18 éves vagyok, terhes. Megtartsam vagy ne?
A párommal 3 éve vagyunk együtt, ő nagyon szeretné. (Fogalmazhatunk úgy, hogy jobban, mint én, mivel én félek ettől az egésztől) A szülei támogatnának, ők is szeretnék a dolgot. A párom most fog érettségizni, de van szakmája, és ha úgy adódna, ki tudnánk menni külföldre, ahol elég jól keresne ahhoz, hogy 3-an meglegyünk. (Ő egyébként 19 éves) Ő úgy tervezi, hogy miután meglenne a baba, kimennénk külföldre (Persze, nem azonnal, hanem amikor már a baba is úgy van, meg ilyenek.)
Én 18 vagyok, még másfél évem lenne a suliból, mivel ötévesen vagyok. Szeretnék továbbtanulni, legalábbis szakmát mindenképp, bár abból nem tudnék megélni - fotográfus akarok lenni, más nem érdekel. Az én szüleim azt tanácsolják, hogy vetessem el, mivel még itt a suli, meg ki tudja, hogy a barátom végig mellettem lesz-e. Szerintük nem tudnám befejezni a sulit, de én úgy érzem, hogy igen. A családunkban csak anyámnak és bátyámnak van keresete, apám nem dolgozik, nővérem is munkanélküli jelenleg. Egyébként nővérem támogatna, hisz ő amúgy is gyerekekkel foglalkozik (gondozónői szakképesítése van). Én félek, hogy nem lennék eléggé felkészülve egy gyerek felnevelésére, és úgy érzem, még "élni" szeretnék picit, bár sosem voltam az a bulizós típus, eddig sem jártam el sehová. Félek, hogy elveszítem a szabadságomat, hisze egy gyerek örökre megváltoztatja az ember életét. Félek attól, hogy megbánom, ha megtartom.
Elvetetni nem igazán szeretném, egyrészt mert úgy érzem, hogy képtelen lennék feldolgozni lelkileg. Egyébként is labilis személyiség vagyok, a pszichiáterem bipoláris zavart állapított meg nálam. (Nem súlyosak a hangulatingadozásaim, gyógyszert még nem szedek) Ha az abortuszt választanám, egyébként nem kerülne nekünk pénzbe, mivel anyám magasabb összegű családi pótlékot kap miattam.
Nem tudok dönteni, pedig sürgősen kellene. Amikor elhatárolódom az egyik döntés felé, úgy érzem, a másik lenne jobb. Viszont az abortuszt nem tudnám feldolgozni. Így viszont vállaljak be egy babát a "bizonytalanságba"? Mert ki tudja, hogy a párom mellettem lesz-e évek múlva is? Szeret engem, ezt tudom, és én is őt, s nagyon szeretné a babát - még most. De ki tudja, később nem fognak-e neki hiányozni a bulik, a haverok? Tudom, hogy a végső döntést nekem kell meghoznom, de ti mit tudnátok tanácsolni?
22:59
Ne haragudjon Hölgyem, de nem tréfadolog, amiről a kérdező ír. "nem lesz ideje depressziósnak lenni" ezt hogy érti? A bipoláris depresszíó vegyítve egy kis szülés utáni letargiával, nagyon komoly probléma, ez nem valami úri huncutság, amit csak az unatkozó nők képzelnek be maguknak. A kérdező is vegye komolyan ezt a helyzetet, konzultáljon egy pszichiáterrel, nehogy tragédia történjen.
A tüneteket lehet kezelni, és lehet ezzel együttélni.
Szeretnék gyereket, csak félek ettől.
(Egyébként ha beütöd Google-ba, rengeteg oldalt kiad a bipolárissal kapcsolatban)
A betegséget lehet kezelni, szerintem beszélj mielőbb orvossal, hogy ez a terhesség alatt hogyan kell kezelni.
Bizonytalanság? Én egy 14 éves kapcsolatba szültem gyereket, szeretjük egymást és a gyerekünket, de honnan tudhatnám, hogy évek múlva is így lesz-e??? Nem vagyok jós, nem tudhatom, csak bízom benne, mert szeretem és ő is engem és egyenlőre úgy áll a dolog, hogy mindent megtennénk egymásért.
Azt is sajnos bele kell kalkulálni, hogy a bipoláris depi sajnos nagy százalékban örökletes. Ha az anya beteg csak, akkor 25% az esély!!!! Ez bazi nagy sajnos. (átlag populációban 1-2% csak) Ezért akkor is mérlegelni kell, ha az ember tervezi a gyermeket. Mivel a folyamat biológiai és nem pszichés, ezért nem lehet kivédeni, ha rossz géneket kapunk.
Kérdező, nem tartom a te esetedben okos ötletnek az internetes tanácskérést ebben a helyzetben. Nagyon nehéz és több szempontú döntést igényel. Az itt fórumozók 99% nem ismeri a betegségedet sem, max a távolból hallott róla.
Én mindenképpen azt javasolnám, hogy első körben konzultálj a pszichiátereddel, majd kérj egy pszichológusi konzultációt is (van az osztályon és a rendelőben is), aki segít végigzongorázni a lehetőségeket és segít meghozni a döntést is egy személyes elbeszélgetéssel. Mindenképpen objektív szakember segítsége szükséges, mert a szüleid ebben nem tudnak objektívak lenni, aminek te látod a kárát.
Az itt lévő emberek sem ismernek téged, sem a helyzetedet, tehát nem biztos, hogy a legjobb döntés meghozatalában objektív segítséget kapsz.
Az örökbeadáshoz esetleg mit szólnál?
Tudtommal a gólyahír alapítványon keresztül a kismama megismerheti a jelölt családokat, és ő választja ki, hogy melyik családhoz kerüljön a babája. Így biztos lehetnél benne, hogy jó sorsa lesz.
De mindenképpen konzultálj a pszichiátereddel!
"ha már voltatok annyira felelőtlenek h sikerült összehoznotok egy gyereket,akkor szüld meg és neveld fel,mert megérdemli.
"
Nagy felelősség valakinek a döntését direkt módon befolyásolni! Vállalod a felelősséget kedves válaszoló?!
Az abortuszt nem tudnád sohasem feldolgozni, sem tanulni, sem többé magadban megbízni.
Szerintem add örökbe nyílt örökbefogadással a szülés után(erről már korábban keress fel egy központot ahol ezzel foglalkoznak)és akkor te is láthatod, hogy kihez kerül majd a pici.
Mindenképp jobb mint egy abortusz, mivel nem ölsz meg vele senkit és nem lehet, hogy az abortusz miatt később ne lehessen gyereked.
Személy szerint azt mondanám, aki már most ekkora kételybe van esve, és ennyi negatív dolgon töri a fejét, szerintem annyira nem biztos, h jó! Ha szeretnéd is, egy idő után csak be fogod magadnak beszélni, h csak bajok lennének, és nem lennél jó anya, és a párod is biztos elhagyna. Egy komoly beszélgetés leülve a hozzátartozókkal, érvekkel-ellenérvekkel, sokat segítene a döntéseden.
Mert aki fél attól, h fájni fog a feje, annak egy idő után fájni is fog. Mérlegeld a kockázatokat, de csak az ésszerűség határain belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!