Szülés előtt 3 hónappal lejár a munkaviszonyom, nem szeretnék el esni a gyedtől, ha kiváltom az gyéni vállalkozóit, elmehetek ott is táppénzre? Így már megkapom a gyedet?
Szerintem inkább próbálj álláskeresési járadékra menni. Ha kiváltod a vállalkozóit, nagyon sok költséged lesz, amit be kell fizetned magad után, még akkor is táppénzen vagy. A vállalkozók maguk fizetik ilyenkor a munkavállalójuk után a jérulékokat, jelen esetben magad után fizetnéd havonta, amely nem kevés pénz.
Én inkább a járadékot venném igénybe, de egészen pontosan ezt meg tudják mondani neked telefonon is, ha az illetekés munkaügyi központba betelefonálsz.
Szia!!
Én is így voltam, mint te. (csak nekem egy hónappal előtte járt le a munkaviszonyom) Gondolkodtam én is mindenfélén...
Elmentem a munkaügyibe, megigényeltem az álláskeresésit.
Ezután a munkaügyi rendezi majd a gyeded, neked csak annyi a dolgod, ha megszületik a babád, be kell vinni a születési anyakönyvi kivonatát (férjed is beviheti). Mindent megcsinálnak, csak te adod postára. Ennyi.
Úgyhogy nyugi!!!
Én is nagy parába voltam, míg nem rendeződött biztosra.
Nincs valami ismerős, aki bejelentene? Vagy felvenne mondjuk valamilyen idénymunkára, vagy otthon végezhető munkára?
Csak annyi kellene, hogy a jogviszonyod a tgyás alatt szűnjön meg, és máris rendben vagy.
Ha ilyen lehetőséged nincsen, akkor marad az egyéni vállalkozó, csak az nem kevés fizetési kötelezettséget hordoz. MÉg ha táppénzen is vagy, a megállapított összegnek csak 2/3-át kapod.
Megszűnt a passzív táppénz?? :(
Hűha....akkor nem igen tudok mást...
Gondolkodom, de ha eszembe jut vmi, írok.
Valaki nem tudna bejelenteni téged? Inkább azt a járulékokat fizetnéd, mint a vállalkozóit.
Két hónapra is elég lenne, mert ha lejárt a szerződésed és asszem 42 napon belül megszülsz, akkor is jár a tgyás (aztán a gyed is)
Nézd meg a törvénybe.
Ma 13.00, ha a szülés előtt 42 nappal szűnik meg a munkaviszony, akkor a tgyás valóban jár, de a gyed NEM.
A gyedhez vagy IGÉNYLÉSKORI biztosítottság kell, vagy az hogy a munkaviszony a tgyás ALATT szűnjön meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!