Első hónapban levő kismama vagyok, januárban lesz 1 éves a munkaviszonyom. Mennyi pénzre számíthatok havonta a baba születése után? Fizetés hány %-a? És előtte mikor már nem dolgozhatok?
Igen, gondoltam :-)
Én mondjuk a gyár olyan részén dolgozom, ahol elméletileg kevésbé érint a benti levegőszennyeződés, de február-március körül már én is tervezem a visszavonulást. Miél tovább szeretnél dolgozni, de a doki mondja majd ki a döntő szót :-)
*minél
*szeretnék :-)
AMikor táppénzre mégy, akkor az idei évi bruttó kereseted alapján számolják a táppénzt, a mértéke 50% (mert csak 1 év munkaviszonyod van). CSak szja-t vonnak belőle (20,32%).
Ha megszületett a baba, akkor tgyásra leszel jogosult, ezt is a tavalyi bruttód alapján számolják, mértéke 70%, és ebből is csak szja-t vonnak. A tgyás 168 nap, utána igényelhetsz gyedet, ami szintén 70%, de a szja mellett 10% nyugdíjat is vonnak belőle.
Kb. két hónappal a kicsi 2. születésnapja előtt szűnik meg a gyed, onnantól gyest fogsz kapni 3 éves koráig, ez nettó 25650Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!