fog járni a THGY április 16-án, igényeljek GYED-et.

Viszont GYED is csak biztosított jogviszonyból jár.

Ezért 2009. április 17-től visszavettek álláskeresésire, 2009. április 30-ig. 2009. április 25-től igényeltem a GYED-et (ez fontos, mert ez is csak biztosított jogviszonyból jár), de persze 2009. május 1-től folyósították, így bírálták el.

2009. május 1-től 2010. október 31-ig járt a GYED-em passzív jogon.

Na, mivel nem vagyok illetékes, azt tudom, hogy a munkanélkülidnek (álláskeresési járadék, valamint segély) ki kell tartania szülésig, + jó, ha marad még napod, mert akkor járhat a GYED is, HA minden más feltételnek is megfelelsz.

Nekünk közben becsúszott a második gyerek, így én most tovább bonyolítottam az ügyet (kedden voltam bent az OEP-nél), ha érdekelne esetleg, leírom:

2010. november 1-től járt a GYES.

2011. január 1-től lemondtam, visszavetettem magam álláskeresési járadékra (még maradt 17 napom). Tehát január 17-ig áll.ker. járadékon vagyok. Aznap be kell mennem (vagy beküldeni valakit), egy kérelmet kell írnom, hogy szíveskedjenek elbírálni részemre az áll.ker. segélyt (összegre annyi, mint a GYES, fiataloknak 90 napra adják, időseknek 180-ra), mivel ez fenntartja a jogviszonyomat. Várhatóan február 1 körül szülök, addig áll.ker. segélyen leszek. Megigényelem a THGY-t, és elvileg járni fog újra, igaz, csak minimálbér után (még ez is több, mint a GYES). Csak a GYED nem jár újra, annak uis szigorúbbak a feltételei.

Szóval kb. ennyi. Remélem, hogy valamennyire érthető voltam. Sajnos leginkább tényleg csak az OEP-nél és a munkaügyiben tudnak majd segíteni neked, mert ők látják, hogy megfelelsz-e a követelményeknek (van-e elég biztosított jogviszonyod, illetve szülésig kitart-e a munkanélkülid,...stb.). Nem tudom, hogy mennyire számít, de nekem anno azt mondták, egyetlen napot sem lóghatok a levegőben, azaz ha egyik nap még táppénzen vagy, másnap már munkanélkülin kell lenned. Nem maradhat ki nap. Ez nem tudom, hogy tényleg igaz-e, én mindenesetre betartottam.

2011. jan. 7. 17:49
 7/7 A kérdező kommentje:
köszi a választ:)legjobb lesz ha a munkaügyiben utána járok...de gyedre sajna így sem úgysem leszek jogosult,mivel nincs meg a 365 biztosított napom:(
2011. jan. 7. 17:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!